Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kterou ze dvou špatných možností si vybrat? Sedlák Michal Caban (Petr Čepek) patří mezi nejbohatší hospodáře v širém okolí. Postupně získává stále víc půdy a majetku, který chce odkázat svému jedinému synu Paľkovi. Chlapec však těžce onemocní cukrovkou a nezadržitelně chřadne. Když je už zřejmé, že konec nelze odvrátit, rozhodne se Caban zkrátit jeho utrpení a přestane mu podávat léky. Synova smrt však vzbudí odpor u vesničanů a zasáhne i Cabanovo svědomí. Muž si totiž jasně uvědomuje, že syna poslal na onen svět i kvůli faráři, který z chlapcovy nemoci bezostyšně těžil a zneužíval ji mimo jiné k získávání peněz na nový kostel. Caban, jehož život se zhroutil, všechno prodá a opustí ženu i domov. Vydává se za žebravého tuláka a doufá, že jeho osobní kalvárie mu pomůže najít vykoupení... Slovenský televizní film režiséra Stanislava Párnického z roku 1980 vznikl na motivy novely Júlia Barč-Ivana "Cesta ďaleká". V titulní roli se brilantní hereckou kreací připomene Petr Čepek, kterému ve slovenštině propůjčil hlas Milan Kňažko. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Výtečné dusné drama z hereckého prostředí za 1. republiky. Takový malý televizní skvost z Bratislavy. Herecky není radost pohledět jen na Čepka, ale i na celý ostatní ensemble v čele se Zdenou Studenkovou a nekonče Milanem Lasicou. Jistě, že kostýmy by mohly být propracovanější, ale celkově strhující atmosféra si kupodivu velice dobře vystačí i s pouze několika dobře volenými auty, četnickými uniformami a hereckými rekvizitami. Vše ostatní je podružné. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Když statkáři zemře jediný synek, je to těžká chvíle. Všechny naděje, dřina a smysl toho všeho se rozplyne v dým. Caban se s tím vyrovnává jinak než ostatní, nemodlí se, nelká, sebere se, prodá pole a jde do světa. Potkává lidi a hledá cestu ven. Výborný film. Překvapení. 80% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi ťažký film, pritom sugestívne natočený, až som ho aj pri tej neveľkej dĺžke nedokázal zvládnuť naraz. Chorý syn je pre otca vždy veľká rana, navyše tá atmosféra neprajnej dediny zničí človeka a pri tom životnom nešťastí ho psychicky dokonale dorazí. Nemám rád českých hercov v slovenských rolách, ale tentoraz bol Kňažkov dabing úplne dokonalý. –––– Búri sa, že ho nútia stavať slávu tomu, kto mu škodí. –––– Lieky máme z milosti Božej. A keď ich máme, musíme ich použiť. –––– Vymýšľam si strašiakov a skúšam, či sa ich bojím. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Naozaj dramatická adaptácia rovnako dramatickej predlohy, ktorá nepostráda pátos a teatrálnosť. Nečítala som síce literárnu predlohu, ale túto črtu majú aj iné adaptácie, napr. Skon Paľa Ročku. Nevravím, že je to zlé, avšak po chvíli je to únavné a je skutočne ťažké ztotožniť sa s prežívaním bolesti trpiacich - napriek jej predstaviteľnosti, či dobrým hereckým výkonom. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama