Reklama

Reklama

Оseam

Animovaný / Drama / Rodinný
Jižní Korea, 2003, 75 min

Režie:

Baek-yeob Seong

Obsahy(1)

Dva sirotci, Ga-mi, mladá nevidomá dívka a její malý bratr Gil-son, se potulují krajinou. Narazí na buddhistické mnichy, kteří je vezmou s sebou do svého sídla. Zatímco stydlivá holčička zde nachází klid a snaží se i přes svou slepotu pomáhat, mladší bratr je hyperaktivní a často se dostává do potíží. V zimě odchází Gil-Son meditovat s mnichem do hor, aby naučil sestru vidět i se zavřenýma očima. (-Rastaman-)

(více)

Recenze (16)

kitano 

všechny recenze uživatele

Jednoduchy pribeh, opradeny vsak hlbokou duchovnou atmosferou budhistickeho chramu, kde sa film odohrava. Pardon. FIlm je nevhodne oznacenie - lepsie je ROZPRAVKA. Ci uz je to pre jasnymi farbami nasytenu animaciu, jednoduchy dej poskladany zo vsednych udalosti...a iked Oseam ponuka aj skutocne emocie (hlavne v zavere), aj tak pre mna zostane rozpravkou. I ked rozpravkou, ktoru si najlepsie uzije dospely :). (8.8/10) ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Smutné a poetické anime. Příběh dvou sourozenců bez maminky a bez domova. Starší a nevidící Gami se snaží starat o hyperaktivního pětiletého bratříčka a maminku si ješte pamatuje. Gilson si maminku nepamatuje a moc by chtěl. Přijme nabídku přátelského mnicha jít "studovat" do hor a "vidět" za okraj duhy. ■ Zajímavé je, že je děj filmu (zřejmě) založený na skutečné příhodě. Na rozdíl od některých názorů se nedomnívám, že je slabý. Jedná se o pocitový film, pobolívající od začátku až do konce. Krásná, občas maličko syrová ruční animace. ()

Reklama

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Ikdyž byl děj téměř nulový, po celou dobu jsem se nenudila. Na dětský film mi přijde atmosféra docela vážná, ale v Asii to takhle mají. Nejsilnější stránkou je tu určitě dokonalá animace, která je nevinně dětská a hebká a zároveň trochu trpká. Hudba zase krásně doplňuje a vykresluje pocity postav a místa, kde se nacházejí. Už od začátku jsem byla unešená krásným hlasem Gilsona. Milé 4*. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

su dva druhy ocakavania. prve, od nic nehovoriacej masy, akysi hajp kvality. druhy druh je vrele odporucanie od vkusu podobnych divakov. ten prvy druh ocakavania sa lahko rozchodi, druhy uz zaboli - nie kvoli samemu filmovemu zazitku, ale kvoli bolestivemu pocitu osamelosti v socialnej skupine podbnych a predsa inych divakov.smutku a bolesti je v animovanom filme oseam skutocne dost. tazko hodnotit, naozaj je to dobry film s jednoduchym a uprimnym pribehom, len sa nemozem zbavit pocitu, ze nech vidim aky dobry korejsky film sa len da, vzdy je to po formalnej stranke viac ci menej gycovy - jjednoznacne zobrazenie bez minimalnej davky nechat divaka premyslat viac, nez je nutne. a to je pri filozofickej teme oseamu skutocne skoda. a aj ked sa to majofke nebude pacit, nemozem neodporucit hladat kvalitnejsie filmy viac na vychod.:) napr. japonsky anime serial Kino No Tabi. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Oseam je tak trochu jako Hrob světlušek a tak trochu jako Jaro, léto, podzim, zima... a jaro. Od prvního si bere první část - motiv dvou opuštěných sourozenců, bratra a sestry. Ovšem starší sestra, Gami, je slepá, a tak se o ni Gilson musí starat. Při svém hledání potkají buddhistické mnichy, kteří jim dovolí strávit zimu v chrámu. Gami pomáhá v kuchyni, Gilson nejprve pouze zlobí, ale poté se rozhodne strávit zbytek zimy na hoře s mladých mnichem; tahle část mi připomínala "Jaro". Jen ten konec se mi zdál takový divný. ()

Galerie (50)

Reklama

Reklama