Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V dole v hornickém městečku Brookside došlo k závalu, při kterém zahynuli dva dělníci. Do Brooksideu přijíždí odborový předák Warren Jakopovich, aby vedl horníky do boje za lepší pracovní podmínky. Horník Silas se od začátku angažuje v prosazení nové kolektivní smlouvy, zatímco jeho žena Ruby je spíše skeptická. Warren dává odhlasovat zahájení stávky a většina horníků je pro. Odbory poskytnou rodinám stávkujících sto dolarů podpory týdně, dokud stávka neskončí. Někteří obchodníci však odmítají Ruby prodávat zboží, protože její manžel podporuje stávku, a hrozí jim i vystěhování. Neohrožená Ruby se ale nezalekne a pevně stojí za svým manželem. Stávka trvá už druhý měsíc, dochází k potyčkám se stávkokazy a policií. Při jedné z nich je surově zbit i Rubyin těžce nemocný otec a ona sama začíná aktivně bojovat proti bezpráví. Postaví se do čela brooksidských žen (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem se snažil dostat pod „kůži“ tohoto filmu, ale bohužel mě po dějové stránce moc nezaujal. Tím nechci říct, že by tvůrčí myšlenka (téma) – potažmo scénáristův boj o práva horníků měla být špatná! Nicméně zdlouhavá stopáž a spousta nudných pasáží se pro mne staly doslova ubíjející a hlavně uspávající. Holly Hunter předvedla mnoho výraznějších a lepších výkonů – takže za nejlepší postavu celého filmu bych označil toho jejího fotříka. Nicméně i tak nad tímto filmem hůl lámat rozhodně nechci. Jen mi to celé přišlo až moc utahané. Dá se tu však narazit i na několik opravdu vydařených dramatických chvilek, které stojí určitě za pozornost. 45% (třetí * bych přidal jen, kdyby to bylo kratší) ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Což o to, téma mi je vcelku blízké (mám příbuzné, kteří jsou horníci a tak vím, co za špinavou a nebezpečnou práci to je) a Holly Hunter je zde perfektní, ale kdyby se toho chopil jiný režisér, tak by se tento snímek neztratil ani v kinech. Potenciál tu je, škoda, že místy trestuhodně nevyužitý. 70 %. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film o ubohých hornících, angožované manželce jednoho z nich a vykořisťovatelských majitelích dolů. Ne tohle není film z budovatelských padesátých let, film pojednává o tom co se událo v sedmdesátých letech v Brookside. Nic nehodlám zesměšňovat, vím že nejen v Americe, ale třeba v Anglii to měli v šedesátých a sedmdesátých letech těžké a podobných událostí se odehrálo více... Film mi ale nějak úplně nesedl, možná díky nesympatické hrdince. Každopádně tady uvidíte Ameriku z té jiné stránky což se také cení. Víc ale jak dva doláče podpory nedám. * * ()

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Neumdlévající odborový předák + chátrající, ale bojovní horníci se statečnými ženami po boku + hamižní uhlobaroni + prachbídné životní podmínky = sociálně-odborářské drama klasického střihu. Tahle konfekce na Hunterové občas plandá a Skarsgårda trochu škrtí, ale jednoho překvapení jsem se přece jen dočkal - podobný příběh bych čekal v trochu jiné době nebo na jiném místě, než byla sedmdesátá léta v Americe. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Prvorepubliková filmová produkce se z větší části pohybovala v luxusních pražských salónech a řešila problémy lidí, kteří tvořili tak jedno až jedno a půl procenta populace. Většinou si to uvědomujeme a bereme tyhle naivní kýčovité záležitosti s nadhledem. Už tak úplně nám ale nedochází, že drtivá většina studiové americké filmové produkce dělá a vlastně vždycky dělala totéž. Zobrazuje svět vyšší střední vrstvy, která zaujímá jen několik procent populace. "Lúzou" se nikdo nezabývá, maximálně ještě tak v kriminálkách coby pachateli nebo oběťmi zločinu. Soukromá válka je špinavý film o nevzdělaných lidech, kteří se živí manuální prací a šachta, hospoda a rodina je svět, ve kterém se pohybují. Film ukazuje takové reálie, které jsme zvyklí vídat nebo si je představovat ze slumů zemí 3. světa. Domy bez rozvodů, takže ženské tahají kyblíky ze vzdálené studny, vybavení nasbírané někde ze sběrného dvora a slovník, za který by se nemusela stydět Eliza Doolittle z Pygmalionu. Harlanská válka je pokračováním té nepočetné sociálně kritické produkce, kterou kdysi zahájily zfilmované Hrozny hněvu. Narozdíl od nich je to ale pouhý televizák s omezeným rozpočtem, scénář je poměrně plochý a pouze mechanicky zaznamenává konflikt stávkujících horníků a mocné důlní společnosti. Pokud někdo chce vidět opravdu kvalitní filmy o sociálních bojích a stávkách, zvolí britskou produkci o hornické stávce ze éry premiérky Thatcherové, jako je např. Odpískáno nebo Billy Elliot. Na druhou stranu, cenné je právě téma a úhel pohledu, navíc Holly Hunter v hlavní roli hornické manželky, která organizuje stávkové hlídky, hraje jako z partesu a filmovou hvězdu bych v té nenalíčené hubaté ženské určitě nehledal. Stellen Skarsgard sice hraje jen svůj průměr, ale i to bohatě stačí. Nižší hodnocení filmu spočívá spíš v tématu, které je většině uživatelů CSFD vzdálenější než život Marťanů ve vesmíru. Celkový dojem: 60 %. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení filmu probíhalo v Torontu (Ontario, Kanada) od srpna do září 1999. (GASTON73)

Reklama

Reklama