Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velký bratr Bitvy o Midway, alespoň tak to vnímám já. Annakin nasadil do filmu celou škálu hvězd a je to na snímku zatraceně znát. Nebýt skvělých hereckých výkonů, film by srážely historické nepřesnosti a zejména užití nedobové, nebo špatně užité či přepapundeklované vojenské techniky. Ono by ale asi i v roce 1965 bylo nesnadné dát to všechno dohromady...takže odpouštím. Jen to závěrečné kutálení barelů proti obrněné divizi... no ...Jako celek však tento válečný velkofilm působí velmi jistě a skutečně velkolepě. Je to na skoro plný zásobník. * * * * ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ačkoli jsou některé aspekty tohoto filmu zcela katastrofální, dílo má své vnitřní kouzlo, kterým si mne získalo. V zásadě by se dala každá scéna ohodnotit jiným počtem hvězd a to je hlavní důvod, proč jsem se rozhodl neudělit 4* a to i přestože jsem měl v průběhu pocit, že by to mohlo vyjít. Bohužel je však velká část scén zdlouhavá a nic neříkající. Když už se něco dít začne, je to mnohdy za doprovodu velice teatrálního umírání, které vypadá směšně a zpravidla kazí celkový dojem. Stejně tak jsem nebyl vůbec spokojený s výzbrojí, kdy si produkce nebyla schopna opatřit skutečné tanky ani zbraně z dané doby. Lenost a nebo nedostatek financí byla znát v celém průběhu, kdy se dokonce namísto tanku objevil namaskovaný jeep s dlouhou rourou ve středu. K tomu všemu film provází nespočet děr ve scénáři a to nejen z historického hlediska. Co však hodnocení ubližuje nejvíce, je délka. Začátek je až k uzoufání nudný a když už se to konečně trochu rozjede, stále si tvůrci neodpustí nahodilé a zcela zbytečné zdlouhavé záběry. Zářný příklad tomu byla nekonečná scéna jedoucího vlaku krajinou. Navzdory zmíněné kritice, u mě při sledování převládal dobrý pocit a tak až na několik nepochopitelných momentů hodnotím spíše kladně. 65% ()

Reklama

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Spojenci měli Market Garden, Němci zase Watch am Rhein, nebo-li Bitvu v Ardenách. Rozsáhlé vojenské operace, které se pro své velitele staly neúspěšnými, s jasným cílem-rychle zvrátit vývoj války na svou stranu, ačkoliv Německo se v době spuštění akce, ocitalo v úplně jiné pozici, než jeho západní nepřítel předtím. Film sleduje obě strany, a je mu to pouze k velkému prospěchu. Nácky tady ukázkově zastupuje Shaw a jde mu to skvěle. Zbytek vydařeného obsazení potom reprezentuje druhou stranu. Dnes už má film nějaké ty mouchy, ale jako zábavná prezentace boje se spoustou tanků slouží dobře. Jen mě to ještě více nažhavilo na Pittovu Fury. ()

Apophis 

všechny recenze uživatele

Podle mého se jedná o nadprůměrný válečný film, který by bez diskuze dostal 5*, jenomže jsem na něm našel několik "ale"... Tak zaprvé: V Bitvě v Ardenách němci vyrukovali s tanky TIGER II (spojenci přeznívaný KING TIGER), jeden z nejlepších (né-li vůbec nejlepší) tank své doby (nepočítám další německé prototypy) a tanky typu Panzer IV H, nebo Panzer IV F-2. Ve filmu bylo sice hodně tanků, ale neviděl jsem tam ŽÁDNÝ z výše uvedených. Vyskytovali se tu jen spojenecké Shermany (bez připomínek) a pak nějaké podivné tanky, které byly sice krásně namalované (tvářily se jako německé tanky) ovšem v této bitvě NEMĚLI CO DĚLAT!!!!!! (můžete mi věřit, protože se o Německou těžkou techniku této doby zajímám) Jsem ochoten uznat, že sehnat dnes nějaký ten King Tiger může způsobit drobné potíže, ale podle mého se to dalo vyřešit lépe. Druhé ale se týká postavy Konráda (sluhy Heslera), která mi doslova šla na nervy! Nevím, o co se se scénáristi pokoušeli, ale jisté je, že se jim to ani v nejmenším nepovedlo (mám na mysli scény od Heslerova "...válka pokračuje...") Abych ale jen nekritizoval, musím pochválit herce, kteří hráli hlavní role, za jejich vynikající výkony. H. Fonda byl ve své roli více než přesvědčivý, R. Shaw se s rolí plk.Heslera sžil na výbornou a nesmím zapomenout na dobrý výkon T. Savalase. Dlouho jsem se rozmýšlel, jestli nedám Bitvě v Ardenách (za výše zmíněné nedostatky) 3*, ale myslím si, že herci si tu čtvrtou zaslouží... ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Film si nehraje na velké umění, ale nabízí především gigantický obraz bitvy, která vychází především z ověřených pramenů historie. Při níž německá armáda chtěla bezstarostné Američany překvapit. Herci jako Henry Fonda, Robert Shaw, Robert Ryan, Dana Andrews, George Montgomery, film zvedají v sugestivní podívané válečných scén. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (22)

  • Jednotka sabotérů v amerických uniformách byla v bitvě v Ardenách skutečně nasazena. Komandu velel SS Man Otto Skorzeny, který osvobodil Mussoliniho z jeho zajetí v horském hotelu. Když se Američané dozvěděli o komandu, tak nechal generál Patton na kontrolních bodech rozestavit afroamerické vojáky, aby kontrolovali podezřelé bílé Američany. Patton si byl totiž jistý, že až Němci pošlou jako komando kohokoliv, tak černoši to rozhodně nebudou. (liebgott)
  • V úvodním soundtracku je částečně zakomponována píseň německých tankistů „Panzerlied“, kterou i později zpívají tankoví velitelé před plukovníkem Hesslerem (Robert Shaw). (Hellraiser12)
  • Maskar v Malmédach se skutečně udál, bylo při něm zabito 81 neozbrojených amerických zajatců a 111 belgických civilistů. Za masakr je odpovědná 1. Tanková divize SS pod Vedení Joachima Piepera, který po válce zemřel při útoku útočníků, kteří zjistili, že byl velitelem SS. (liebgott)

Reklama

Reklama