Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselé i smutné osudy několika žen z malého města. (Česká televize)

Recenze (89)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Dnes již poněkud nepřístojná, až karikaturní typizace domácích ženušek, které všechno zvládnou (od vaření, vlasů, drbů, pomluv, až po organizaci a výchovu), a nezodpovědných mužů, chovajících se jak kluci, mě v chaoticky hektickém, ukřičeném úvodu (svatba) téměř odradila. Ovšem jak šel s pěticí kamarádek čas, jejich přirozené životní posuny (z velké míry spjaté s dcerou jedné z nich: již zmíněná svatba, těhotenství, nemoc) si mě získaly, i když v závěru bylo toho slzavého, smířlivého melodrámatu příliš. Silným hereckým výkonům všech zúčastněných dam kralovala nerudná, cynická "bába" Shirley MacLaineová. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Tak tohle nebyla úplně komedie, ale celkem utahané, pohodové drama s diabetičkou J. Roberts, matkou Sally Fieldovou a kamarádkami. Můžete si užít herecké výkony a kvalitu příběhu, který pro diabetiky pro změnu není. Je to ale film pro ženy, což berte jako varování se vším všudy. V pohodě koukatelné, nenáročné, zajímavé a s pozitivním koncem. 60% = 3/5 ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Ve městečku se chystá velká veselice - Shelby (Julia Roberts) se vdává. Zatímco největší starostí jejího otce (Tom Skerritt) je vyhnat ptačí osazenstvo ze zahrady, pro její matku je vše složitější. Kromě standardních starostí matek nevěst má o Shelby hlavně strach. Její choroba, diabetes, může ve kteroukoliv chvíli na Shelby zaútočit. A když po svatbě přijde Shelby s tím, že by chtěla mít miminko, má její matka jasno - těhotenství by Shelby mohlo zabít... Film jsem viděl poprvé pradávno, ale trochu jsem na něj již pozapomněl, a tak jsem si jej dal ještě jednou. Ale názor na něj se mi nezměnil - při samotném sledování vcelku ok (hlavně díky hereckému obsazení - Daryl Hannah, Julia Roberts, Tom Skerritt, Shirley MacLaine, ...), leč film je určen pro zcela jiné publiku, a tak mne příběhově dvakrát nezaujal. Asi nejvíce mne bavily slovní přestřelky mezi otcem Shelby a nesympatickou sousedkou (Shirley MacLaine), a celkově mne z celého filmu role Shirley MacLaine zaujala asi nejvíce... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Takový ten film o ženách, které řeší ženské věci a je určený hlavně pro ženy. Rozhodně tím nijak neshazuju kvality filmu a byl bych pokrytec, kdybych nepřiznal, že se mi film líbil a to převážně díky ženskému hereckému ansáblu, kde exceluje úžasně nesympatická Shirley MacLaine (jako baba, kterou si zamilujete ale jako sousedku byste jí nechtěli) a taky nemůžu upřít nějaké silné scény, kde hlavně ke konci je potřeba pár kapesníků. Jen se jako chlap nedokážu do filmu tolik ponořit. Rozhodně však doporučuji všem ženám a těm kterým se líbila "Cena za něžnost" na kterou jsem si při sledování nejednou vzpomněl. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Překvapivě vtipný film, bohužel od druhé půle (pochopitelně a očekávatelně) se zvyšujícím se počtem dojemných momentů, na které já v tomto balení prostě nejsem. Ale i když balancuje dost často na hraně a občas z ní i spadne, přece jen se nerozplizne na výhradně slzotvorné prvočinitele. A některé hlášky svérázných Jižanek jsou vážně hodně povedené. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Film byl natočen podle stejnojmenné divadelní hry Roberta Harlinga. (Olík)
  • Film se natáčel v malém městečku Natchitoches ve státě Louisiana a jako kompars v něm vystupovali i místní obyvatelé. Očividně bylo natáčení pro ně natolik vyčerpávající, že když se o několik let později ve stejném městečku natáčel film Muž na Měsíci (1999), bylo obtížné najit mezi místními někoho na roli statisty. (Aelita)
  • Dolly Parton a Daryl Hannah speciálně pro svoji roli studovaly práci kadeřníků, aby jejich scény, kde se upravují účesy, byly skutečné a autentické. (Aelita)

Související novinky

Zemřela herečka Olympia Dukakis

Zemřela herečka Olympia Dukakis

02.05.2021

Ve věku 89 let zemřela oscarová herečka řeckého původu Olympia Dukakis. Svůj filmový debut prožila v roce 1964 ve filmu Lilith a objevila se i jako matka Dustina Hoffmana ve filmu John a Mary z roku… (více)

Reklama

Reklama