Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšné mladé právničce Kaise se už málem podařilo zapomenout na svou ne právě idylickou rodinu. Když se na ni ovšem její matka Helen obrátí se zoufalou prosbou, nedokáže odmítnout. Má jí pomoc přimět svého otce Tomase, alkoholika a beznadějného smolaře, aby se v Aberdeenu podrobil dalšímu léčení. Setkání s otcem, kterého deset let neviděla, není pro Kaisu žádným potěšením, pouze jakousi absurdní morální povinností. Rychlý sled problémů ovšem překoná i ta nejhorší očekávání. Věčně opilý Tomas je pro letecké společnosti nežádoucí pasažér, a tak musí Kaisa naložit svého otce do auta a sešlápnout plyn. Tragikomická cesta plná potíží a podivných setkání změní jejich vzájemný vztah i Kaisin poněkud příliš právnický pohled na svět. Dokonce i z Tomase se stane docela jiný alkoholik, než jakým býval. (Artcam Films)

(více)

Recenze (89)

Hebča 

všechny recenze uživatele

Není nad to podívat se občas na něco skandinávského, opět zase jeden z těch nepřikrášlených pohledů do života "obyčejné" rodiny, které mám tak ráda, aneb připomenutí, že život je jeden z nejtěžších. Vývoj vztahu mezi hlavními postavami během několika mála dnů může možná někomu zavánět nudou, ale mně přišel takřka dokonalý... podmanivé, příjemně plynoucí drama. 4.4.2007 ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nechápu, kde se stala chyba, ale já měl celou dobu pocit, že sleduju tuctovou a strašně průměrnou road movie, jejíž děj je mixem nejčastějších road movie zápletek (potomek smiřující se s rodičem (nebo naopak), nějaká ta romantika, někdo umírající na rakovinu), který navíc je plný klišé a zvratů vycucaných z prstu. Proč ta srážka chodce, proboha? Ta tam působí tak strašně nahodile, že jsem jen nechápavě kroutil hlavou. Proč drogy? Proč ta první scéna v nemocnici, kdy je Kaisa ožralá? Proč ten mladý kluk od Kaisy odešel? Ty incestní scény byly sakra co? Kdyby to aspoň působilo uvěřitelně, ale tady je to neskutečně umělé. Nehledě na to, že charaktery postav ani nejsou pořádně propracované, za celý film jsem se ani nedozvěděl, co přesně se v té rodině stalo, proč jsou všichni navzájem pohádaní a z jakého důvodu ani Kaisa, ani Tomas nechtějí vidět Helenu. Jo, dostal jsem pár náznaků, ale ty říkají tak strašně málo, že si z toho stěží můžu cokoli poskládat. Navíc alkoholik se takhle rychle fakt nevyléčí, to je dost naivní představa. A proč mezi sebou rodilí Norové mluví pořád anglicky jsem taky jaksi nepobral. Po filmařské stránce to je dobré, ten občasný humor to oživí a pár scén není špatných, ale ve výsledku je to pořád strašně tuctový film, který pro mě má víc mínusů, takže si ani ty slabé tři hvězdy nezaslouží, i když jsem je chtěl celou dobu dát. Pak ale přišel srdceryvný závěr ve věznici a já si uvědomil, jak nefunkční to celé bylo. Špatné drama, špatný psychologický film, snad jen ta road movie se na tom povedla. Ale to na víc jak lepší 2* není. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Rozklad rodiny bol témou už toľkokrát... Zaujal ma však Stellan Skarsgård, v podstate si jeho filmové výkony pozerám retrospetívne. Nejako sa mi darí pozerať jeho filmy od najnovších späť. Jeho úloha otca v tomto filme, o ktorom sa do poslednej chvíle nedozvieme, ako sa stalo, že nie je biologickým otcom Kiasy, ani prečo je alkoholikom prvej ligy, ma napriek tomu držala celý čas v napätí, že za tým jeho „chlastaním“ bude nejaká hlboká myšlienka. Nebola. Vlastne ani nie je nádej, že s tým niekedy prestane. Dostala som „len“ príbeh bez kecov. Áno, aj takto by sa to mohlo v nejednej rodine skončiť. Skončil sa tento trip otca, dcéry a náhodného spolucestujúceho Cliva pre nás posledným záberom? Kiasa (Lena Headey) sa mi páčila v momentoch, keď bola slabá – z manažérky v 400£ kostýme sa stáva ubolené dievčatko (scéna, keď sa nedostali do lietadla kvôli otcovej opici, keď uličníci napadli jej otca alebo keď ju nechceli pustiť za mamou v nemocnici kvôli jej opitosti). ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Dwejn říkal, že je to dobrý a jak už se stalo zvykem, spletl se, je to vynikající. Lena Headey nikdy nebyla má favoritka, ovšem zde ukáže nejen nádherná prsa, ale pořádnou dávku perfektního herectví, které nesklouzává k přehrávaní. Takže Leno, jestli je toto ta tvá TOP životní role, díky za ni, na Kaisu nikdy nezapomenu. Ach Kaisa, nebýt toho koksu, bezchybná roštěnka :) A těch hlášek, nezapomenutelných scén...sobové a naprosto perfektní sountrack. A i ten primitiv na hraně deliria je kulantně zahraný jakýmsi nesympatickým seveřanem. Vůbec nechápu, co se stalo... Nejsem dvakrát příznivec road-movie a vyloženě nesnáším filmy a alkoholicích, chlastu a rakovině. A zde je všehno tohle nemilé, co se mi jednotlivě příliš neslučuje se sledovatelností namícháno v neskutečně lahodný koktejl, kterým se s chutí budu opíjet pravidelně. Hlavně už se nemůžu dočkat projekce v zimním, nejlépe vánočním období. Pecka jako hrom a Kaisa :) ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Maličkú chvíľu mi trvalo, kým som si zvykla na Lenu a Stellana, ako na dcéru a otca. No a presne takú istú chvíľu mi trvalo, kým som im uverila Kaisu a Tomasa ... a potom to bolo stále lepšie a lepšie. Muzika výborná, herci prirodzení. Dve stratené duše vo víre života .. budem dúfať v šťastný koniec. 3,5* ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Scenár vznikol na základe príbehu Larsa Billa Lundholma. (Svadbos)

Reklama

Reklama