Reklama

Reklama

Cizinecká legie bere do svých řad každého a bez otázek. Do legie se přihlásí i americký voják a diplomat, kterému muslimové zabili manželku a on ji pomstil svým způsobem – v mešitě postřílel každého, koho viděl. Po rocích služby v legii se nechá naverbovat do služeb srbské armády, za vražedné války v bývalé Jugoslávii. Zde zachrání před smrtí muslimy znásilněnou Srbku, kterou rodina zavrhne. Žena teď nemá nikoho kromě něj a on začíná váhat: k čemu je dobré tolik zabíjení? (Film+)

(více)

Recenze (84)

Midori_Mike 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ filmu, kterému jsem po dodívání dal 4*, ale s odstupem času měním na 5*. Uvědomil jsem si, jak ve mě ten snímek pořád rezonuje. Některé klíčové scény si i teď po cca 1 roce po dodívání vybavuji velice přesně a z paměti mi už asi nikdy nezmizí. Silný film, ze kterého na vás dýchne nejen atmosféra a beznaděj války, ale hlavně také pozoruhodná mentalita Bosňanů a Srbů. Je vidět, že né ze všech lidí válka udělá zvířata. Ve spoustě případů je tomu právě naopak a tento film popisuje jeden z takových příběhů. Vypíchnout musím taky nádherný soundtrack. Srbské lidové písně pro mě měly obrovské kouzlo, nejvíc samozřejmě ta ukolébavka. Mráz po zádech :-) ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Málokde uvidíte hlavního hrdinu, který svou kariéru začal desítkou postřílených civilistů.... Ovšem do tohohle příběhu pasuje. Válka na Balkáně tu působí jako hrozivý boj mezi tlupami zločinců, který nejvíc dopadá na bezbranné a nevinné. Režisér, původem Srb, asi viděl svoje a nebál se to ukázat. Je to celé příběh chlapa, který se po dlouhé době rozhodl udělat jednu dobrou věc, která dá možná jeho životu smysl. Líbilo se mi to. /// PS: Kdo proboha vymýšlí ty české názvy? Ten člověk musel vidět maximálně pět prvních minut. Původní (Zachránce) je mnohem výstižnější. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

V službách légie je zaujímavým filmom odohrávajúcim sa prevažne na území Juhoslávie, v ktorom si divák ťažko vyberie na koho strane je, pretože tam bojovali všetci proti všetkým. Pomerne nízke hodnotenie som filmu dal napriek skvelému výkonu Dennisa Quaida, napriek explicitne zobrazeným krutostiam, ktorých sa všetky bojujúce strany dopúšťali, aj napriek realistickému znázorneniu zakoreneného etnického a náboženského antagonizmu ľudí v tejto oblasti, ktorý žiadna vojna nevyrieši. Prekážalo mi najmä to, že za všetkými emotívne vypätými scénami som videl kalkul smerovaný najmä k americkému divákovi. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Člověku je až mdlo z téhle nesmyslné války o nic, devastující všechny lidské hodnoty, civilizační návyky a srážející šmahem všechny zúčastněné (voják nevojáky, Srby, Chorvaty, věřící, nevěřící...) pod úroveň zvěře. Příběh je vedený velmi vynalézavě, stěží lze odhadovat kudy půjde dál, udržuje neustálé napětí a hlavně vztek na zabedněnou lidskou nenávist. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Veľmi, veľmi emotívne. A veľmi drastické. Peklo, nenávisť, zabíjanie... úplne ma to položilo. Našťastie pointa je jasná: aj v mori zla a zverstiev vojny žiari "Boh v človeku". Len akoby sa predieral. Nenápadne, ako lúč slnka pomedzi mraky, ale je isto tu! Najviac ma odzbrojila navonok nenápadná scéna pomoci chorvátsko-srbských manželov, ale aj iné, napr. "platba krížikom" v autobuse alebo zahodenie zbrane do mora v závere.... K scenáru mám ale niekoľko výhrad. Najmä akt pomsty v úvode filmu zásadne odmietam. Postrieľanie moslimov (pravdepodobne aj nevinných) nie je riešenie. Ani tých vulgarizmov tam nemuselo byť až toľko - aj tak to bolo naturalistické až-až... ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu byl tak nízký, že na natočení přistání v Africe nebylo dost peněz. Bylo tedy převzato z filmu Outbreak. (StarsFan)
  • Na začátku filmu přechází Joshua Rose (Dennis Quaid) civilně oblečený vozovku a míjí se přitom s vojákem v armádní uniformě, který mu salutuje. Salutování je druh vojenského pozdravu a projev vzdávání úcty vůči nadřízeným, vyšším vojenským hodnostem a funkcím, ale vždy přitom musí být zdravící i zdravený ve vojenské uniformě, výjimkou je pouze hlava státu. (lioncel)

Reklama

Reklama