Reklama

Reklama

Mezi žraloky

  • USA Swimming with Sharks (více)

Obsahy(1)

Cynicky duchaplný príbeh zo zákulisia hollywoodskeho producentského biznisu inšpirovaný osobnými skúsenosťami režiséra (rovnako ako hrdina filmu začínal ako asistent producenta) ako aj mnohými inými americkými filmami (napr. explicitný citát z Tarantinovho debutu Reservoir Dogs, narážky na prelomový film Orsona Wellesa Občan Kane) je nielen hereckým koncertom Kevina Spaceyho, ale aj vtipnou štúdiou šikany a pomsty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Kevin Spacey tejto snímke kraľuje s ľahkosťou a gráciou šelmy. Frank Whaley v úlohe plachého Guya na mňa v mnohých scénach pôsobil trochu nevierohodne. Napriek tomu, že len kontrast medzi bossom a zelenáčom dostatočne zdôrazňuje krutosť celej pracovnej mašinérie, párkrát som si povedala, že je takmer neuveriteľné, aby sa chlapík typu Guy dostal na pracovné miesto, ktoré s flegmatickou nonšalanciou zvládal taký Rex (Benicio del Toro). Ale budiž, bez tohto kontrastu by Buddy Factor nemohol byť takým pútavým filmom. Na rozdiel od Dalea si nemyslím, že by to s kritikou Hollywoodu prehnali. Netvrdím, že v celom Hollywoode to vyzerá tak ako v tomto filme. No určite je to zaujímavá a ilúzií zbavená exkurzia do sveta šoubiznisu. Verím tomu, že než sa v Hollywoodskej džungli stanete hviezdou, musíte sa predávať, otročiť, podliezať a prostituovať - mocnejším, bohatším, slávnejším... A ani potom nesmiete zabúdať, kto je váš šéf, váš boh. Okrem Buddy Factoru mi ešte napadá film Showgirls, ktorý je síce z trochu iného súdka, ale ukazuje veľmi podobnú surovosť biznisu, v ktorom prerazí naozaj len ten najodolnejší jedinec. A najzaujímavejšie na tom celom je, že v tom "veľkom" rozhovore medzi Guyom a Buddym nie je pravda výlučne na Guyovej strane... Kto sa raz namočí, už neuschne. A kto chce hrať, musí hrať podľa pravidiel, ktoré boli dávno stanovené - alebo ísť z kola von. ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho trvalo, než jsem film sehnal v originálním znění. A nutno podotknout, že se shánění vyplatilo. Jedná se o sondu do světa showbusinessu, která rozhodně není růžová, zvláště když je šéf zákeřným šmejdem v podání K. Spaceyho. Za prozíravé považuji zpřeházenost dějové linie, která nutí diváka trochu přemýšlet a více si vychutnat spoustu černého humoru. Trochu mě vyvedlo z míry závěrečné zúčtování, ale takové menší zaškobrtnutí rád prominu. ()

Reklama

altaica 

všechny recenze uživatele

PRO MUŽE:Drž hubu, poslouchej a uč se. Mít od šéfa, který je sice schopný, ale především pyramidální ko*ot, 10x denně zapálenou bombu pod zadkem, nebude nejspíš zaměstnání snů. Jenže nějak se začít musí a vidina zářných zítřků pomáhá zkousnut i nezkousnutelné. Sexista až na půdu – režisérky nebrat, mají ovulaci a víš, co to udělá při tříměsíčním natáčení? (Ehm, tento názor bych mu zrovna nevyčítal.) Dlouho si panáček koledoval, než se kalich naplnil, pomsta sice nejlépe chutná za studena, ale s horkou hlavou taky ujde. Vždy mě naplňuje hřejivý pocit, když vidím, že někdo dostává kapky, že dostává svoji vlastní medicínu. Ten krásný falešný pocit, že na každou svini už se vaří v hrnci voda, že na každého jednou dojde. Věčná škoda, že pohříchu jen na filmovém plátně. Neuvěřitelný Spaceyho výkon zachraňuje film po celou jeho délku, speciálně první hodina je úmorně těžkopádná, ale kdo se jí prokouše, může čekat strhující závěr s luxusní pointou. Slabší 3*         PRO ŽENY A *CITLIVÉ* MUŽE: Zapomeň na starou umělecky založenou generaci. To je ale barbar viďte, madame a hošánci, jak může někdo něco takového říci, pfuj, pfuj, pfuj. Hnusný producent. Když film není náležitě artový, když není totálně nudný, tak to je přece odpad pro třeskuté yntelechtuány a nějaký hajzl, co mu jde o prachy a o to, aby to lidi bavilo nám tady nebude kázat i kdyby to byl Kevin Spacey a bylo to jen ve filmu.          UKÁZKY:Tohle je showbusiness podpásovky jsou tu nejen dovolený, ale i ceněný.// K čemu to vlastně jsi? Máš vůbec mozek? Kašlu ti na deziluze, kašlu na tebe, jsi jen mizernej kterén, kterej...Ty jsi nula, kdybys plaval v mým záchodě, neobtěžoval bych se spláchnout, dokonce i moje koupelnová rohožka je víc než ty!!// Lean je mrtvý – není? To nikdy neříkej, říkej není k mání.// Ženský reagujou na jedinou věc a to je úspěch. Je to primitivní instinkt vybírat si samce, který uspokojí její potřeby a dá jí co chce.//Nikdy se neomlouvej, je to výraz slabosti.// To je problém vaší MTV a mikrovlnkou odchovaný generace, chcete to mít všechno hned.// Zapomeň na ty kecy, co je správný a co ne, protože tady zabiješ rodiče, pochčiješ kamarády a furt budeš mít pěknej den. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Poněkud drsný, i když nadsazený pohled nejen na Hollywood, ale dost možná na velkou část dnešní společnosti, kde nejjistější cesta na vrchol vede přes záda ostatních. Spacey byl dobrý, střihl si zde podobnou roli jako v Hurlyburly, méně přesvědčivý se mi zdál Whaley. Jinak režie svěží (i když třeba dělení obrazu při telefonním hovoru mě nějak extra nebere) a jistá, příjemný byl i hlavní hudební motiv a navrch divák dostává slušnou porci drsně vtipných "hlášek". Na druhé straně, vzhledem k tomu, že se film zabývá mimo jiné vlivem "žraločího" prostředí na charaktery lidí, nebyl bych proti hlubšímu vykreslení postav (i kdyby bylo za cenu natáhnutí stopáže). Celkově jde o zajímavý, upovídaný film, který rozhodně stojí za podívání. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zaujimava sonda do zakulisia filmoveho showbiznisu. Akurat problem vidim v obsadeni hlavneho hrdinu. Asi som ho mal lutovat a stotoznit sa s tym chudakom, ale ja som skôr fandil neskutocne ulisnemu a zabavnemu parchantovi v podani famozneho Kevina Spaceyho. Ukradol si cely film pre seba a povysil tento tuctovy film nad zabavny priemer. Potesi v malej ulohe aj Benicio Del Toro a vynimocne sympaticka Michelle Forbes. Koniec ma trochu sklamal. Prial som tomu chudakovi (Whaleymu), aby dopadol zle, ale aspon dobre dopadol aj Spacey. 6/10. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama