Reklama

Reklama

Generál Custer

  • USA Custer of the West (více)

Je rok 1865 a právě skončila občanská válka. Generál Custer (Robert Shaw), který žije jen pro dobrodružství a akci odmítá všechny místa, které mu jeho nadřízený nabízí, protože pro něj neskýtají dostatek nebezpečí. Je ovšem jedno místo. Místo v pevnosti, kde 7. kavalerie brání hranice rezervace s indiány z kmene Čejenů. Proto Custer neváhá a vyráží napříč nové výzvě. (Mol)

(více)

Recenze (12)

Han22 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u starší Sedmé kavalérie se mi u tohohle otevírá nůž v kapse. Generál Custer byl nezodpovědný blázen honící se za slávou, což stálo život celou sedmou kavalérii. Byl to také bezcitný zmetek, který neváhal v rámci války s indiány vyražďovat ženy, děti, dokonce si je brát jako živé štíty (třeba bitva u Washity). Ne nadarmo je třeba v v Dr. Quinnové hlavním záporákem. Samozřejmě indiáni nebyli jen mírumilovní moudří domorodci jak jsou vyobrazeni v Mayovkách či třeba v té Quinnové, ale válčili, protože jim v zájmu zlatokopů a železnice byli zabírány další a další územi přislíbené vládou. Ono tohle všechno ve filmu víceméně zazní,  navíc je to dobře natočené, výprava, spousta komparzu, pár zajímavých akcí a a vynikající kamerové jízdy (hlavně ten vlak). Takže ty 3* si to zaslouží, ale víc ani ťuk. Přes všechno zmíněné je totiž i tady Custer podán jako víceméně hrdina, který dokonce odhaluje úplatky vedoucí k válce a který chce "jen" "poctivou" válku, přitom to co se dělo nebylo nic jiného než genocida. Proč? Jak to Custer sám přizná, protože jsme silnější a vy jste zaostalí. Filmařsky slušné, morálně k zblití. ()

Marek06 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohohle filmu jsem si uvědomil, že vinnetouovky jsou jenom pohádky a že realita vypadala úplně jinak. Indiánům se sice podařilo vyhrát bitvu u Little Big Hornu, ale válku ne. Co se týče závěru, smrt generála Custera vypadala podle mě jinak, než ve filmu. Já si myslím, že ho prostě trefil šíp nebo kulka od náhodného indiána. ()

Reklama

lioncel 

všechny recenze uživatele

Tam blízko Little Big Hornu .. jak známo .. je indiánská zem a tam vlezl Robert Shaw v roli pyšného gen.Custera .. a pak tam dostal od indiánů na prdel .. alespoň tak nějak to říkal ten stopař .. no ten, vždyť víte - co měl ten sen … jak se někde objeví 7. kavalerie a ten neblaze proslavený hrdina co ji velel .. mé srdce zdvojnásobí tempo .. provedení už spíše jen pro pamětníky, ale já dávám plný počet ***** ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Přeci jenom je to natočené ještě před plnou demýtizací jak Custera, tak bitvy u Little Big Hornu, takže vykreslení plavovlasého podplukovníka jako toho největšího správňáka působí poněkud úsměvně. Nicméně Američané do toho nějakých pár dolarů vrazili, takže se je na co koukat, což platí i o úletech s kamerou (zejména vůz pobaví). Závěrečný střet, na který se vlastně celou dobu čeká, je docela solidní, i když samotný závěr si mohli tvůrci odpustit. Stejně jako tak půlhodinu stopáže. Ušlo to. 60% ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Tak teda nějak jsem nevěděl, komu v tomhle filmu fandit. Custera byl prostě šílenec, kterej znal jenom boj a zabíjení. Tak nějak mi přišli i ti ostatní vojáci. Ve filmu jsou tři scény, kde buď režisér nebo hlavní kameraman si ulítaj na záběrech jízdy. Napřed to je vůz po silnici, potom voják na kládě v korytu a nakonec vagón plnej lidí, kteří jeli z kopce a jak živ z nich nikdo neslyšel o brzdě, kterou je vybaven každý vagón. Finální řezničina ovšem byla natočena obstojně. Hrstka kavaleristů v čele s bláznivím Custerem čelí tisícům indiánů, to vše podtrhuje výborná hudba. ()

Zajímavosti (5)

  • Bitva byla v historickém kontextu v podstatě bezvýznamná, Siouxové byli nakonec poraženi. Custer byl oslavován jako hrdina, i když prohru způsobil jeho špatný úsudek a mnoho velitelů té doby jeho chybné rozhodnutí kritizovalo. (Lottr)
  • Custer vlastnil pouze hodnost podplukovníka, hodností generála se mohl chlubit pouze dočasně za občanské války jako generál milicí. (Lottr)

Reklama

Reklama