Reklama

Reklama

Před soumrakem

  • USA Before Sunset (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V polovině 90. let se Jesse a Celine setkali ve vlaku z Budapešti do Vídně, kde společně prožili několik hodin, které zásadně poznamenaly jejich další život. Rozešli se slibem, že se znovu setkají ve Vídni po šesti měsících. Setkali se až o devět let později. Tentokrát v Paříži, kde spisovatel Jesse v knihkupectví Shakespeare & Company představuje svůj první román. Když postupně odpovídá na otázky týkající se jeho nové knihy, je čím dál víc evidentní, že jeho prvotina vypráví v pozměněné verzi o devět let staré vídeňské romanci. Uprostřed jedné z odpovědí pak Jesse uvidí, že v knihkupectví stojí Celine. Radostně i trochu s rozpaky se pozdraví. Oba cítí, že si toho musí spoustu říct, a vyrazí spolu na několikahodinovou procházku Paříží, která trvá až do chvíle, než Jesse musí na letiště stihnout letadlo do místa dalšího představování své nové knihy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (547)

H34D 

všechny recenze uživatele

Přestože Před soumrakem se tváří velice podobně jako jeho předchůdce, jsem přesvědčen, že je diametrálně lepším filmem. Jednak sděluje více na menším prostoru (čímž vyplývá na povrch kvalita scénáře) a hlavně to sdělení je zajímavější, intenzivnější a mnohem vyspělejší. Postavy už nežijou v iluzích, mají vlastní životy a partnery, ale přesto je mezi nimi ona nevyslovitelná a silná vášeň. Před soumrakem je emotivnější svou vnitřní naléhavostí, Celine a Jesse /chtějí/, ale vědí, že to nejde, nemají však sílu odolat a tak se samovolně nechají unášet v síle nekonečného dialogu. Film však nespěje k vyslovitelné romanci, či nějakému aktu, nýbrž jen k poetickému "Já vím"... 9/10 ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Let me sing you a waltz about this one night stand....Život se někdy odvíjí odlišným směrem než by si naše srdce přálo. Na křižovatce osudu se necháme lehce zmást a místo do leva zahneme do prava. Otázka: „Co kdyby?“ nás pak provází do konce života. Avšak co kdybychom mohli dostat druhou šanci? Uměli by jsme jí využít? Když už se zdá, že na filmovém poli nedokáže diváka nic překvapit objeví se takovýto příklad čiré filmařiny, která prozáří i ten nejšedivější den lidského bytí. Občas každý potřebujeme obejmout, abychom se nerozletěly na miliony prázdných molekul z nichž se skládá náš život. Můžeme jim říkat třeba vzpomínky. Do jaké míry však dokáže změnit život jedno letmé a náhodné setkání ve vlaku? Nezapomenutelný filmový dialog a těžko popsatelný filmový zážitek. 10/10 ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ufffffff.... Dokoukal jsem tento romatický film a nemám slov. Pro mě neuvěřitelně krásný film. Rozhovor dvou lidí, dvou milenců, jenž se ve skrytu duše milují a postupně odkrývají své "dokonalé" životy. Okolo 80 minut dlouhá procházka a stále komunikující dvojce lidí. Je zvláštní, že něco takového může fungovat. Úžasně dokonalé role zde předvedli oba hlavní(resp. jediní herci) Ethan Hawke a Julie Delpy. Naprosto realistická konverzace s tématy naprosto odlišnými. Jednou se mluví o problémech se sexem a jindy se mluví o věření v nadpřirozeno, magii, posmrtný život. Oba jsou chvíli usměvavý a září v druhé chvíli se rozčíli a rozčileně na druhého křičí jeden argument ze svého života za druhým. Režie Richarda Linklatera je klidná, plynulá a příjemná. Je vidět, že se hlavní herci a režisér tohoto tématu ujeli velmi rádi a s citem. Je velmi cítit i podíl herců na scénáři. Hudba, která skvěle podkresluje příběh a rozhovor je příjemná. Díky tomuto všemu film uteče rychle jako voda. Začne pohltí vás konverzací a vyplivne nakonci, za 80 minut, s úsměvem na rtech a údivem v očích. Krásný film, který by si neměl správný romatik ujít. Nepotřebujete ani znát předešlí díl. Vás by snad nezajímalo jestli se ty dva znovu uvidí... :) ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příjemnější, dospělejší, hlubší, pro mě osobně i herecky sympatičtější. A mé tři poznámky z projekce, respektive postřehy, které si nosím už dávno, ale tady se jen znovu a po x-té podtrhly; I. Nevzdat se svých romantických snů, ani naivity. II. Moc ve vztazích přemýšlet všechno jen víc a víc komplikuje. III. "Memories are never finished, as long as you’re alive." ()

Galerie (46)

Zajímavosti (13)

  • Celine říká Jessemu: „Ty jsi škorpión, já střelec, takže se k sobě hodíme.“ Ethan Hawke a Julie Delphy jsou skutečně narození v těchto znameních. (HellFire)
  • Muž a žena, ke kterým mluví Celine v pasáži, jsou skuteční rodiče Julie Delphy – Albert Delphy a Marie Pillet. (HellFire)

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama