Reklama

Reklama

Mijamoto Musaši

  • Japonsko 宮本武蔵 (více)
Trailer

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

stub 

všechny recenze uživatele

Důstojné rozehrání krásné pentalogie o Miyamotovi Musashim. Kinnosuke Nakamura mě definitivně přesvědčil o svých hereckých schopnostech (v mladším věku jsem zaznamenal jeho komediální talent, zde však, stejně jako ve výtečném Adauchi, prokázal rovněž masivní dramatické vlohy), vynikající jsou ale i Rentaro Mikuni v roli Takuana či "pomstychtivá stařenka":). Dějově je to velmi nabité, ne však popisným způsobem, důraz je spíše kladen na psychologickou stránku toho, proč se stal z Takeza Musashi. Pravda, dobu jeho studií vzal Uchida poněkud hopem, také do překladu rozhovoru Musashiho s jeho mrtvými předky se patrně nedostalo vše, co by možná mělo - to jsou však jen velmi drobné nedostatky na jinak perfektním díle jednoho z velkých klasiků japonského filmu. ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Po Inakagiho trilogii druhá, tentokrát dokonce pětidílná, adaptace Jošikawova románu Mijamoto Musaši. Civilnější, trochu roztahanější, zato s hezky plynulou, panoramatickou kamerou a standardně velice dobrou Ifukubeho hudbou, která v lyrických pasážích není tak sentimentální jako ta Danova. Souboje jsou redukovány na minimum, a pokud k nim dojde, jsou většinou velice krátké a díky tomu působí i realisticky. V hlavní roli se tentokrát neukáže Toširo Mifune, ale Kinnosuke Nakamura (později excelující v Macumotově Šuře). Osobně mi tato změna příliš nevadila, protože Nakamura působí přirozenějším a poněkud lidštějším dojmem než charismaticky kamenná Mifuneho tvář. V roli Musašiho velkého rivala Sasaki Kodžira se od třetího dílu objeví "japonský Eastwood" Ken Takakura. I jeho postava je, řakl bych, zajímavěji vyvedena, protože se u něj představí daleko temnější vlastnosti a je tak jakousi protiváhu ke spíše kladnému Musašimu. Poslední zaznamenáníhodnou změnou je Musašiho duchovní učitel, kněz Takuan. V ní se překvapivě objeví Rentaro Mikuni, tj. herec, který představoval v předešlé trilogii Musašiho smolařského přítele Matahačiho. Přesto i jemu role doslova sedne na tělo. Děj filmu, který výborně v prvním díle vygraduje Musašiho rozmluvou s jeho poraženými předky, se ve druhém díle výrazně zpomalí, ale od třetího dílu se opět dostane do ráže, aby vyvrcholil událostmi tragického dílu čtvrtého. Díl pátý je pak dramatickou tečkou (duel mezi Musašim a Kodžirou), která obsahuje znepokojivé poselství uzavírající celý příběh: zakrvácenou ruku svírající pádlo jako zbraň... - - - *** a 1/2 ()

Reklama

muti 

všechny recenze uživatele

Vidieť že ide o dlhší príbeh než je samotný film, no ak treba hodnotiť film ako samostatnú jednotku tak pre mňa je to čistý priemer. Na jednej strane rýchly štart podaní prezivsich, veľmi rozvlacne až do konca. Dej sa síce uberá správnym smerom, avšak ide to tak pomaly ako starenke na vrch hory. Absencia finále (aspoň predbežného) je taktiež mínus. Zaujímava je postava mnícha, ktorý je ozaj presibany ()

Dr.Cilka 

všechny recenze uživatele

Uvodny film pentalogie Tomu Uchidu o najslavnejsom samurajovi - Miyamoto Musashim. * SPOILER* Pribeh zacina po slavnej bitke pri Sekigahare, v ktorej Takezo (pov. meno Musashiho) stal zial na porazenej strane. Spolu so zranenym priatelom Matahachim unikaju z bojiska a pristresok nachadzaju u matky s dcerou, ktore sa zivia okradanim mrtvych. Priatelia sa neskor viac-menej nechcene rozdelia, a dalsi vyvoj pribehu sa zameriava uz iba na divokeho Takeza. Ten sa snazi vratit do rodnej dediny Miyamoto, no celi bud nepriazni osudu alebo intrigam jej obyvatelov. Stava sa z neho stvanec, a smrti unika iba vdaka privetivemu mnichovi Takuanovi a mladej Otsu, ex-snubenici Matahachiho. Takuan Takeza prelsti a posle ho na cestu pokania, tak ze ho zavesi na strom, s cielom trochu vybit jeho agresivitu a animalitu. Velky priestor v porovnani s trilogiou s Mifunem dostava postava starej Osugi, ktora sa Takeza snazi zabit pri kazdej prilezitosti (v kazdom z jednotlivych filmov). Niekedy su jej snahy s roztrasenou katanou velmi vitanou komickou zlozkou pocas inak dost rozvlacneho rozpravania. V zavere je Takeza oslobodi Otsu, ktora k nemu citi spociatku lutost, no neskor sa zamiluje. Takezo si uz medzitym uvedomil, aky je nezrely a rozhodne sa dospiet po duchovnej stranke, s cim mu opatovne pomoze mnich Takuan. Rozpravanie prvej casti konci preto zamknutim Takeza do "veze" na niekolko rokov, kde mu spolocnost budu robit iba knihy. ()

Reklama

Reklama