Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Frank Leone si odpykává svůj trest ve vězení za ublížení na zdraví a za dobré chování je pouštěn i na vycházky. Jednou v noci je ale Frank převezen do věznice Getaway, kde je správcem Warden Drumgoole. Ten má s Frankem nevyřízené účty, a tak tam Frank zažívá týrání od správce i od dozorců. Ti se snaží Franka psychickým i fyzickým trýzněním vyprovokovat, ale Frank se statečně drží a týrání snáší... Drumgoole je sadista a Frank kdysi utekl z vězení, kde byl tehdy Drumgoole správcem. Frank na Drumgooleův sadismus upozornil a byl poté umístěn do mírnějšího vězení. Zato Drumgoole byl potrestán převelením do věznice Getaway, která je jednou z nejhorších. Frankovi ale hrozí nebezpečí i od spoluvězňů Webera a jeho lidí, kteří jdou správci na ruku a jakmile mají příležitost, snaží se Franka také vyprovokovat... Franka si všimne vězeň Eclipse, který vede dílnu, kde se opravují auta, a Frank získává další spřízněnou duši. Začne pracovat v dílně společně s Eclipsem, Erniem a Dallasem. Drumgoole nařídí Weberovi, aby přitvrdil. Drsný Weber se svými lidmi, kteří s ničím nedělají okolky, Ernieho zabije. To už je na Franka moc – a pustí se s Weberem do rvačky, ale nezabije ho. Jiný spoluvězeň nakonec Franka bodne do zad nožem... Frankovi zbývají do propuštění tři týdny, zotavuje se ve vězeňské ošetřovně. Když se vrátí do cely, je mu sděleno, že jeho přítelkyně Melissa má být znásilněna. Frank požádá Dallase o pomoc s útěkem, ale ten ho zavede do nastražené pasti... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (331)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Stallonův první pobyt ve vězení. Žádná mega pecka to rozhodně není, ale díky sympatickým postavám a hlavnímu záporákovi, kterého hraje Sonny Landham jsem si hlavně první 2/3 náramně užil. Až ten konec je už takový hodně přitažený za vlasy. Docela se divím že ve stejném roce Stalonne seděl v base dvakrát. Podruhé to ale byla o něco větší zábava. 70% ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Nič nie je mŕtve, kým to nepochováš." Temný film za 24 miliónov. Takto to dopadne, ak v mladosti naštvete niekoho so sloňou pamäťou a malým (alebo skôr poriadne veľkým?) sebavedomím, kto si myslí, že nadneho nie je. Začína sa to pomaly, ale postupne režisér pritvrdzuje do takej miery, až vám to začne byť nepríjemné a prajete si, aby sa to už konečne radšej skončilo. Donald Sutherland a najmä Sonny Landham (Predátor) robia všetko pre to, aby boli fakt odporní hajzli, ktorým budete priať len to najhoršie. Vynikajúca scéna zápasu v blate (rovnocennou sa jej po rokoch stala podobná zo Spáčov). Okrem spomenutých hercov (+ samozrejme sympaťák Stallone) potešia i kvalitné podporné postavy (drsný, ale nakoniec sa správne zachovajúci bachar John Amos a prekvapivo kladný Tom Sizemore). Je to niečo medzi veľmi silným priemerom a jemne podpriemerným nadpriemerom (ehm), u mňa svoje robí aj ohromná nostalgia: keď som v 90. rokoch vchádzal do videopožičovní, obal Kriminálu na mňa často pozeral svojimi smutnými psími očami. Občas to trochu nesedí (trocha ma zaskočilo tvrdenie hlavného hrdinu, že mu do konca zostáva len pár dní, ale všetky udalosti predtým sú zostrihané tak, že som mal dojem, že bol v base max. dva týždne alebo sa mi nepáčilo, ako ľahko hrdina do úplne novej väznice zapadol, ani sa nenazdal a už sa okolo neho obšmietala partia verných kamošov), ale inak fajn. "Bola to moja práca!" - "Práca sa dá robiť rôznymi spôsobmi." ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek mě asi utvrdil v tom, že jedna z mnou nejvíce nenáviděných věcí (a dalo by se říci obzvláště ve filmu, kde s tím nemůžu nic dělat) je nespravedlnost. Ta je v Kriminále tak intenzivní, až mi to bylo skoro nepříjemné. Podobně nepříjemné, jako ten pitomý naivní závěr, ale co chtít od osumdesátek a ještě k tomu se Sylvestrem. Nabízí se mi taky 2 otázky, co udělal Leone tak nepěkného panu správci, že na něj byl tak moc zlý? Třeba bychom nakonec fandili spíše jemu; za druhé, a to není až tak útok na film, jako spíš prostě normální otázka, opravdu se trestanci běžně flákají v nějakym pseudoautoservisu? To nedělají spíše v prádelně, kuchyni nebo tak? No ale celkově je to opravdu dobrý film, je to krutě obehraná písnička, ale pořád docela dobře funguje... ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý v mnohom pripomína ďalšie natočené väzenské filmy, no ani zďaleka sa im nevyrovná. Režisér sa nás snaží zoznámiť s hlavnými postavami, no ja som sa tak zúfalo nudila, že kým nenaskočila druhá polovica filmu, rozhrýzla som si všetky nechty. Sutherland je perfektným stelesnením zápornej postavy a ako jediný si udržiaval moju pozornosť. Inak slabučké. 50% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jedno z toho nejlepšího se Stallonem. Nikterak objevné, podobných filmů na téma "věznice se sadistickým ředitelem" bylo již natočeno více, ale tenhle má cosi do sebe. Ale možná bych jej dnes už posuzoval jinak, nicméně viděl jsem jej zkraje 90.let a tehdy mě dost zaujal. Nevadila mi ani Sylvesterova obličejová mimika na úrovni nižších primátů. :-) Pro nechápající - představte si ksichtění Jima Carreyho a vydělte ho asi tak milionem - dostanete ksichtění Sylvestera Stallona. :-) ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • V roce 1990 časopis Dublin popsal film jako "109 minut macho z odpadních vod." (JORDY)
  • Ve fotbalové scéně, kde dávali vězni Leonemu (Sylvester Stallone) pořádně do těla, se jednalo o skutečné karamboly v plné síle. Samotný Stallone si právě takto natáčení přál a sám přiznal, že si při jednom z nárazů téměř skoro zlomil nohu. (tnp101)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama