Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký vědec se snaží navázat kontakt s vyspělou civilizací na Marsu. O to stejné se ale snaží i bývalý nacistický vědec, nyní pracující pro Rusy. Obě země si od toho slibují, že budou moci převzít know-how Marťanů a díky tomu ve válce porazit svého nepřítele. Ale všechno je nakonec úplně jinak…. (p6qwre)

Recenze (12)

farfalla 

všechny recenze uživatele

Konverzační černobílý film. Skoro všechno, co se stalo, bylo prezentováno přes dialogy. Chris Cronyn (Peter Graves) a jeho žena Linda (Andrea King) jsou vědci a pracují na spojení s Marsem. V rozhodující okamžik jim poradí jejich malý syn, čehož bude kluk litovat patrně celý život. Snímek byl vyprodukovaný v období Studené války a prvního poválečného boomu sci-fi. Takže Američané chtějí kontaktu s Marsem využít pro dobro společnosti a Rusové pro ovládnutí světa. Rusové mluví dobrou ruštinou, ale jejich ikony nejsou přesvědčivé, nejspíše byly namalované pro film. Jinak film ve zkratce zachycuje lidskou povahu. Podle odpovědí z Marsu se okamžitě mění i nálady ve společnosti po celém světě v záchvěvech davové psychózy. ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Ve velkém množství amerických scífek z padesátých a šedesátých let můžeme najít skrytá varování před možným vyhrocením studené války (nejznámější Dr. Strangelove, Fail-safe), obavy z invaze Rusů nebo z „tiché vnitřní revoluce“ přímo v USA (např. The Invasion of the Body Snatchers ). Ale v Red Planet Mars je hledat nemusíme. Celý film je totiž otevřená proti-ruská a proti-komunistická, pro-americká a pro-křesťanská (nebo spíš pro-náboženská) propaganda. Nejsou tu žádné speciální efekty, rakety, cesty vesmírem ani Marťani. Ani žádná akce. Mne ale film bavil hodně a dost mne i překvapil – takto otevřenou propagandu jsem nečekal… Nesmím zapomenout na patetické dialogy, které mi výjimečně nevadily (tak nějak jsem chápal proč v tom filmu jsou - i když dnes už působí i legračně) a několik drsných hlášek, např. ruský generál říká druhému generálovi: “We will build our new world on the ruins of the West“ – ruští generálové zde mezi sebou mluví zásadně anglicky, s přízvukem:)…Ale zase bych si nechtěl z tohoto filmu dělat legraci, nedivím se, že 7 let po konci Druhé světové války a už v rozběhnuté Studené válce podobné filmy vznikaly...Navíc Red Planet Mars má oproti jiným sci-fi z té doby docela chytrou a originální zápletku a udržuje si po celou dobu napětí…. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Tak trochu iné 50´s béčko. Ambicióznejšie než bolo zvykom. Keby som to prirovnal niečomu z moderných filmov, tak to pripomína najviac Kontakt. Žiadne UFO a takmer ani akcia. Na metafory sa kašle a červenou hrozbou sú priamo rusáci a vyslobodením náboženstvo. Niekomu to môže liezť na nervy, no mne to nevadilo. Najviac však prekvapil samotný záver, ktorý som fakt nečakal. Veľmi podcenená záležitosť. 7/10 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ak ste laik ( teda nemyslím až taký ktorý nerozozná King Konga od Godzilly ), tak sa nachytáte. RED PLANET MARS klame telom. Nejde o žiadnu inváziu, žiadny nálet mimozemských lietajúcich tanierov, iba pár správ, ktoré zmenia svet o 180°. Politická a zároveň aj náboženská agitka, ktorá sa zrejme snažila spojiť tamojší rozoštvaný svet počas Studenej vojny, kedy sa ( nielen ) slovne bili Rusáci s Yankees a ateisti proti nábožensky založeným. Ako sci-fi nuda, ako presviedčanie nevýrazné. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Hlavní „kladní hrdinové“, Chris a Linda Cronynovi, jsou ochotní zabít svého nepřítele (a přitom sami zemřít) ve jménu svého Boha. Kdyby film zůstal v rovině studené války USA vs. SSSR, určitě bych film hodnotil výš, má své kvality, ale jakmile se z toho stala otevřená křesťanská agitka, byl jsem zhnusen. I proto uvádím kladné hrdiny v uvozovkách, příchodem zpráv z Marsu, které údajně posílají bytosti v kontaktu s Bohem, pro mne pro svůj fanatismus tyto postavy přestávají být kladnými. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama