Reklama

Reklama

Lovec jelenů

  • USA The Deer Hunter (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Michael, Steven a Nick jsou mladí tovární dělníci z Pensylvánie, kteří musí narukovat do Vietnamu. Před tím, než odejdou, Steven se žení s těhotnou Angelou a jejich svatba je zároveň slavností na rozloučenou. Po mnoha hrůzách, které tři přátelé prožijí, všichni upadnou do rukou Vietkongu a dostanou se do tábora rukojmích, kde jsou nuceni hrát sami se sebou ruskou ruletu. Slavné válečné drama režiséra Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vitnamském traumatu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (720)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Strašně, strašně, strašně, strašně, strašně, strašně, strašně, ale fakt strašně dlouhé - to je největší (a v podstatě jediná) výtka k tomuto skvělému protiválečnému filmu. Seškrtat první polovinu na minimum, třeba bych se přidala k zástupu pětihvězdičkářů... a možná taky ne. Dobrá atmosféra, skvělí herci, spousta témat k probuzení mozkové aktivity. 79% EDIT: Při původním komentáři jsem se asi nechala poněkud strhnout zdejšími nadšenými reakcemi. Nemůžu s čistým svědomím tenhle film dát na úroveň svých vcelku oblíbených, když jsem se půlkou stopáže pronudila (ta svatba byla k nepřežití) a nijak mě neláká vidět CELÉHO "Lovce jelenů" znovu. Degraduji o hvězdičku: 69% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Autory vyfabulovanou vietkongskou ligu ruské rulety možno brát jako alegorii, či chcete-li symbol, který je nejdřív v pensylvánském rezavém pásu mezi všemi těmi obřady, slavnostmi, kamarádstvím a malichernými půtkami netknut, aby se po návratu na stejné místo nelítostně vložil do hry. Ti, co se vrátí, dostanou tak málo a o tolik přijdou. Není se co divit, že válka pro ně často skončí až tou jednou ránou.. Na rozdíl od Apokalypsy nebo Full Metal Jacket si Cimino hůře obhájí přítomnost úplně každého záběru, ale jeho epické protiválečné drama patří mezi ty filmy, které i po dekádách mají diváka měnícího se v čase čím oslovit. Mě třeba scénou lovu po návratu, kdy setkání se spárkatou trofejí už má zcela jiný význam či okamžiky v baru těsně před odjezdem, kdy bujaré veselí přeruší hra Chopina na klavír. Všichni tuší, co se blíží a nejlépe to ví John Cazale. A samozřejmě, Cavatina.. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Nejde o čistě válečný snímek. Ale to, jak dokázal Michael Cimino realisticky ukázat krutost a zvrácenost války, tak to klobouk dolů. Výborné drama se skvělým hereckým obsazením - De Niro, Walken, Savage a Streep. Po delším úvodu (jediná slabší pasáž filmu, i když důležitá), který nám představí kamarády z jednoho špinavého, pensylvánského městečka a ukáže nám jejich vášeň, kterou je lov jelenů (na jeden výstřel, pokud lovec netrefí nemá druhou možnost střelby a v pomyslném souboji vítězí zvíře), se dostáváme do vietnamské džungle, kde naši hrdinové zažívají nejhorší a nejděsivější chvíle svého života. Při ruské ruletě mi doslova tuhla krev v žilách, tak byla scéna silná a napínavá. Legendární film, který mi dlouho unikal, ale už si můžu v kolonce u tohoto snímku odškrtnout - viděno. A líbilo se. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Deric Washburn .. Válka ničí především lidi, jejich více či méně spořádané životy. A tento film je především o tom. O obyčejných lidech a jejich osudech, které poznamená válka. Jen mi přišlo, že přes dlouhou stopáž je film místy zbytečně hodně natahován (svatba), jindy je zase velmi zkratkovitý (Vietnam) a více méně využívá jako hlavní prostředek toho špatného tolikrát zmíněnou nedobrovolnou ruskou ruletu. Christopher Walken a Robert De Niro jsou úžasní, hudba teskná a celkově je tohle válečné drama i dnes dosti působivé. 75%. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Mimořádný snímek, který budou jedni obdivovat a milovat kvůli jeho délce a ti druzí zatracovat. Já patřím mezi ty první. Dějová osnova Lovce jelenů by se dala shrnout v následujících bodech: 1.) Úvodní poznávání hlavních charakterů, jejích životů a následná velkolepá svatební oslava a chlastačka po rusku:) 2.) Jedna scéna z Vietnamu. 3.) Návrat válečného hrdiny domů a následné komplikace. Já za sebe tedy musím říci, že ona dlouhá, téměř hodinu trvající úvodní scéna mi rozhodně vůbec nevadila, spíše naopak. Měla jsem tak představu o partě přátel, které jasně vévodili štramák Robert De Niro a fešný mladý Chris Walken. Ti dva mezi sebou měli parádní chemii a já jsem tak, jako velká fanynka "bromancí" zaplesala nad jejich silným poutem, které mi přišlo snad i jako něco víc... Byla jsem proto ráda, když na IMDb můj dojem sdílelo více lidí. Zkrátka oni dva jako členové bandy kámošů k pohledání. A samozřejmě nesmím zapomenout na Freda:) John Cazale byl zajímavý herec, škoda ho. Jejich pitky vážně stojí za to, a tak dojde i na nahého pana De Nira běžícího za tmy dolů ulicí, či jednotný zpěv při úžasném podání Can't Take My Eyes off You. Tuto písničku jsem znala již dříve, ale od této chvíle to už bude "jejich song." Při závěru filmu jsem měla slzy v očích, chudák on... A hudba Stanleyho Myerse je úžasná, zejména ty části, vysoko v horách, nebe na dosah, nádhera... "Hey, you know your trouble, Mike? Nobody ever knows what the fuck you're talking about. "This is this." What the hell's that supposed to mean? "This is this." :) ()

Galerie (166)

Zajímavosti (40)

  • Robert De Niro (Michael) a John Savage (Steven) během natáčení scény s helikoptérou málem zemřeli, když rotor vrtulníku přeřízl jejich bezpečnostní lana, a oni tak zůstali bez jištění viset pod jeho kabinou 60 metrů nad řekou. (Tygrys)
  • Svatba v kostele se natáčela pět dní. (Kulmon)
  • Robert De Niro (Michael) přiznal, že scéna, v níž jeho postava poprvé navštíví Stevena (John Savage) v nemocnici, byla pro něj tou nejemotivnější scénou, kterou kdy natočil. Při zmínce o ní v pořadu AFI Life Achievement Award: A Tribute to Robert De Niro (2003), se herec rozplakal. (JayZak)

Související novinky

De Niro a válka s vnukem

De Niro a válka s vnukem

05.10.2016

Robert De Niro a Christopher Walken se v roce 1978 sešli ve válečném filmu Lovec jelenů. Výsledkem byl pětioscarový hit, který patří mezi největší americké klasiky a dal kariéru Meryl Streep. Tihle… (více)

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

03.07.2016

V 77 letech nás v sobotu opustil Michael Cimino, jeden z nejnadějnějších režisérů 70. let. Cimino pomáhal v roce 1973 napsat druhý film s drsným Harrym (Magnum Force) a Clintu Eastwoodovi se zalíbil… (více)

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama