Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Akční thriller režiséra Johna Frankenheimera nás přivádí přímo do srdce teroristické organizace Rudé září, jež plánuje útok na Spojené státy. V jejím čele stojí chladná a nebezpečná kráska Dahlia a psychopatický Lander, veterán z války ve Vietnamu, který prošel vymýváním mozku. Jejich zbraní se má stát reklamní vzducholoď, která létá nad hlavami desetitisíců nic netušících návštěvníků finále ligy amerického fotbalu. Jediný, kdo může šílené útočníky zastavit, je speciální agent major David Kobakov. Ten už se s Dahliou kdysi setkal ve střední Asii. Tehdy ji ušetřil a nechal utéct. Nyní musí napravit, co způsobil. V hlavních rolích účinkují Robert Shaw, Bruce Dern a půvabná Švýcarka Marthe Kellerová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně natočený politický thriler. Marthe Keller tu vraždí jak kdyby se nechumelilo, má k tomu dobrý důvod. Nějak je na ty američany dost nasraná, vyrůstala v Palestině. A zejména Židi ji vyloženě vadí, k tomu má taky dobrý důvod. Připadá mi jako teroristka ještě o chlup hezčí, než v ostatních filmech. Naivita děje a hlavních postav je atributem filmů z této doby, je vyvážena větší profesiálností (než dnešní sračkový Holywood) a za shlédnutí to opravdu stojí. Salamelejkum... ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Solidní thriller, ve kterém se agent Mosadu snaží zabránit atentátu v USA poté, co spacká jednu operaci. Začátek a konec filmu jsou naprosto výborné, dokonce jsem na konci chvílemi věřil tomu, že se vše vyjde podle plánu teroristů, ale jsme přeci jen v Hollywoodu. Problém je prostřední část filmu, která se poměrně vleče a mezi svižnými a zajímavými momenty je dost nudných pasáží. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Vyhodit do vzduchu stadion s 80 000 lidmi není jen tak! A já bych se ve filmu trvajícím bez mála 2 a půl hodiny docela rád více zaměřil i na minulost a psychologii postav včetně výraznější analyzy důvodů, které je vedly až k tomuto extrémnímu kroku. Ačkoliv minimálně dvě hlavní postavy teroristky Dahlii s palestínskými kořeny a vietnamského veterána Landera nám nakonec ve vybranou chvíli trochu hlouběji představeny jsou, jejich osobní příběhy zůstávají po celý film nevýrazně v pozadí. Což je trochu škoda, protože zde jsem vnímal daleko větší potenciál k silnému dramatu, které by pomohlo divákovi najít si k hlavním postavám jistý (méně chladný) vztah. John Frankenheimer je totiž jeden z opravdu mála režisérů akčních filmů, co umí nabídnout vedle strhující adrenalínové akce zároveň i silnou psychologii postav (viz. třeba The Gypsy Moths z roku 1969). Ale pokud jde tady o scénář a celkový přínos z obsahu, Černá neděle je vlastně (dle mého názoru) průměrný filmový příspěvek na téma terorismu. Nicméně skutečne nadupaná, nervy drásající atmosféra, která s přibývající minuty přináší stále větší napětí, po celou dlouhou stopáž výborný spád a hlavně všechny akční scény vytvářejí z tohoto filmu takřka mimořádný zážitek. Ačkoliv jsem se spočátku dostával do děje trochu hůř, postupně mi začal film ubíhat velice rychle a musím říct, že takhle velkolepé a pořád silně realistické pojetí akce, navíc v paralelním dění (sportovci a diváci na obrovském stadionu, versus boj helikoptéry a vzducholodi ve vzduchu) jsem snad ještě v žádném filmu neviděl a Frankenheimer mi po Francouzské spojce 2 v tomto směru opět vyrazil dech. [80%] ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý thriller, který není těžké spolknout Frankenheimerovi i s navijákem. Velmi realistické pojetí mi moc sedlo, hudba od Johna Williamse a i skvělí herci v hlavních úlohách (Robert Shaw jako major Mossadu a ďábelští Bruce Dern s Marthe Keller ve vrchních záporných rolích) táhnou celou předlouhou stopáž s obdivuhodným klidem. Byla by škoda pro každého filmového fanouška, aby skončil s Johnem Frankenheimerem po Roninovi nebo Francouzské spojce 2. Jeho filmografie má mnohem více co nabídnout v oblasti kvality. 80 % ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Černá neděle mě kdysi zaujala v televizi námětem - teroristi chtějí odpálit bombu na finále Super Bowlu, ale odradila stářím a stopáží a nakonec jsem ji neviděl. No a v podstatě jsou to dvě hlavní výtky i dnes. Vyprávění je pomalé, vizuál ošuntělý, 2,5 hodinová stopáž na thriler šílená. Nicméně i přes pomalé tempo jsem se nenudil a to hlavně díky hercům. Na jedné straně fantastický Dern, který hraje zlomeného naprosto vyšinutého exvojáka co se chce pomstít, na druhé straně Shaw využívá své záporácké role ke ztvárnění všehoschopného agenta Mosadu, který se s tím moc nepáře. Navíc Frankenheimer umí natočit parádní akční scény (zátah na teroristy, terorista v ulicích). A ve finále mě překvapil naprosto fantastickým vyvrcholením - akčně-katastrofická honička za vzducholodí je natočená s pomocí Williamsovy hudby tak velkolepě, že se to pomalu může rovnat nejlepším bondovským akcím z té doby. Hodně solidní 4*. ()

Galerie (55)

Reklama

Reklama