Reklama

Reklama

Banda chuligánů v New Yorku zabije matku s malým dítětem. Zkorumpovaná policie však odsoudí vraha pouze k symbolickému trestu dvou let. Otec rodiny spolu se svými přáteli se rozhodne vzít zákon do vlastních rukou a pomstít smrt svých blízkých. (Hans.)

Recenze (35)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vilda Lustig se s tím nikdy zrovna dvakrát nemazal. Jeho Maniak hovoří myslím za vše. Mstitelé jsou učesanějším filmem, po jehož shlédnutí by s chutí do Ameriky vyrazil jen naprostý šílenec. Závěrečnou automobilovou honičku beru jako vlastně takovou povinnost, když už se pohybujeme v akčním žánru. Nejvíce mě bral chlapácký projev Freda Williamsona. Ano, ten si později zahrál od Soumraku do úsvitu. 55% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Málo známý "urban revenge" flick ve stylu zásadní klasiky Death Wish z roku 1974. Opět zde máme přepadení rodiny bandou grázlů, obyčejného tatíka, který zrovna není po ruce a zkorumpovaný soud. Tentokrát však hlavní hrdina nebere spravedlnost do rukou sám, ale má po ruce partičku hodně tvrdých přátel, kteří čistí ulice od lidského odpadu už nějaký ten pátek. Pomocná ruka s brokárnami se rozhodně hodí... Film je na svoji dobu docela odvážný v zobrazování násilí, jako prostřelení pětiletého kluka brokárnou skrze okno je fakt síla, podobně jako oddělání prostitutky magnumkou tak, že odletí 2m a zapíchne to až ve vaně ... Rudou barvou a kusy masa se fakt nešetří a na 80. rok je to docela překvapivé ... Děj je fajn, stopáž taky, jen herecké výkony jsou hrozné ... ale to "náročným" divákům dnes už nemusí vadit. Hodně mi to skvělou atmosférou připomínalo Warriors (1979), atmosféra města, postavy, kostýmy atd ... Hodně dobrý!! ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE VAŠÍ POVINNOSTÍ VZÍT PRÁVO DO SVÝCH ROKOU!"... /// Když občané usouděj, že cajti jsou k hovnu, maj prej možnost zalízt, nebo… TOHLE JE NAŠE VÁLKA! Ale umějí TO ve mně probudit! Hezky ve mně bublá touha po rozmrdání nejedný negroidní prdele. Děj je jednoduchej – důvěřivej Sťuárt musí poznat, že co si nezrobí sám…a léčej ho šokem… Filmařina je to taková, ehm… dneska už naivní. Se vším všudy – scénář, herci, hudba a hlavně ta akce. Ovšem všechno mi vynahradili EMOCE! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Žiju pro pomstu! 2.) Žiju v Severních Čechách. 3.) Thx za titule ,,vegetol.mp“ a ,,helljahve“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Parádní polozapomenutý americký "revenge" a zároveň jedno z nejlepších městských kriminálních dramat. Režisér Lustig překvapil už krvavým "Maniacem", o tři roky dříve, ale i v tomto docela odvážném filmu, mimochodem přesvědčivě realistickém, parádní je Lustigova přesvědčivá práce v podobě vylíčení New Yorku, a jeho předměstí jako hrozivých špinavých ghett, kde nebezpečí číhá za každým rohem, a nikdo nikomu nemůže důvěřovat, sám Lustig, vyrostl z Bronxu, tak to asi dost dobří ví. Ve filmu se nešetřilo krví, drsností, surovostí, všudypřítomnou brutalitou a grafickým násilím (masakr policistů v autě, hodně překvapivá a extrémě mrazivá sekvence brokovnicí zastřeleného malého chlapce, střelba s brokovnic atd). Vše parádně autentické, násilí samo o sobě je neformální ale skutečně děsivé a následky skličující a traumatizující jako útoky sami. Škoda že Lustiga v podstatě už minula éra grindhouse filmů, mohl se stát jedním z její hlavních ikon. Film byl navíc opravdu skvěle obsazen (především mě zaujal vůdce skupiny vigilantes Fred "Hammer" Williamson v jedné ze svých nejlepších rolí, stárnoucí ex-špageťák Woody Strode jako vězeň také k nepřehlédnutí), žánrově tak trochu i blaxploitation, jinak čistě v duchu klasiky "Death wish" a '70 revenge Itálii .Jinak ale typická 80 léta po všech stránkách a ve všech směrech. Není nad vlastní spravedlnost, snímek vřele doporučuji ke zkouknutí především zkorumpované policii a soudcům! Škoda jen toho trochu náhlého konce ale jinak jde o super cool věcičku. A nedivím se Tarantinovi že jde o jeho oblíbený kousek, takových film není nikdy dost a fanda exploatace si zde přijde na své. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

U tohto zástupcu subžánru vigilante movies, preferovaného najmä v 70. a 80. mám tak trochu problém s tým, že je tu všetko striktne čierne alebo biele. Klaďasi sú správni chlapi, s ktorými život nejednal v rukavičkách a divák im ich právo na pomstu okamžite odobrí, kým záporáci, ku ktorým sa počíta aj skorumpovaná justícia a nefunkčná polícia sú skrz-naskrz skazení darebáci, páchajúci brutálne násilie na deťoch, ženách či starých ľuďoch v podstate len tak z kratochvíľe. Takéto priepastné zaškatuľkovanie oboch strán mi miestami pripomenulo až nadsadené fláky štúdia Troma a dianie v ich fiktívnom meste Tromaville, v ktorom boli slušní občania dennodenne terčom bezmedzného teroru zo strany zločineckých gangov. Isté výhrady mám aj k laxnej choreografii bojových scén. Tlmené údery sú najviac očividné počas scén, v ktorých pomstitelia trestajú grázlov či počas hromadnej bitky vo väzenskej sprchárni a nie sú v súlade s takto vážne sa tváriacim filmom. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (6)

  • Scéna v sprche, v ktorej Rake (Woody Strode) zachráni Eddieho Marina (Robert Forster) pred znásilnením, je natočená v tom istom bazéne v Greenwich Village, kde bol zopár rokov dozadu nakrúcaný film Zúriaci býk (1980). (beso74)
  • Tento film bol veľmi populárny v Škandinávii, Nemecku a aj Veľkej Británii, kde dominoval v rebríčku požičiavania celých 6 mesiacov. William Lustig sa vyjadril, že jedinou krajinou, kde si film nijako zvlášť nevšímali, bolo Japonsko. (beso74)
  • Druhá snímka, v ktorej herečka Rutanya Alda (Vickie Marino) prišla o dieťa. V tomto filme dieťa, ktoré má s Robertom Forsterom (Eddie Marino), zabije gang. V snímke Amityville 2 (1982) sú jej deti a aj ona sama zabití posadnutým synom Sonnym Montellim (Jack Magner). (beso74)

Reklama

Reklama