Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff "Dude" Lebowski je nejlenivější chlápek z Los Angeles a okolí. Miluje bowling, koktejl zvaný Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Díky shodě jmen je ale považován za boháče, který se shodou neskutečných náhod stane obětí vydírání. Místo toho, aby mu skutečný boháč Lebowski zaplatil zašpiněný koberec, musí Jeff se svými neschopnými kumpány předat výkupné za jeho rozmazlenou dceru. Vše by mohlo jít docela v klidu, kdyby se Jeffův kámoš Walter (John Goodman) nerozhodl shrábnout prachy na výkupné bez ohledu na následky. Big Lebowski je dnes již kultovní klasika bratrů Coenových s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 622)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvíce stylových filmů, které americká kinematografie má, tahle svérázná variace na chandlerovky. Bratři Coenové vlastně točí pokaždé stylově a už je to tak nějak jejich trade mark, ale Big Lebowski je ještě o trošku výš nad jejich obvyklou niveletou. Coenové nepracují s věcmi v prvním plánu, ale jsou fascinováni detailem a psaním mezi řádky, a to jak vizuálně (estetika bowlingové herny), kompozicí i skladbou záběrů, mizanscénou, všemi výrazovými prostředky (časté zpomalené záběry, kamerové jízdy), uměleckými prvky (surrealistická intermezza), tak i scenáristicky a sémanticky, jejich postavy jsou po filmu rozdroleny ve velkém množství a každá tu má své nezastupitelné místo - od hlavního hrdiny, který má tu smůlu, že je jmenovcem bohatého milionáře a kamarádem psychopatického válečného veterána, přes celé panoptikum drobných postaviček a bizarních charakterů - Jesus, se kterým nikdo ,,nevyjebe" (naprosto odzbrojující John Turturro), ušláplý třetí vzadu (skromně nenápadný Steve Buscemi), dokonale chladně (i)racionální feministka - extravagantní umělkyně (Julianne Moore), partička podivných Němců ze skupiny Autobahn (Peter Stormare, Torsten Voges a Flea), zlatokopka Bunny, pornobaron etc. etc. Zcela zvláštní (a vymykající se panoptiku) je pak postava barového kovboje, mluvícího o osudu a ztotožňujícího se s vypravěčem celého snímku, který má postmoderní rozměr vševědoucího narátora. A vševědoucí vypravěč pak vnáší do struktury snímku další postmoderní prvek hry a vlastně i manipulace s divákem. To už se ale dostáváme k samé podstatě snímku bratrů Coenů - úvaha nad osudem a osudovostí života, v němž pouhá shoda příjmení vede k fatální zápletce hodné detektivky, se kterou (a zvláště tou Hard-boiled fiction, jako např. z pera Raymonda Chandlera) má mnohé co do činění, neboť film může být místy vnímán i jako parodie téhož, možná postmoderní variace a poklona filmu noir, možná satira životního stylu Los Angeles a možná bůhvíco... Našli bychom prostě mnoho významových rovin a mnoho důvodů, proč se na film Big Lebowski dívat stále a stále znovu. A hlavní důvod je nabíledni - Je to dokonalé audiovizuální dílo! ,,Nobody fucks with Jesus!" ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

DUDE! Pravý filmový fanoušek nejde za mainstreamem. Hledá ve světě filmu klenoty. Filmy s přesahem, které mají co říct i po letech. Osobně doufám, že nikdy nebudu zatvrzelý odpůrce jakéhokoliv blockbusteru a občas přecijen dokážu vypnout mozek a užít si i to. Zároveň si však chci užívat filmy jako Big Lebowski. Stále jsem zatím do této fáze nedospěl, nicméně kvalitní dílko ještě poznám a tato bláznivá jím bezpochyby je. Nenuceně a líně, ale je :) PS : Nečekal bych, že Dude bude ten rozumnější, ale když vidím vyšinutého Johna Googmana, který je zkrátka a jednoudše boží, už se nedivim ničemu. A přitom chtěl jenom ten zasranej koberec :P 80% ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jedna ze 140 nejlepších komedií - 140 Greatest Comedy Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Bratry Coeny mám rád, dokonce Joela mám mezi 10 oblíbenými režiséry, viděl jsem od nich čtyři skvělé, vtipné a téměř dokonalé filmy. Ale Big Lebowski je jiný snímek, to nejsou moji Coeni. Je to divný a nevtipný film, místy trapný a celou dobu nudný. Ukažte mi, kde jsou ty údajně vtipné hlášky, alespoň jednu jedinou. Jistě, pořád tu máme špičkovou kameru, skvělé herce, ale přesto - tenhle film je pro mne jeden velký fuck... Sorry (a zdravím uživatele "lebowski"). Trailer je zde: http://www.csfd.cz/film/1604-big-lebowski-big-lebowski-the/videa/ ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Pri prvom pozreti asi pred desiatimi rokmi som mal s tymto filmom trosku problem, ale nastastie som sa konecne dockal reprizy a vobec som to neolutoval. Coenovci si tak dali zalezat na scenari a dialogoch, ze opät podobne, ako aj pri filme PO PRECTENI SPALTE (2008) s G. Clooneym som sa nasmial takmer narovnako a vidiet tolko znamych hviezd v jednom filme, to sa casto nevidi. Znechuteny Jeff Bridges, ktoreho omylom dost brutalne prepadli, pretoze si ho gangstri poplietli s inym Lebowskim a v najnevhodnejsich chvilkach flegmaticky John Goodman ma vzdy dostali do smiechu vtedy, ked nic nevyslo tak, ako si to naplanovali. A chudak Steve Buscemi, toho radsej ani nebudem komentovat. Taktiez ma prekvapila uloha Julianne Moore, ktoru som si v takejto ulohe ani nevedel predstavit. Proste skvela cierna komedia, ktoru si kedykolvek rad znovu zopakujem, aj ked ku koncu uz trosku stracal film na humornom tempe. _______ Jeff Bridges - (Jeffrey Lebowski - Dude) +++ John Goodman - (Walter Sobchak) +++ Julianne Moore - (Maude Lebowski) +++ Steve Buscemi - (Theodore Donald 'Donny' Kerabatsos) +++ David Huddleston - (Jeffrey Lebowski - The Big Lebowski) +++ Philip Seymour Hoffman - (Brandt) +++ Tara Reid - (Bunny Lebowski) +++ Peter Stormare - (Nihilista, Uli Kunkel / Karl Hungus) +++ John Turturro - (Jesus Quintana) +++ David Thewlis - (Knox Harrington) +++ Sam Elliott - (Cudzinec) +++ Ben Gazzara - (Jackie Treehorn) +++ Produkcia: Ethan a Joel Coenovci, Eric Fellner +++ ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Carter Burwell : 1. The Man In Me - Bob Dylan [3:08] ,2. Her Eyes Are A Blue Million Miles - Captain Beefheart [2:54] ,3. My Mood Swings - Elvis Costello [2:10] ,4. Ataypura - Yma Sumac [3:03] ,5. Traffic Boom - Pierro Piccioni [3:15] ,6. I Got It Bad And That Ain't Good - Nina Simone [4:07] ,7. Stamping Ground - Moondog [5:11] ,8. Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In) - Kenny Rogers/First Edition [3:20] ,9. Walking Song - Meredith Monk [2:55] ,10. Gluk Das Mir Verblieb (from Die Tote Stadt) [5:07] ,11. Lujon - Henry Mancini [2:38] ,12. Hotel California - Gipsy Kings [5:47] ,13. Technopop - Carter Burwell [3:21] ,14. Dead Flowers - Townes Van Zandt [4:47], ()

Galerie (60)

Zajímavosti (110)

  • Postavou „Dude“ Lebowski (Jeff Bridges) se inspirovalo i studio Running with scissors při tvorbě hry „Postal 2“. Hlavní postava této hry si říká „Mr.Dude“ a například jeden z prvních úkolů v této hře je jít do obchodu a koupit si mléko, což je prakticky i první scéna tohoto filmu. (Stibak)
  • V záverečnej scéne, kedy sa Dude (Jeff Bridges) a Walter (John Goodman) objímajú, môžeme v pozadí vidieť muža, ktorý vbehol do záberu. (Tch9721)
  • Jednoho z nihilistů hraje člen skupiny Red Hot Chili Peppers, baskytarista Michael Balzary, známý pod přezdívkou Flea. (Saur.us)

Související novinky

Big Lebowski má hotový spin-off

Big Lebowski má hotový spin-off

09.07.2019

Chystaný spin-off ke kultovnímu filmu Big Lebowski od bratří Coenů (V nitru Llewyna Davise) nejdřív nikdo nebral vážně. Jenže teď se zdá, že film už je dávno natočen, vznikal totiž pod jménem Going… (více)

Coeni míří na Netflix

Coeni míří na Netflix

11.08.2017

Streamovací služba Netflix láká čím dál tím známější režiséry. Po Carym Fukunagovi (Bestie bez vlasti) tam zavítali i David Ayer (Bright) nebo Martin Scorsese (The Irishman), a teď je tu další velký… (více)

Coeni píší internetový thriller

Coeni píší internetový thriller

15.10.2016

Bratři Coenovi jsou oscarovými scenáristy a režiséry a většinu času tráví vlastními projekty. Sem tam ale napíší film i někomu jinému a v posledních letech dali dohromady třeba Nezlomného nebo Most… (více)

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

John Turturro točí spin-off Big Lebowskiho?

18.08.2016

Před osmnácti lety šel do kin Big Lebowski, jeden z nejkultovnějších filmů bratří Coenů. Na dvojku nikdy nedošlo, ačkoliv se o ní často mluvilo (Jeff Bridges jí zrovna řešil na začátku srpna), teď to… (více)

Reklama

Reklama