Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle divadelní hry Petera Shaffera ukazuje zánik Incké říše pod náporem španělských dobyvatelů, vedených conquistadorem Franciscem Pizarrem (Robert Shaw). Děj začíná ve Španělsku, kde Pizzaro rekrutuje muže na expedici do Peru. Hlavním cílem je získání zlata a rozšíření moci. Na výpravu se vydávají také katoličtí kněží, kteří chtějí přivést pohany na svoji víru. Pizzarova víra v jedinečnost křesťanského Boha a ve svojí hodnotu začne slábnout, když se setká s charismatickým Atahualpou - vládcem říše, nazývaným Syn Slunce. Děj ukazuje událost z roku 1532, kdy se Atahualpa dostavil s několikatisícovým doprovodem na pozvání Španělů na náměstí v Cajamarce. Zde se stal obětí zrádného útoku pouhé stovky conquistadorů vedených Pizarrem. Pokud chce být zajatý Atahualpa propuštěn na svobodu, musí jeho poddaní naplnit zlatem až ke stropu určenou místnost. Může však španělským dobyvatelům věřit? Snímek ukazuje konflikt dvou fyzických a myšlenkových světů, rozdílný pohled na Boha a víru. Hlavní linií příběhu je komunikace Pizzara s Atahualpou, dvou rozdílných osobností, které k sobě mají respekt. V hlavních rolích excelují Robert Shaw a Christopher Plummer. I když děj tohoto epického filmu neodpovídá do všech detailů realitě, nechává diváky nahlédnout do historie a připomíná věčně aktuální problémy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Han22 

všechny recenze uživatele

Na první pohled šíleně laciný, skoro až televizní historický film s nevěrohodnými lokacemi (poušť v Jižní Americe), pár statisty, který se víc jak půlku filmu odehrává v jedné místnosti. Vyprávění o Pizarrovi, který vězní Incského krále je řekl bych dost zidealizované a zromantizované, nechybí tu podivné psychedelické scény a kopec poměrně nudných náboženských keců. Na straně druhé je to fantasticky zahráno. Plummer je výborný jako podivínský, ale rozhodně ne hloupý inský král a Shaw jako Pizzarov je naprosto famózní a dává zapomenout na všechno výše zmíněné. Pizzaro v jeho podání je cynický voják, který se vysmívá naivním ideálům, církvi a dokonce i vlasti a přesto objevuje lásku a víru právě ve svém vězni, kterému slíbil svobodu i když je nutná jeho smrt. Umím si představit různá hodnocení, pro mě 3* za zajímavý kus historie. PS: Z těch kněží tekla křesťanská láska doslova proudem (ironie). ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Robert Shaw jako španělský dobyvatel Francisco Pizzaro a Christopher Plummer jako Atahualpa, poslední neomezený vládce Incké říše, v komorním příběhu podle divadelní hry Petera Shaffera (autor hry a následného scénáře pro Formanova AMADEa). Velmi dobré herecké výkony a povedená technická stránka filmu přispívají k pomalému stárnutí snímku, který možná není přesným popisem historických událostí, přesto zaujme svým pohledem na soupeření jednotlivých principů víry a osobních pádů božstev. Koláž masakru inckého doprovodu a dravého rytmu španělky s domorodým vokálem je na dobu vzniku impozantní. 80% ()

Reklama

PavelR 

všechny recenze uživatele

Dost pokulhávající děj filmu dobrá herecká jména nezachrání. Původně se tvářící výpravný film skočí do kulis z papundeklu. Tak, to ještě zkousnu. Ale proč tak hrozné dialogy? Proč ta příšerná hudba, která spíš navozuje atmosféru orientu? Proč má Atahualpa modré oči? Proč jsem to vůbec dokoukal? Netuším. ()

lskala 

všechny recenze uživatele

Woow! Takový film dávají ve všední den dopoledne na ČT1? Neuvěřitelné. Skvělá výprava a hudba dělají z tohoto eposu nadprůměrnou záležitost. Ale Robert Shaw (trochu mi připomíná Eda Harrise) ho svým výkonem posouvá ještě o třídu výš! Myslel jsem, že v Čelistech to byl jeho vrchol, ale zaplať pánbůh jsem se spletl. Jeho talent je neuvěřitelný a je jen škoda, že zemřel tak předčasně. Doporučuji každému poctivému filmovému fandovi. 80% - 4**** ()

Dr.Cilka 

všechny recenze uživatele

Tesil som sa na tento film; Pizarro je historicka postava, ktora ma velmi zaujima.. no toto je brak. Film bol natoceny podla divadelnej hry (zrejme za kazdu cenu), co je na nom zalostne citit. Poslednu polhodinu som ani nedopozrel, nakolko ma iritovala jeho nesmierna "lacnost". Uplne nevhodne exteriery, chudobne interiery, nekonecne nepodstatne dialogy a tak dalej. Atahualpu hra american (what the hell?) s parochnou a umelymi nechtami, ktory obklopeny domorodcami posobi komicky. Ziadny charizmaticky vykon, ako uvadza oficialny text som ja nepostrehol. No a bitka kedy sa Pizarro zmocni krala Inkov?Suboj 10 rocnych deti s drevenymi mecmi by vyznel lepsie. Strata casu.. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama