Reklama

Reklama

Recenze (8)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý kanadský horor, v němž se mísí prvky duchařiny a lesního survivalu s indiánskými mýty. Řemeslně je snímek až překvapivě dobře zvládnutý, nejedná se o žádnou poloamatérskou produkci. Míra naivity je vysoká, jak už to tak u podobně starých hororů bývá (hlavně co se týká chování postav). V tomto případě jsem ale ochotný nad tím přivřít oči, protože podobných "indiánských" hororů jsem viděl minimum. Pokud jste na tom podobně, má Shadow of the Hawk poměrně vysoký zážitkový potenciál. Ta indiánská mytologie má něco do sebe. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré Canuxploitation nebo taky Idiansploitation. Celý tento zajímavý, tajemný, dobrodružný příběh se odehrává v divoké ale jinak v opravdu překrásné kanadské scenérii Vancouver (Britská Columbie), kam přijíždí vnuk starého indického šamana-kouzelníka, ještě se svou přítelkyní novinářkou, zjistit více o rodném dědictví, v cestě jim však stojí nebezpečný a zlý duch čarodějnice s bílou maskou a nebezpečné prokletí. Tenhle zapomenutý film si myslím že se povedl, atmosféra, napětí, hrůza, tajemná kouzla, magie, rituály, woodoo, tedy vše co by v podobě laděném filmu s podobnou tématikou nemělo chybět. O překvapení není nouze, hudba je taky parádně děsivá, spešl efekty na úrovni, nej scéna je nejspíš tak určitě ta na lanovém mostě, nebo ta, kdy se černé auto ovládané duchy rozbije o neviditelnou zeď, tohle je skutečně mrazivá a pamětihodná scéna. Nezbývá než doporučit. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

V podstatě je jedno, jestli divák bude na Shadow of the Hawk koukat jako na dobrodružný survival nebo mysteriózní horor. V obou případech by neměl být zklamán. Dočká se totiž nejen automobilové honičky či fightu s medvědem, ale i různých indiánských rituálů a čarodějnice, která jde po krku hlavnímu hrdinovi s tváří hezouna Vincenta. Předčasným vrcholem snímku je nebezpečný přechod přes lanový most. Jinak je to hezky natočená, místy atmosférická podívaná, které, bohužel, ke konci trochu dochází dech. Silná trojka. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Indiánský šaman Starý Jestřáb cítí, že nastal čas, aby předal svoji sílu a moc mladšímu. Rozjede se tedy ze své vesnice do velkoměsta, vzdáleného 300 km, aby vyhledal vnuka Mladého Jestřába - Mikea. Čarodějnice Dsonoqua mezitím nabírá síly a dělá vše proto, aby šamanovi zabránila ve splnění úkolu. Následně by pak zničila jeho vesnici, kterou on svojí mocí ochraňuje. Mike se nechce se svým dědou vrátit, ale do všeho se vloží Maureen, mladá žena, která se náhodně setká se šamanem. Všichni tři pak cestují zpět do vesnice, aby se Mike čarodějnici postavil. Ta jim klade do cesty pasti a překážky, a tak dostat se do cíle není jednoduché. Během automobilového pronásledování téměř přijdou o život, když selžou brzdy, do cesty se Mikemu postaví medvěd, strastiplná cesta přes lanový most možná inspirovala Indiana Jonese a nakonec střet s čarodějnicí, kdy si jeden tak trochu vzpomene na Vij. Neviditelná zeď, čarokrásná příroda, temný příbytek čarodějnice. Jen jsem se pousmál u hada - podle všeho šlo o korálovku, neškodnou užovku. Ale asi měla zastupovat podobného jedovatého korálovce... Dobrodružný příběh s prvky magie má švih a pro milovníky napětí, přírody a střetu dobra a zla příliš nezestárnul. Pěkná kamera, skvělý obraz a hudba, co pomáhá navodit patřičnou atmosféru. Povedené. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Začiatok v bazéne ma navnadil. Bol zimomriavkový a dal mi nádej v ďalšie skvelé minúty. Avšak prechodom z mestskej populácie do prírody, akoby snímok strácal na efektnosti. Nejaký ten útok medveďa, útok jastrabieho bojovníka, to všetko tu pôsobí lacne a pre diváka nezhovievavo. Nemôžem tomuto filmu dať viac mojich sympatií. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

U nas neznamy film /myslim, ze film v CZ a SK koncinach nikdy nevysiel na riadnom DVD, ale ujo gugl pomoze/, ktory sa oplati vidiet, horsie je to uz s vlastnenim. Ak tak, maximalne kopia, ale original silne pochybujem. Slusny film s tajomnymi a dost strasidelnymi lesmi, do toho este davne preklietie a saman. Hoci teda herca Jan-Michael Vincenta nijak extra nemusim /Muz v Kamionu, 700 mil v sedle, Mechanik zabijak/, lebo nevie hrat, film mi usiel rychlo a strasidelna atmosfera na urovni. Polozabudnuty horor, ktory ale by nemal ujst ziadnemu fundovi kvalitnej hororovej jazdy : 77 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Crossover hororu, indiánskych mýtov a kliatieb a dobrodružného žánru. Trochu divoký mix, ale v podstate nie zle spracovaný, so sympatickými postavami, v lone krásnej prírody a s originálnym príbehom. Ocenil by som súboje so zvieratami, hlavne s tým baribalom, ktoré aj po rokoch vyzerajú fajn a aj mnohé novšie filmy by si mohli brať príklad. Mladý Jan-Michael Vincent v podaní hlavného hrdinu tiež ušiel. Na druhej strane, vynechal by som niektoré typické dobrodružné klišé (napr. dramatický prechod lanového mostu), chýbala tiež silnejšia atmosféra a postavám rozvinutejší charakter, ale nuda rozhodne nehrozila a hlavne v závere sa dostavilo aj napätie. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Indiáni na americkém kontinentě dopadli jak dopadli. Své kultury se však nevzdali a i nadále si svá tajemství střeží a dědí z generace na generaci. A právě o předávání indiánského tajemství je tento snímek, který se pohybuje na hranici dobrodružství a mysteriózního aspektu hororového žánru. Starodávné indiánské kletby a posvátné osudy je to, oč tu běží. I přes akční scény, jako např. boj s medvědem grizzlym, se dobrodružná atmosféra drží skromnosti. Je to dáno hlavně duchovními výroky a projevy indiánských mouder indiánského starého muže Hawka, kterého si zahrál kanadský herec a skutečný indiánský náčelník, pod americkým jménem, Chief Dan George. Ten se jen tak pro informaci narodil v roce 1899, takže vše, co je jeho prezentací v tomto snímku k vidění, je plně autentické. Pro nás, obyčejné bledé tváře, jsou magické scény indiánského šamanského čarodějnictví spíše náznakem fantasy žánru, ale to je jen vlivem neznalosti indiánských příběhů a legend s jejich kulturou spojených. Celý koncept tedy spíše vypadá na televizní film s větším rozpočtem, ale to na impozantnosti z určitého úhlu pohledu nic nemění. Může tedy oslovit hlavně ty, co se zajímají o indiánskou mytologii, i když, jak je výše zmíněno, v pouhé skromnosti. Snímek již pozapomenutý a to hlavně v oblasti hororu. V tomto žánru skutečně nenadchne. ()

Reklama

Reklama