Reklama

Reklama

Lovec jelenů

  • USA The Deer Hunter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Michael, Steven a Nick jsou mladí tovární dělníci z Pensylvánie, kteří musí narukovat do Vietnamu. Před tím, než odejdou, Steven se žení s těhotnou Angelou a jejich svatba je zároveň slavností na rozloučenou. Po mnoha hrůzách, které tři přátelé prožijí, všichni upadnou do rukou Vietkongu a dostanou se do tábora rukojmích, kde jsou nuceni hrát sami se sebou ruskou ruletu. Slavné válečné drama režiséra Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vitnamském traumatu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (719)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Válka v tom teda abych pravdu řekl příliš není, nebo rozhodně není natolik nakolik bych já chtěl. Začátek filmu se úděsně táhne, ale je důležitý pro další vývoj filmu, to co dělá filmem tak slavným není film samotný, ale jednotlivé nezapomenutelné scény, které se opravdu musí vidět, a až pak pochopit, jinak je to ale podle mě zdlouhavá a relativně i průměrná výprava do světa oblkopeného válkou. Fakt, že v první hodině filmu se toho moc neděje mě totiž docela znechutila, aby mi pak ukázala, jak z diváka umí vyrejžovat napětí až do samého dna, kde jsem propotil triko a po skončení filmu ho mokrý musel jít usušit. Jenže válečný film si mě má získat akcí, a nejen akcí, také hlavně okolím, tak jak to ukazuje Coppola v Apokalypse. V lovci jelenů, když si vzpomenu na ruskou ruletu, je to sice dost, ale pro celkový objem filmu hodně málo. Vždyť je přes tři hodiny dlouhý...Rozhodně jsem ale rád, že jsem tento film mohl vidět. Sice jsem byl trochu zklamán tím vším, ale jinak jsem se i přesto skvěle bavil, po první hodině nudy určitě až do konce. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlý atypický válečňák, kde se celou první hodinu v pravoslavném blue collar podhůří Pennsylvánie zdánlivě nic neděje, ale mělo pro mě takový mírně znepokojivý DELIVERANCE nádech a skvěle uvádí následný střih do pekel Vietnamu, který pak nenávratně naruší životy tří přátel a jejich okolí, kdy už se nic nevrátí do svých starých kolejí. Válečná pasáž je drsná, vypjatá, temná smrťácká, ruská ruleta pak slouží skvěle dramaticky i symbolicky. "Tlumení" De Niro, Walken a Streepová prvotřídní herecky, do paměti se mi dále vryje Valliho "Can't Take My Eyes Off You" a nádherné lovecké sekvence, točené v horách státu Washington. Nějakou dobu jsem byl rozhozený roztahaností, ale zpětně i ta tu měla dobrý smysl. Takže nejednoduchý, ale zároveň velmi podnětný a srdceryvný film o přátelství v kontextu povinných vojenských odvodů - "they had no choice; the idea of sacrifice permeates everything, along with the cruelty and horror." Pozn: 3. z pěti klasik po zhlédnutí PBS Vietnam War ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Až na skvělé scény, kdy skupina kamarádů loví jeleny v horách, na půlhodinku ve Vietnamu a konečné setkání Michaela s Nickem, byl Lovec jelenů nuda. A to bez ohledu na to, že měl hloubku v hereckých výkonech, hudbě a dejme tomu i myšlence. Snímek je příliš zdlouhavý, svatba na úvod byla doslova nekonečná a tudíž nemohu dát více jak 3*. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Začátek je skutečně pomalejší, možná až zdlouhavý, zato skvěle navodí atmosféru pocitu, jak se asi cítí člověk, který je ze stereotypu svého obyčejného poklidného života kdesy v hoských lesích násilně vržen do Vietnamského válečného pekla. Bez toho nezáživného úvodu by ruská ruleta v podání Christophera Walkena nepůsobila tak extrémně zarážejícím dojmem, stejně tak jako DeNirovo beznadějné hledání a osamělost Streepové. Cimino natočil klenot, škoda jen, jak tento talentovaný režisér po neúspěchu svého následujícího filmu dopadl(a). ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Napadlo ti niekedy, že sa život tak zmení?“ – „Nie.“ Ty kokos, toto kebyže má o dve hodiny viac, vôbec by mi to nevadilo, skôr naopak. Ak mi niečo vadilo, tak len detaily. Koncové spievanie bolo niečo, čo chápem, že tam dali, ale pokojne by som sa bez toho zaobišiel. A trochu ma sklamalo, že John Cazale (pre tohto nesmierne talentovaného herca šlo o poslednú rolu, následne zomrel na rakovinu vo veku 42 rokov), Chuck Aspegren, Meryl Streep, George Dzundza, John Savage a samozrejme (za túto rolu oscarový) Christopher Walken hrajú fantasticky, ale na dlhé desiatky minút miznú z deja a nie je vinou toho tak úplne jasné, či je to príbeh ich priateľstva, alebo je to najmä príbeh Roberta De Nira a ostatní mu len jemne nahrávajú. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (40)

  • Castingová agentka, která měla za úkol obsazování komparzu v Thajsku, měla problém najít herce, který by vypadal dostatečně zlověstně a byl by schopen dát De Nirovi (Michael) facku. Nakonec přece jen našla vhodného Thajce, který měl zvláštní odpor k Američanům. De Niro navrhl, aby Christophera Walkena (Nick) bez jakéhokoli varování zfackoval jeden ze strážců. Reakce ve Walkenově tváři byla opravdová. Neustálé fackování ve scéně s ruskou ruletou bylo autentické a herce vyvádělo z míry, což pomáhalo jejich výkonům. (/Pablo)
  • Film byl v předpremiéře promítán ve dvou verzích. V kratší (dvou a půl hodinové) a delší (tříhodinové) verzi. Producenti se nakonec rozhodli pro nasazení delší verze. (Tygrys)

Související novinky

De Niro a válka s vnukem

De Niro a válka s vnukem

05.10.2016

Robert De Niro a Christopher Walken se v roce 1978 sešli ve válečném filmu Lovec jelenů. Výsledkem byl pětioscarový hit, který patří mezi největší americké klasiky a dal kariéru Meryl Streep. Tihle… (více)

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

03.07.2016

V 77 letech nás v sobotu opustil Michael Cimino, jeden z nejnadějnějších režisérů 70. let. Cimino pomáhal v roce 1973 napsat druhý film s drsným Harrym (Magnum Force) a Clintu Eastwoodovi se zalíbil… (více)

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama