Reklama

Reklama

Lovec jelenů

  • USA The Deer Hunter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Michael, Steven a Nick jsou mladí tovární dělníci z Pensylvánie, kteří musí narukovat do Vietnamu. Před tím, než odejdou, Steven se žení s těhotnou Angelou a jejich svatba je zároveň slavností na rozloučenou. Po mnoha hrůzách, které tři přátelé prožijí, všichni upadnou do rukou Vietkongu a dostanou se do tábora rukojmích, kde jsou nuceni hrát sami se sebou ruskou ruletu. Slavné válečné drama režiséra Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vitnamském traumatu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (720)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Najviac ma bavila prvá hodina v Pensylvánii pred odchodom na vojnu. Tvrdá robota, svadba, pijakovanie, lov, všetko dýcha človečinou, kulisy a postavičky sú mimoriadne autentické a ešte k tomu rusínska (Lemko Hall!) komunita. V dobrom to dýcha starým českými a juhoslovanskými filmami. Akonáhle sa ale príbeh presunie do Vietnamu, je to hollywoodska fantazmagória niekde medzi Apocalypse Now a Rambo II. Prvá ruská ruleta je ešte celkom pôsobivá, ale to, že sa na to fixuje celý zvyšok filmu, je úplný bizár. Návrat domov a osudy po vojne už nemajú tú citlivosť a vierohodnosť prvej tretiny filmu a čím ďalej tým viac som pozeral na hodinky. Navyše celé to pôsobí dosť nesúrodo (strašne vidieť, že pasáž s ruletou pochádza z iného scenáru, ktorý sa odohráva v Las Vegas). Ale casting je úplne parádny! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Lovce jelenů je těžké hodnotit. Na jednu stranu obsahuje herecké výkony jaké se nevidí každý den i neuvěřitelné množství silných scén, ze kterých se rychle neoklepete. Natož že byste na ně snad někdy zapomněli. Na druhou stranu má naprosto neopodstatněnou délku stopáže. Přes hodinu se čeká na Godota (3/5), ten se pak na čtyřicet minut dostaví (5/5), jenže se rychle klidí ze scény a tak se čeká dál (4/5). Tentokrát na konec, kdy se Godot ještě na pár minut přeci jen vrátí (5/5). V každé z částí by se našly celé pasáže, které jsou tam navíc či by šly výrazně prostříhat, aniž by to mělo výraznější dopad na film jako celek. Mění cokoli z oho zásadnost Lovce jelenů? Samozřejmě že ne, jen ho všichni znají a všichni si ho pamatují "kvůli tamtomu". A přitom o to vůbec nejde a je tomu věnována minoritní část stopáže. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu je taková scéna; Robert De Niro se vrací domů, a když už z dálky vidí obrovskou oslavu připravenou na jeho počest, požádá taxikáře, aby vůbec nezastavoval a odvezl ho do hotelu. Je to jeden z mnoha střípků skládanky o tom, jak je návrat do "normálního" života pro veterána z Vietnamu těžký. Zvlášť, když vaši přátelé očekávají, že budete radostně znovu lovit jeleny a popíjet s nimi po večerech v baru. Jenže lze něco takového očekávat od člověka, který viděl umírat lidi a musel se svým nejlepším přítelem hrát ruskou ruletu? Lovec jelenů je zvláštní film. Zobrazuje sice válku, ale na spoustu mrtvých a vojenské operace si moc nepotrpí. Místo toho ukazuje psychickou změnu několika přátel, kteří bezstarostně odjeli tisíce kilometrů bojovat za svou zemi. A to, co předvádí Walken s De Nirem, je naprosto nepopsatelné. Už od prvního momentu jim věříte každé slovo a když dojde na závěrečné "posezení" ve Vietnamu, psychicky vás tenhle film doslova rozmáčkne. Kvůli čemu byste byli vy ochotní zahrát si ruskou ruletu? ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Schválně, kolik si vybavíte amerických filmů, které začínají scénou v továrně a jejich hrdiny jsou dělníci, řadoví zaměstnanci živící se rukama? Příběhy bílých límečků, právníků, lékařů a businesmanů se americká kinematografie jen hemží, ale na mapování osudů "blue collars" byla víc než skoupá. Lovec jelenů je považován za jeden ze tří nejzásadnějších filmů o vietnamské válce, já ho vždy mnohem víc vnímal jako jeden z nemnoha snímků o chudých bílých mužích, dnešních voličích prezidenta Trumpa. Budu asi jeden z hrstky filmových diváků, koho víc zajímá první část filmu věnovaná partě kamarádů z jedné slévárny, jak se baví po práci a slaví svatbu jednoho z nich. Válečná část zaujímá ve skutečnosti jen malý díl snímku a ještě k tomu ten nejméně zdařilý. Zařazení branců z jedné lokality do téže jednotky možná patřilo k praxi americké armády, zajetí skupiny kamarádů a jejich společný útěk už ale zavání typickou filmařskou účelovostí. Nedělám si nejmenší iluze o tom, že by Vietnamci se svými zajatci zacházeli v rukavičkách, neměli k tomu ostatně důvod, ale že by likvidovali Američany tak marnotratně, se mi nezdá - představovali příliš cenné zboží a propagandistický trumf. Motiv ruské rulety sice do hazardem nasáklé jihovýchodní Asie zdánlivě patří, ale že by jí propadl voják, který právě přežil frontové nasazení a sáhl si na dno, mi přijde z psychologického hlediska nesmyslné. Chápal bych narkomanii, sklon k násilí či neschopnost se znovu začlenit do komunity, ale tohle? Motiv ruské rulety mi zkrátka přišel vždycky umělý a výrazně rušivý, Nickova vykořeněnost se dala popsat realističtějším způsobem. Z filmu mi nakonec nejvíc utví pár působivých scén ze Saigonu těsně před pádem režimu a hvězdné herecké obsazení. Že bych si ho ale spojoval s nějakým vyjímečným diváckým prožitkem, říct nemůžu. Pro běžného diváka bude navíc problém se stopáží a tempem, 183 minut je vážně velké sousto. Lovce jelenů nevnímám jako válečný film, spíš jako drama o generaci amerických mužů, jejichž mládí (de)formovala válka ve Vietnamu. Celkový dojem: 60 %. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Smutný multioscarový film holywoodské komety Michael Cimina, na rozdíl od jeho následujícího vizuálně krásného obřího propadáku Nebeská brána má Lovec jelenů zajímavý plnokrevný příběh. Lovec jelenů De Niro a jeho kamarádi ze železáren narukují do Vietnamu, který jim zcela zpřevrací život. Hvězdný výkon předvedli nejvíce Christopher Walken, Merryl Streepová a také John Cazale (Fredo Corleone z Kmotra), pro kterého to byla kvůli rakovině poslední role v životě. A ještě - tak bravurně natočená ruská ruleta na několik způsobů - to jinde neuvidíte. Trailer: http://www.youtube.com/watch?gl=CZ&v=vw-Tyr6Rb6I ()

Galerie (166)

Zajímavosti (40)

  • Když byl film v roce 1979 promítán na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu, tak došlo k jednomu z největších incidentů v historii festivalu, když sovětská delegace na protest proti způsobu, jakým film zobrazuje vietnamský lid, odešla. Následný dominový efekt vedl i k odchodu Kubánců, východních Němců, Bulharů, Poláků a Čechoslováků. Odstoupili také dva členové poroty. (jezurka42)
  • Svatební scéna se odehrává během podzimu, ale natáčela se v létě. (Kulmon)
  • Robert De Niro (Michael) a John Savage (Steven) během natáčení scény s helikoptérou málem zemřeli, když rotor vrtulníku přeřízl jejich bezpečnostní lana, a oni tak zůstali bez jištění viset pod jeho kabinou 60 metrů nad řekou. (Tygrys)

Související novinky

De Niro a válka s vnukem

De Niro a válka s vnukem

05.10.2016

Robert De Niro a Christopher Walken se v roce 1978 sešli ve válečném filmu Lovec jelenů. Výsledkem byl pětioscarový hit, který patří mezi největší americké klasiky a dal kariéru Meryl Streep. Tihle… (více)

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

03.07.2016

V 77 letech nás v sobotu opustil Michael Cimino, jeden z nejnadějnějších režisérů 70. let. Cimino pomáhal v roce 1973 napsat druhý film s drsným Harrym (Magnum Force) a Clintu Eastwoodovi se zalíbil… (více)

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama