Reklama

Reklama

John Rambo je jedním z veteránů války ve Vietnamu a zakladatelů Zelených baretů. Je v současném civilizovaném světě poněkud dezorientovaný, putuje stopem od města k městu a navštěvuje přátele z války. V jednom městečku narazí na místního šerifa Willa Teasleho. Tomu zrovna nepadne do oka; snaží se ho vypudit, a když Rambo město opouští, nechá ho zatknout pro potulku a uvězní ho. Ve vězení ho zástupce šerifa pro své „potěšení“ ponižuje, což Rambo už nevydrží. „Rozvzpomene“ se na své zkušeností z vietnamské džungle a s jejich využitím uprchne do místních lesů. Šerif zorganizuje výpravu, která má za úkol Ramba najít a přivést zpět do vězení. Jenže Rambo je díky svému výcviku nepolapitelný – a navíc decimuje šerifovy muže jednoho po druhém. Tenhle případ se Teaslemu vymkl z rukou – a navíc vzbudil nežádoucí publicitu. Do městečka tak přijíždí plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel, protože on jediný snad může zastavit Rambovu osobní válku… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 102)

H34D 

všechny recenze uživatele

Rambo, to je pojem, naprosto kultovní jméno, které se dnes běžně používá jako synonymum pro neohroženého svalovce i mezi lidmi, kteří snad film ani neviděli. A stál vůbec za to? Pokud bych se měl rozhodnout jen mezi palcem směřovaným nahoru, či dolů, pak ano, Rambo patří mezi ty lepší akční filmy 80. let. Stallone je sympaťák, jeho eliminace nepřátel jednoho po druhém v džungli ala "Vietnam za městem" má styl a od začátku dělá tak, aby s ním divák co nejvíc soucítil... Což se v podstatě daří. Ovšem za jakou cenu? Příběh je stupidní až to bolí, protože policajti tak hloupě snad ještě nikdy vykresleni nebyli. Takhle to opravdu nechodí, celá zápletka byla jen z nouze ctnost, možná proto, že tvůrce nenapadl lepší obal pro schéma 1 hodný bojovník proti zlé přesile... Světlý moment přichází akorát na konci v podobě výstižného Rambova monologu. 6/10 ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

No tak já vám nevím, klasické americké akční filmy sice rád mám, ale chválený Rambo mě nijak zásadně nezaujal. Nudný příběh a neuvěřitelně špatně hrající Sylvester Stallone, i když zase je pravda, že nijak úžasný výkon jsem od něj nečekal. Akční scény jako by postrádaly jiskru, nejsou nijak výrazné, spíše trochu ponudí, ovšem méně než zbytek filmu. Nevím jestli to tak je nebo ne, ale rozhodně to vypadá spíše jako nepodařené béčko, i když u tohohle typu filmu člověk nikdy neví. Režisér, jakoby byl nad věcí, nijak výrazně se nesnaží pomoci filmu a vyzdvihnout nějak zajímavě ty scény, které by se za povedené alespoň trochu označit daly. Dokonce chybí i tvrďácké hlášky - sice je tam pár méně výrazných, ale o těch pomlčme -, které by možná od Stalloneho působily mírně směšně, ale za zkoušku by to stálo. Dokonce i prostředí je unylé a rozhodně nemůže ničím diváka zaujmout. Takže nakonec jsem místo perfektního akčního filmu typu snímku Arnoldových dostal jen jeho poněkud chudého brášku, který se rozpadne dříve, než stačí cokoli říct. Možná by pomohlo větší zapracování na látce, ale na druhou stranu v roce 1982 neměli filmaři k dispozici takovou techniku jako mají ti dnešní. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jerry Goldsmith: 1. Home Coming [2:28] ,2. Escape Route [2:43] ,3. First Blood [4:41] ,4. The Tunnel [4:05] ,5. Hanging On [3:34] ,6. Mountain Hunt [6:10] ,7. My Town [2:00] ,8. The Razor [3:13] ,9. No Power [2:56] ,10. Over the Cliff [2:09] ,11. It's a Long Road [2:57] ,12. It's a Long Road - Dan Hill [3:21], ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Sebelátač a ústní obrněnec (jako že má na držce obrnu, hihň hihň, chápete, ne?) se vrátil z potulky po Indočíně. Doma zatím kapitalistická společnost pokračovala ve svém vývoji mílovími kroky a tak úplně mu nerozumí, což je v podstatě reciproční...První Rambič měl určitý přesah, ve své době byl kvalitním připomenutím, že válkou porouchaní zabijáci dost těžko koexistují se zbytkem společnosti. Týpek, který si pár let krátil čas přidržováním střev kamarádů, kterým ty hovnovody záludně klouzaly z pootevřené břišní dutiny, bude jen těžko tolerovat buzeraci okresního korupčnického fízla. Vše zabaleno v akčním hávu, zkousnutelném i pro pubíka. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Názorná ukázka jak udělat bezchybný akčí film. Dvojka a trojka šly šupem dolů, čtyřka reputaci napravila. Začátek filmu je tajuplný a zlověstný současně, ticho před bouří, které dává tušit, že se co nevidět něco semele. Rambo velice rychle pochopí, že dáte-li blbci moc a zbraň k tomu, rozumně se nedomluvíte. Burani z městečka se zbraní v ruce se cítí neporazitelní. Namyšlení a nažhavení se vrhnou na hon člověka, který se provinil jen tím, že se pokusil projít jejich královstvím. Jak nerovný bude souboj, se ukáže záhy. Proti speciálně vycvičenému a ve Vietnamu zakalenému veteránovi nemají šanci. A byť nastává masakr, nejedná se o prvoplánová jatka. Divák je nucen postavit se na stranu Ramba, jelikož nespravedlnost a nafoukanost místních hovad je k nesnesení. Film se stává rozjetým vlakem, ze kterého se až do konce těžko vyskakuje... ()

Galerie (154)

Zajímavosti (111)

  • Zbrane, ktoré policajti vo filme používajú, sú pištoľ S&W model 66, puška s ďalekohľadom Remington 700 a útočné pušky AR-15/SP1, M16A1 a HK93. Rambo (Sylvester Stallone) na konci požíva guľomet M60. (N0X.)
  • Veľký kus prehnitej plachty, ktorý Rambo (Sylvester Stallone) nájde v lese a vytvára z neho provizórny kabát, nebola filmová rekvizita, ale skutočný kus zhnitej plachty, ktorý štáb našiel počas produkcie. Keďže našli len jeden kus, Stallone žartoval o tom, ako sa táto plachta stala cennou rekvizitou. Po skončení natáčania si Stallone plachtu zobral a údajne ju dodnes má. (WalterIK7)

Související novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Rambo: Poslední krev

Rambo: Poslední krev

11.09.2014

O pátém dílu Ramba se mluví od roku 2008, kdy čtyřka vydělala 113 milionů dolarů. Její akční scény jsou navíc krvavým etalonem, kterému se následně vyrovnalo jen minimum eRkových filmů, takže… (více)

Nepokoušejte se zabít zabijáky

Nepokoušejte se zabít zabijáky

31.01.2009

Tohle staré filmové pravidlo (Chow Yun-Fat by mohl vyprávět) snad nikdy neomrzí. Přesvědčovat nás o tom bude i Channing Tatum. Ať už si o jeho hereckých schopnostech myslíte cokoliv, hvězda tohohle… (více)

Reklama

Reklama