Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1949. Ed Crane (Billy Bob Thornton) je kadeřník v malém městečku Santa Rosa někde na jihu Kalifornie. Jeho žena Doris (Frances McDormand) pracuje v místním obchodě a potají preferuje intimní společnost svého šéfa, Velkého Davea (James Gandolfini). Ed prostě nemá jediný důvod ke spokojenosti se svým doposud marněným životem. Jednoho dne se přijde k Edovi ostříhat člověk jménem Creighton Tolliver. Svěří Edovi svůj tajný sen - založit velkou síť chemických prádelen. Bez počátečního kapitálu deset tisíc dolarů je to ale stále jen sen

Každá scéna buduje tu následující, jedno překvapení za druhým exploduje s nemilosrdnou logikou, každý záběr je vybírán s maximálním účinkem, enigmatická tvář B. B. Thorntona se zarývá hluboko do paměti - tomu všemu dohromady se říká režisérská virtuozita. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (437)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Trochu drsný příběh o tom, že žádný život není tak marný, jak se zdá a nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř. ____ Když se podíváte do zamyšlené tváře Eda Crane (Billy Bob Thornton), značně nekomunikativního samorosta, říkáte si, že s tímhle týpkem to nebude jen tak. Je jasný, že nás ještě hodně překvapí a to se také celý film děje. Ačkoli se to nezdá, po nějakém čase začne Crane od života chtít více než jen sříhat lidem vlasy. Citelná snaha o únik z celoživotní unitarity, která je ve tváři skryta, se následně má projevit činy. Pak už jen stačí sledovat, jak může vypadat americký sen v praxi. Za hlavní taháky filmu považuji originální způsob vyprávění společně s téměř vzorovými typovými charaktery vedlejších postav. Černobílou kameru lze vnímat jako poctu noir filmu s odpovídající atmosférou. Naopak 50. léta jako retro podívaná ubírá na autenticitě. Poněkud zbytečná věc, bez které by byl film aktuálnější a údernější. 76% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Udělal jedno zbrklé rozhodnutí, které jej mělo vytrhnout ze stereotypu a zbytečnosti svého života. Ethana a Joela Coenovy vždycky bavilo pohrávat si s žánrovými pravidly, tentokrát se zaměřili na jednoho maloměstského holiče, kterého podvádí žena, který poslouchá každodenní žvanění svého švagra a který byl pro jednou ve své jednotvárnosti aktivní: při nápadu, jak zbohatnout. A skončilo to katastrofou. Příběhu pasivního Američana se stále rozžhavenou cigaretou nechybí absurdní humor, kruté podzápletky, výborné dialogy a ještě lepší herci. Billy Bob Thornton, Frances McDormand, Tony Shalhoub, James Gandolfini, Jon Polito, Scarlett Johansson.. radost je sledovat. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tajomný, ponurý, bez čiernobieleho nádychu nepredstaviteľný, noir ako vyšitý. Aj takto by sa dal charakterizovať tento vinikajúci film. Už začiatok zaujme piesňou, ktorá sa objavila aj v The Shawshank Redemption a tiež pútavým rozprávaním hlavnej postavy. Až na pár momentov sa pri film určite nebude nudiť. Réžia nepoľavuje zo svojho vysokého štandardu a diváka presvedčia aj herecké výkony - predovšetkým Tony Shalhoub v úlohe nekompromisného právnika. Filmu napomáha prevedenie do čiernobieleho formátu. Nejde o to, že by tvorcovia chceli takým jednoduchým spôsobom navodiť atmosféru a pomôcť si v návrate do 40. rokov minulého storočia. Tento krok im skôr napomáha v samotnom manipulovaní a ak by bol film vo farbe, nemal by taký silný dosah. A po zhliadnutí filmu si aj tak uvedomíte, že prostredie v ňom je také monotónne, že farby by ho až príliš oživili a ubrali mu na jeho pôsobnosti. V prípade že ste fanúšikom noiru a rokov minulých, nenechajte si tento film ujsť. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Jakožto neznalec filmů bratří Coenů, kterému prošla rukama nepatrná část jejich filmografie – navíc ty nejméně stěžejní díla – jsem si občas při sledování Muže, který nebyl připadal jako Alenka v říši divů. I když, ty divy Scénář je sice na první pohled obyčejný, „hrabe“ se ve všemožných brakových vodách, ale celek? Naprosto jedinečný. Tolik dějových zvratů, každá situace vždy vyústí do protisměru zavedené logiky Režisér Joel Coen vše navíc vypráví v pomalém retro stylu 40. let „poválečné“ Ameriky, kdy se jako pečlivý průvodce „zastavuje s divákem“ v každé scéně a v pečlivém rozboru mu detailně představuje hrdiny a jejich rozmanité charaktery. Edův popis seznámení se se svou ženou – včetně té „pauzy“ – je brilantní. Za kamerou stojící Roger Deakins pracuje se svým nástrojem á la jeho předchůdci z let 40. a když vám k tomu hraje decentní klavír zalitujete, že v té době nežijete. Ne, litovat nebudete, protože strohý popis Edova života znechutí nejednoho diváka. Že je Billy Bob Thornton výborný herec vím, ale že je ultra geniální, jsem si musel dokázat až tady. S věčně rozžhavenou cigaretou chodí, mluví a koná v tak stylovém provedení, že máte chuť jít a toho chlapa pozvat na sklenku, nad níž byste společně zanadávali na život. Muž, který nebyl je přesně tím filmem, který nulová očekávání proměňuje ve zlato. Víc, víc! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Máš dokonalý retro styl, zvol to nejlepší možný obsazení tragéda do hlavní role, namíchej temný případ s přesnou špetkou humoru, 1950’s sci-fi a principu neurčitosti :) Jediná škoda, že v závěrečné fází lehce vázne a ztrácí jasný směr, přesto řadím vysoko ve filmografii bratří Coenů. #Noirvember ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení probíhalo v Kalifornii, ve městech Glendale, Los Angeles, Orange a Pasadena. (Tygrys)

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno