Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války se britské letectvo již poněkolikáté pokouší zničit přehrady v Porúří. Zatím masivní ochranné zdi všechny útoky přestály. RAF tedy žádá konstruktéry bomb, aby vymysleli něco, čemu by přehrady neodolaly. Této nesmírně náročné práce se ujme Barnes Wallis (Michael Redgrave), kterému v provedení stojí mnoho překážek... Slavný klasický britský válečný snímek, který mimojiné velmi posloužil Georgi Lucasovi pro jeho HVĚZDNÉ VÁLKY - včetně některých takřka převzatých dialogů. (Pohrobek)

(více)

Recenze (71)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Neznámý válečný snímek, který však svou kvalitou může zdatně konkurovat těm známějším a mnohdy méně dobrým. Na svou dobu obsahuje skvělé efekty, které vyniknou nejen při anglickém útoku na německé přehrady. Ve filmu je navíc sympatická dvojice Michael Redgrave jako potrhlý vědátor, který vynaleze nový způsob ochormení německého útoku; a Richard Todd jako Guy Gibson. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Mimořádný počin, v němž je válka zobrazena zcela jinak, než bývá zvykem. Hrdinové jsou zde vlastně dva, vědec, kterého neodradil žádný nezdar, a pilot, který se nebál zrealizovat jeho pro ostatní nesmyslný nápad. Přinutila bych všechny ty pitomce, co zachraňují Ryana, aby se podívali, že již v padesátých letech minulého století šlo natočit válečný film bez patosu, v němž divák utone nejpozději do poloviny filmu. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tak už tě mám, Lucasi! Takhle jsi přišel na nápad, jak sestřelit Hvězdu Smrti. No, ale zase musím uznat, že měl dobrý vkus a vykradl vynikající film, který v některých momentech působí téměř dokumentárně. Byť, s odstupem let od konce války, se mi zdá plán na protržení rýnských přehrad, vzhledem ke ztrátám na životech civilistů, morálně pochybený. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Režiséři jiných filmů o reálných válečných operacích častokrát vycpou prostor před samotnou akcí dialogovou vatou, která se vyjadřuje ke všemu možnému, jenom ne k věci. Zhruba polovinu Bořičů přehrad (což nezní o moc méně béčkově než Ďáblové v oblacích) tvoří dialogy. Dialogy jednak suše vtipné, ale hlavně o tom, co bude chtít většina diváků slyšet. Hned na začátku je před námi zřetelně vytýčen cíl i přibližná metoda jeho dosažení, zbývající dvě hodiny patří dotažení plánu, plánování a realizaci plánu. Žádné dějové odbočky, milostné linie a těžkopádná morální dilemata. Jedna scéna nás vnadí na další, od podstatného se přechází k podstatnějšímu. Takhle to bylo a takhle to má největší šanci zaujmout. Kousek citu do filmu vnáší vztah jednoho z letců k jeho psovi (!), na kterého všichni pokřikují a údajně i ve skutečnosti pokřikovali „Negře!“ (!!). Jediná ženská postava pronese nanejvýš pět vět, jinak je hrací pole plně v moci mužů. Nemám moc rád genderové škatulkování, ale Bořiči přehrad vážně jsou „chlapským“ filmem. Technické detaily, velké bomby a posuzování opačného pohlaví výhradně dle zevnějšku ale odradí jenom ty divačky, které se nenechají strhnout. 85% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku je to veľmi vydarený film aj čo sa týka trikovej stránky, kde pri tvorbe makiet a bombardovania vodných nádrží si dali fakt moc záležať. Ale v prvom rade to je hlavne po príbehovej stránke veľmi pútavé a koncepčné podanie príbehu cez podrobné vysvetlenie plánu zostrojenia útoku od samotného tvorcu novej "skackajúcej" bomby až po samotné uskutočnenie náletu bol dobrý ťah, k tomu nechýbajú aj nejaké tie prim odfrky a rovnako tak vypäté situácie. /90%/ ()

Galerie (56)

Zajímavosti (14)

  • Gibsonův pes Nigger byl pro americký trh přejmenován na Trigger. (Kulmon)
  • Film je natočen podle válečné operace Chastise z května 1943. Britský maršál RAF (a velitel bombardovacího letectva) Sir Arthur Harris už na konci války považoval operaci za neúspěšnou, porovnají-li se podle něj „ztráty a vynaložené úsilí Britů s nepatrným dopadem škod na chod průmyslu třetí říše“. Navzdory některým pochybnostem o materiálních důsledcích útoku se nicméně historikové shodují, že operace měla veliký význam pro morálku v Británii. (Stegman)
  • Největší britský kasovní úspěch roku 1955. (KIT.HL)

Reklama

Reklama