Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Drama ze Stockholmu dvacátých let minulého století zachycuje příběh desetiletého Rolanda, syna židovské matky a otce socialisty. Rolandova matka si přivydělává nelegální distribucí kondomů, z nichž chlapec vytváří praky, které prodává.
Snímek Prak je silným příběhem o dospívání, který se odehrává ve dvacátých letech minulého století ve Stockholmu. Rozverné drama zachycuje dobrodružství desetiletého Rolanda Schütta, syna židovské matky a otce socialisty. Chlapec je ve společnosti, která považuje otcovu politickou příslušnost za zradu a matčino náboženství za rouhání, nucen čelit šikaně a předsudkům ze strany spolužáků i učitelů. Protože navíc přitahuje všechny komicky bolestné patálie jako magnet, uzavírá se raději do bezpečného světa vlastních vynálezů, z nichž jedním je i parádní prak. A stejně jako guma praku, i Roland se znovu a znovu odráží od každého neúspěchu, roste s každou zkušeností, dokud svým typicky důmyslným způsobem nakonec nezíská nad všemi utlačovateli převahu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Aky 

všechny recenze uživatele

Značně tupý socialisticky zpitomělý už i tak značně zabedněný otec, necitliví kantoři a protižidovské naladění předválečného Švédska. Jeden z mnoha filmů o nelehkém klukovském dospívání, v tomto případě ozvláštněný temnou severskou atmosférou. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Už dlhšie súkromne delím škandinávske filmy do 2 kategórii. A) KLASICKÉ - sú väčšinou natočené podľa románov miestnych autorov, pojednávajú o dejinách Škandinávie a realisticky zachytávajú životy jednotlivca, či skupiny ľudí. Slabinami týchto diel je aj napriek silným námetom slabšia psychológia postáv a dejová vata, ktorá spája pár divácky zaujímavých scén. Nemusíte s tým súhlasiť, ale ja radím Prak do tejto kategórie. Naproti tomu filmy B) ANALYTICKÉ - rozpytvajú postavy a ich konanie do nitky, často sa odohrávajú v autorovej súčastnoti. Psychologická kresba je tak výrazná až to diváka znepokojuje, lebo sa stotožňuje s postavami. Samozrejme to neplatí paušálne. A neplatí to ani o najlepších režiséroch Severu. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý film, trošku přitaženej za vlasy, ale ono je možné tak nějak všechno, takže proč by ne tohle. Skandinávský dramata ale mám moc rád a tak jsem se na Prak s chutí pustil. Stáří je na filmu znát, ale ne zase tolik. Líbilo se mi ale, že celý ten příběh je vyprávěn z pohledu malýho kluka. Co už se mi tak moc nelíbilo, tak hlavně právě to, jak na toho kluka tlačej snad ze všech směrů. Není to takové to klukovství z Páni kluků i když se to tváří. Tady je to všecko daleko brutálnější a horší. No ale ten kluk je pořád docela v pohodě. Není na něm vůbec nic znát. Možná i proto hodnotím tak, jak hodnotím. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama