Reklama

Reklama

Cizinecká legie bere do svých řad každého a bez otázek. Do legie se přihlásí i americký voják a diplomat, kterému muslimové zabili manželku a on ji pomstil svým způsobem – v mešitě postřílel každého, koho viděl. Po rocích služby v legii se nechá naverbovat do služeb srbské armády, za vražedné války v bývalé Jugoslávii. Zde zachrání před smrtí muslimy znásilněnou Srbku, kterou rodina zavrhne. Žena teď nemá nikoho kromě něj a on začíná váhat: k čemu je dobré tolik zabíjení? (Film+)

(více)

Recenze (84)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Veľmi, veľmi emotívne. A veľmi drastické. Peklo, nenávisť, zabíjanie... úplne ma to položilo. Našťastie pointa je jasná: aj v mori zla a zverstiev vojny žiari "Boh v človeku". Len akoby sa predieral. Nenápadne, ako lúč slnka pomedzi mraky, ale je isto tu! Najviac ma odzbrojila navonok nenápadná scéna pomoci chorvátsko-srbských manželov, ale aj iné, napr. "platba krížikom" v autobuse alebo zahodenie zbrane do mora v závere.... K scenáru mám ale niekoľko výhrad. Najmä akt pomsty v úvode filmu zásadne odmietam. Postrieľanie moslimov (pravdepodobne aj nevinných) nie je riešenie. Ani tých vulgarizmov tam nemuselo byť až toľko - aj tak to bolo naturalistické až-až... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Český název, tak jako v mnoha jiných případech, je ryze zavádějící, protože příběh se o francouzskou cizineckou legii pouze otře. Savior je o destrukčním vlivu války na lidský charakter, líčí ji jako nepřetržitý sled stresu, násilí, zoufalství a nenávisti, která mění lidské povahy a dělá z běžných lidí lidské trosky a zločince. Profesionální voják, kterému při teroristickém útoku zahynula rodina, touží po pomstě a žene se do dalších válečných dobrodružství. Jednou si řekne dost a pokusí se udělat správnou věc. Jakkoliv se snímek nevyhne některým klišé a zejména jeho závěr nepříjemně zavání hollywoodštinou, je to silné emotivní drama se zřetelně protiválečným charakterem. Navíc velice solidně zahrané a nesoucí punc autenticity balkánských válek. Celkový dojem: 80 %. ()

Reklama

mala_kea 

všechny recenze uživatele

"Pouze" silní emotivní snímek, po kterém však zůstanete nevěřícně koukat na plátno. Kdo chce masakr a střeva při výstřelech z minometů, od tohoto radši ruce pryč. Kdo však čeká válku z jiného pohledu, do toho. Ono se toto opravdu děje, a film svou gradací, hereckým obsazením vytváří atmosféru, která se dá krájet jen tím nejtupějším nožem. Upřímně, komu nebude špatně, nebo do breku, filmu nevěnoval patřičnou pozornost, protože moje oční laloky se začínaly už od poloviny plnit a já nebýt silnější povahy, na konci by mi snad praskly. Savior je film, který vám utkví v hlavě, ať chcete, nebo ne. Za bohužel pomalý rozjezd strhnu korunku, ovšem i tak král 98. roku. ! ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Denis Quaid ako legionár na križiackej výprave. Čo urobil v pätnástej minúte, som mu doteraz neodpustil, predsa to ale nemení nič na tom, že som ho ešte tak sympatického nevidel. A nevidel som ho ani tak dobre hrať. Rozmýšľam, kde doteraz bol tento skvelý film, ktorý som takmer nechcel aby skončil. Piatu hviezdu pridávam za to čarovné malé bábo, ktoré si zahralo tretiu hlavnú úlohu. 92,5%. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se těšil, ale v průběhu filmu mé nadšení opadávalo. Silný je začátek, kdy se hrdina zachová.. no dost nehrdinsky :) Potom se chová, jak se chová, má to svůj smysl, buduje se tím půda pro další děj, ale není to nic úžasného. Brutalita a zbytečnost celého konfliktu je jasná a opět je tu dost drásavě připomenuta. V závěru ale přijde scéna, která se jentak nenatočí. Scéna s ukolébavkou je úžasná. Možná to někomu může přijít laciné a cílené na city, ale je to prostě bomba. Za to to rozhodně stálo. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Na začátku filmu přechází Joshua Rose (Dennis Quaid) civilně oblečený vozovku a míjí se přitom s vojákem v armádní uniformě, který mu salutuje. Salutování je druh vojenského pozdravu a projev vzdávání úcty vůči nadřízeným, vyšším vojenským hodnostem a funkcím, ale vždy přitom musí být zdravící i zdravený ve vojenské uniformě, výjimkou je pouze hlava státu. (lioncel)
  • Rozpočet filmu byl tak nízký, že na natočení přistání v Africe nebylo dost peněz. Bylo tedy převzato z filmu Outbreak. (StarsFan)

Reklama

Reklama