Reklama

Reklama

On byl drsný právě tak jako příroda kolem, ona křehká s netušenou vnitřní silou. Snímek Nevěsta pro Zandyho natočil v USA švédský režisér Jan Troell podle literární předlohy Lillian B. Rossové Cizinka. Zavede nás do krásné oblasti Big Sur na severu Kalifornie nedaleko pobřeží Tichého oceánu roku 1870. Zandy Allan, chovatel dobytka na divokém pobřeží severní Kalifornie, drsný jako příroda, která jej obklopuje, čeká v městečku na příjezd své nevěsty Hannah. Odpověděl na její inzerát s nabídkou sňatku a zaplatil jí cestu dlouhou dva tisíce mil. První setkání není ani pro jednoho příjemné. Útlá blondýnka, která v dopisech zatajila svůj věk, je podle Zandyho pro drsný život v horách příliš křehká. Muž se jí hned první večer proti její vůli zmocní. Ve štíhlé a něžné ženě však roste vzdor a netušená síla... Se smyslem pro detail a bez mnoha slov sleduje režisér postupně se měnící vztah obou protagonistů. V příběhu o prvním bouřlivém roce jednoho manželství na inzerát vytváří podrobnou studii dvou rozdílných osobností. Připomeňme jen hvězdné obsazení – ústřední dvojici ztvárňují Gene Hackman a Liv Ullmannová. (Česká televize)

(více)

Recenze (38)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zandy toho o manželstve veľa nevie. Iba to, čo pochytil od svojich rodičov, a to sa ukáže ako celkom nevyhovujúce pre jeho novú manželku nájdenú cez inzerát. A jej pohnútky k takémuto manželstvu a manželovi sú najskôr celkom nepochopiteľné. Už úvodné zoznámenie je z dnešného pohľadu emancipovanej doby na facku a dovi dopo. Ale takto sa to neriešilo a nakoniec sa ukáže, aký to má všetko význam, a ako sa zo Zandyho môže stať človek hodný syna. Chce to ale trpezlivosť a zápas jeho ženy Hanny o zmenu, zápas väčší ako zápas s medveďom, ktorý nám Zandy predvedie. –––– Slušná, dosud svobodná žena, rodilá Američanka by se ráda provdala na západ. –––– Kde jsou šňůry na prádlo? – Žiju bez kudrlinek. Nikdy tady žádný nebyly. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Skôr by som tento film označkoval ako historický a nie ako western. Kdeže saloony, prestrelky a drsňácke pózy. Iba tvrdosť a beznádej ubíjajúceho života v rozvíjajúcej sa Amerike a dokonale prepracované charaktery. Herecký koncert oboch hereckých legiend, ktoré dávajú do filmu celý svoj bezhraničný um. Nedocená dráma, ktorá by si zaslúžila oveľa väčší záujem verejnosti. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Předělat chlapa, který celý život tvrdě dře na svém ranči a nikdy nebyl ženatý, je pro ženu nesnadný úkol. Vytrpět si musí opravdu mnoho a naopak honák Zandy musí pochopit, co je pro jeho dobro nejlepší. Tento western je vcelku slušnou podívanou, kde stojí za zmínku herecké výkony ústřední dvojice a samotný děj. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

A do toho ta ženská.¬         Velmi dobrý, civilní western, prostý přikrášlování, prostý násilných postupů ve scénáři pouze pro zvýšení účinu. Příběh pojednává o době, kdy době pistolníků a Divokého západu pomalu, ale jistě odzvánělo; takže děj nerámují stílečky a rvačky, ale dny každodenní práce a sváteční zábavy rančerů.¬                 Lze litovati toho, že scénář a jeho vyvedení je až příliš prosťounké; vzpomněl jsem si v této souvislosti na jiný western, Jeremiah Johnson, v němž síly přírody a tužby a vůle lidí jsou podány ostřeji a s pohledem do větší hloubi: ten také je mi doporučiti tomu, komu se Nevěsta pro Zandyho zalíbila. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kde je ta mez, nebo kde jsou ty meze, ke kterým může muž klesnout nebo stoupnout, chce-li ještě zůstat mužem, chce-li ještě hýčkat ideály, o kterých se domnívá, že k němu patří? Jo, to kdybychom věděli. Lákadel k jejich opomínání, zanedbávání a pomíjení je mnoho. Manželský život a touha po dětech (synech) je samozřejmě tím nejhybnějším. A tak nakonec záleží na ženě, co s tím udělá, co s tím hodlá udělat, a co je schopna pro to udělat. Pokud je jejím cílem "přestěhovat se do tepla paneláku" a tam oprašovat dekorativní předměty, pak moc šancí nemá. Zandy je člověk citlivý, spíš ješitný než vyloženě hrubý, má svůj "systém" a ten musí být (a nakonec je) zachován (za každou cenu). Když zjistí, že ostatní jeho "vlastnosti" jsou jen balastem, pak je vyhráno. Ale řekněte přece, místo kude táhne dobytek, není vhodné pro zelinářskou zahradu... "Zandyho problém", pardon "Zandyho nevěsta" rozhodně není zábavnou povídačkou ze západu, je to problém každého muže/ každé ženy; dříve vždy, teď často, možná občas, v budoucnu asi už ne - už dnes to řeší EU svými omezeními, příkazy a zákazy. Pozn.: Včera jsem byl ve městě a chtěl jsem si někde sednout, dát si panáka a vykouřit si doutník. To se mi za celé odpoledne nepodařilo. Připadal jsem si jako idiot. Jak by si připadal Zandy, jak by to řešil? ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama