Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1949. Ed Crane (Billy Bob Thornton) je kadeřník v malém městečku Santa Rosa někde na jihu Kalifornie. Jeho žena Doris (Frances McDormand) pracuje v místním obchodě a potají preferuje intimní společnost svého šéfa, Velkého Davea (James Gandolfini). Ed prostě nemá jediný důvod ke spokojenosti se svým doposud marněným životem. Jednoho dne se přijde k Edovi ostříhat člověk jménem Creighton Tolliver. Svěří Edovi svůj tajný sen - založit velkou síť chemických prádelen. Bez počátečního kapitálu deset tisíc dolarů je to ale stále jen sen

Každá scéna buduje tu následující, jedno překvapení za druhým exploduje s nemilosrdnou logikou, každý záběr je vybírán s maximálním účinkem, enigmatická tvář B. B. Thorntona se zarývá hluboko do paměti - tomu všemu dohromady se říká režisérská virtuozita. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (437)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Řekl jim, aby nehleděli na fakta, ale na význam těch fakt. Pak řekl, že fakta nemají význam." Pokud bych byl někdy souzen, tak bych se obrátil na advokáta Riedenschneidera. Ten je neskutečně zábavnej. Za hodinu u soudu si klidně naúčtuje dům nebo firmu, ale kdo by lpěl na majetku, když jde o zábavu. Já mám zábavu rád, ale kromě pana advokáta mi ji dodal už jen Velkej Dave a to ještě v časově omezeným množství. Ti ostatní to brali moc vážně a vláčně. Jedinej, u koho mi to nevadilo, byl holič Ed, kterej si svou bezvýznamnost užíval fakt parádně. Taky bych chtěl bejt tak krásně smířenej s osudem, ale nemůžu toho dosáhnout, protože si strašně rád poměřuju péra s jinejma alfasamcema. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Vizuálně perfektní úmyslně černobílý snímek bratří Coenů. Špičková kamera, jednotlivé záběry by se mohly tisknout jako fotografie ve fotografických magazínech - třeba ta hlava vdovy v závoji vyprávějící o svém mrtvém manželovi v dokonalém protisvětle. Film je černý až hrůza (ve smyslu stále se zvyšujících následků původně nápadité pomsty), jen trochu tady absentuje černý humor u bratří Coenů jinak obvykle hojně přítomný (např. v Bratříčku, kde jsi?), takže se z toho stává "pouze" dokonalá absurdní detektivka, jakou dokáže napsat život, nebo dokonalý scénárista a natočit skvělý režisér. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=htxvLcSnOU0 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bol som muž, ktorý bol v kine, ale nebol som divák, ktorý bol po celý čas duchom prítomný. V roku 2001 som asi nepatril medzi cieľovú skupinu, uvidíme nabudúce. Vtedy som ani nevedel, čo je to film Noir. Ale za vyslovené sklamanie Muža nepokladám, tým je pre mňa od Coenovcov Braček, kde si. Vtedy mi stačilo, že som sa pri tom v kine nenudil a mohol pozerať na Scarlett. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Velmi prijemny noir snimek plny zabavnych zvratu a kompozic, tak typickych pro bratry Coeny. Uzasne atmosfere napomaha cernobile provedeni a hlavni postava jako vypravec tohoto prapodivneho pribehu. nelze vsak prehlidnout jiste prekroceni miry unosne vykonstruovanosti deje v posledni petine filmu, i tak jde ale o velmi nadprumerny kousek. 4,5* ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Bravúrne nakrútený a zahraný film noir o rútení sa bezvýznamného smoliara do osudovej priepaste. Len škoda, že scenár po koncepčne brilantnom vykladaní kariet na stôl v prvej polovici, v tej druhej zakopáva. Kľúčové zvraty v nej pôsobia nadstavovane a ten úplne posledný z nich viac škodí ako vylepšuje. *** SPOILER! *** Scéna s točiacou sa puklicou mala dopadnúť inak a Ed mal zostarnúť s vedomím, že zničil aj to posledné, najčistejšie, na čom mu záležalo. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Inspirací k natočení tohoto snímku byl plakát, na který bratři Coenovi narazili při natáčení Záskoku. Zobrazoval obrázky různých účesů a byl vytvořen ve stylu čtyřicátých let. (Tygrys)
  • Natáčení probíhalo v Kalifornii, ve městech Glendale, Los Angeles, Orange a Pasadena. (Tygrys)

Související novinky

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Reklama

Reklama