Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Specialista na výbušniny a exploze Ray Quick pracoval před lety pro CIA, ale odešel poté, co v roce 1984 nestačil v Bogotě zabránit neštěstí. Nyní se nechává najímat jako specialista na výbušniny. Objedná si jej atraktivní May Munroová, aby pro ni zlikvidoval trojici kubánských mafiánů, kteří jí kdysi zavraždili rodiče. Muž práci odmítne, ale pak ženu sleduje a vidí, jak se na večírku pořádaném šéfem kubánské mafie Leonem nechá sbalit jeho synem Tomasem, který je jedním z vrahů. Ray tu zahlédne i svého bývalého nadřízeného Neda Trenta, o jehož vyhození ze CIA se kdysi sám postaral. Ned nyní pracuje pro mafiány. Ray zavolá May, že práci bere, a brzy odpraví dobře propočítanou explozí prvního z trojice vrahů. Ned zjistí, že šlo o práci specialisty, a Leon mu nařídí, aby ho s pomocí zkorumpovaného náčelníka policie našel. Brzy zahyne při explozi druhý z vrahů a přes Trentův vztek i poslední Tomas. Ray se domnívá, že při explozi náhodou zahynula také May, ale vzápětí zjistí, že smrt jen předstírala. Dvojice se vášnivě pomiluje, ale to už se na scéně objeví Ned, který prohlédl falešný pohřeb. May mu prozradí, kde je Ray, kterého vzápětí varuje, takže se mu podaří uniknout. Blíží se rozhodující střetnutí. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (325)

themic 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ Stallonových filmů se musí brát trochu s nadsázkou, nejsou to prostě jeho nejlepší filmy. Sly asi neměl moc co na práci, tak natáčel. Tohle je taky průměr, nemůžu hodnotit líp, i když Stallone se řadí mé oblíbené herce. Scénář filmu není nic závratného a děj filmu je prostý a jednoduchý, člověk u toho nemusí moc přemejšlet. Další Stallonovo Béčkovej film.:) 50% ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Ale joo zas tak hrozný to nebylo....silným snímkem se to rozhodně nazvat nedá ale Sly se aspoň ukázal v nejlepší formě v celkem slušném filmu který mě místy svou akcí dostal i když ty výbuchy začaly být v druhé půlce trapné a scény kde Stoneová se Stallonem šuká mně dost připomněly základní instinkt ( mohli tam místo ní dát někoho jinýho....) ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Poviem vám na rovinu, toto mi ako spolupráca nepripadá.“ Stará dobrá prvá polovica 90. rokov, kedy za výkvet záporáckej elity mohli byť považovaní James Woods, Eric Roberts a Rod Steiger. Ako vraví choze, Špecialista je zaujímavá kombinácia dvojice vtedy obľúbených podžánrov: jednak výbušného trileru (Zdesenie s Bridgesovcami alebo Explózia s Brosnanom, ale v podstate relatívne aj Howardov Oheň, dvojka a trojka ScannersObojok s Rutgerom Hauerom) a jednak erotického noir (Základný inštinkt, Farba noci, či Ten, kto sa pozerá). V praxi to znamená, že hoci snímka ponúka množstvo fajnovo natočených drsných explózii, fanúšikov akcie zrejme sklame, pretože napriek množstvu mŕtvych je tu „čistej“ akcie minimum, keďže sa všetko rieši nástražnými výbušnými systémami (jednou z mála výnimiek je ručná stručná bitka s drzými hajzlikmi v autobuse, len by ma zaujímalo, kto zaplatil to sklo). Mohlo by sa zdať, že pre nedostatok akcie snímka v čase svojej premiéry sklamala, kinami (aj našimi) prešumela bez väčšieho záujmu a mnohí si ju nechali dobrovoľne ujsť a pozreli si ju až na VHS. Ale čísla neklamú: pri rozpočte 45 miliónov na celom svete zarobila fajnových 170, čo je parádny výkon. Špecialista fakt nie je prvoplánový, čo je prekvapivé, ale je to tak. Okrem nedostatku fyzickej akcie sa to prejaví i na erotike; fanúšikov prasačiniek sklamem:  hoci sa tu Sharon Stone (ktorá bola vtedy fakt kus) promenáduje počas telefonátov v absurdne provokatívnych pózach (väčšinou len v spodnej bielizni, často ani to nie), explicitnej erotiky je tu pochopiteľne iba minimum, je to ostatne akčný triler so Sylvestrom Stalloneom, bolo jasné, že si neužije tak, ako svojho času Michael Douglas. A tak je jedinou poriadnou výnimkou zaujímavá scéna zo sprchy. Špecialista je čosi medzi deväťdesiatkovým trilerom a Denníkmi červených črievičiek. Aj po desaťročiach od premiéry je to veľmi dobrý film s viacerými nezabudnuteľnými pasážami (okrem výborne nasnímaných výbuchov šialená scéna, v ktorej James Woods suverénne napochoduje na oddelenie pyrotechnikov a je presvedčený o tom, že mu neposkytujú dostatok rešpektu). Zaujímavým osviežením je prítomnosť mafie, keďže dovtedy bol Sly predovšetkým Rocky a Rambo (a čerstvý Demolátor a Cliffhanger). Poteší tiež dusná flordiská výprava a atmosféra, na ktorej má leví podiel príjemne „uspávajúca“ hudba Johna Barryho (Tanec s vlkmi, Chaplin). Užíva sa to tiež kameraman Jeffrey L. Kimball (Policajt v Beverly Hills 2, Kučeravá Sue), ktorý si o štyri roky nato skvele užil relatívne podobný južný jemne erotický triler a to Divoké hry s Neve Campbell a Mattom Dillonom. Dôvod, prečo Luis Llosa (moja zbožňovaná Anakonda alebo príšerná Amazonka v plameňoch, ktorá sa však do dejín zapísala dosť odvážnou erotickou pasážou so Sandrou Bullock) tak málo režíruje pre mňa patrí k najväčším hollywoodskym záhadám 90. rokov. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl ještě kluk, tak právě takové filmy se mi líbili. U nich jsem se zreagoval a říkal si, jak to jsou parádní nářezy. Ale ten čas už uplynul. A teď, asi po deseti letech jsem se chtěl vrátit do dob, kdy to frčelo. A musím říct, že konkrétně tento film mi přišel po těch deseti letech o mnoho horší než předtím. Nevím, čím to, ale prstě to nemělo tu šťávu, akce tam nějaká byla, ale slabá. Jediné, co jsem si užil, bylo pár scén, kdy jsem se zasmál, důkladně promakané bomby a závěrečná paráda, kdy vybouchlo to skladiště. Sly tady nijak neoslnil, Sharon byla ale kouzelná a moc jí to seklo. Kdo ale zazářil a pro mě nejlíp záhrál, byl James Woods. Jeho skvělé grimasy a vůbec chování bylo jako dělané pro jeho zápornou roli. Nakonec tedy tři hvězdy za vrácení se do dětských let, kde tento film byla pro mě klasika. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nad Specialistou se nesmí zase až tak moc laborovat. Je to film, který se sice tváři někdy velmi vážně, ale vážně se brát zdaleka nemá. Kdo to pochopí, užije si fajn explozivní zábavu. Stallone je v černém obleku cool. Opět toho moc nenamluví, ale bohatě ho kompenzuje pravý opak James Woods, jehož postava ex CIA experta je naprosto geniální a u několika jeho ksichtů, hlášek a poznámek jsem se hlasitě zasmál (nutno vidět v originále). A i Sharon Stone je úchvatná a postava jako by jí byla psána přímo na triko. Výbuchy jsou fajn, prostředí Floridy opojné a večírky bohatých jsou za doprovodu pomalého jazzu strhující. Skoro až hmatatelné přes televizní obrazovku a to se zase tak často nevidí ()

Galerie (19)

Zajímavosti (13)

  • Steven Seagal dostal nabídku, aby film režíroval a zároveň si v něm zahrál hlavní roli. Jenže chtěl 9 milionů dolarů, tak se studio rozhodlo na jeho místo dosadit Stalloneho. (viperblade)
  • Sylvester Stallone a Sharon Stone ziskali v roce 1994 za své výkony Zlaté maliny v kategorii nejhorší filmový pár. (Terva)
  • Scéna, ve které Thomas (Eric Roberts) hrozí Rayovi (Sylvester Stallone) nožem, byla napsána na poslední chvíli,aby se Stallone mohl v jedné scéně střetnout s Ericem Robertsem. (DEXTER099)

Reklama

Reklama