Reklama

Reklama

Tím hůř, když padnou

  • Česko Tím tvrdší je pád (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Humphrey Bogart ve svém posledním snímku ztělesnil postavu vysloužilého sportovního sloupkaře Eddieho Willise. Eddie nemůže sehnat práci a tak přijme nabídku boxerského manažera Nicka Benka, že se stane tiskovým mluvčím jihoamerického zápasníka Toro Morena. Eddiemu je jasné, že bude muset slevit ze svých zásad, protože Toro má sice obrovitou postavu, ale je prachmizerným boxerem a mediální humbuk, který má Willis vyvolat, je jen falešnou zástěrkou pro vydělávání na smluvených zápasech. Jak hluboko bude muset Eddie klesnout a jakou špínou se bude muset brodit, aby získal své peníze? (Hwaelos)

(více)

Recenze (31)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, na Bogarta si potrpím, i když v tomhle filmu o boxu a špinavých penězích už bylo vidět, jak špatně na tom je jeho zdraví. Robson odvedl dobrou práci. Stvořil (ne)příjemný film o sportu a vlivu médií, jehož téma je aktuální i dnes. Tím hůř, když padnou nemá takřka žádné z formálních atributů filmu noir, takže jeho zařazení do této kategorie je spíš pochybné. Nicméně filmové prostředky, které používá jsou v boxerských dramatech moderní dodnes (point of view aktéra v ringu...) ()

kyselina 

všechny recenze uživatele

Příběh není zrovna z mého soudku, protože se jedná o boxerské zápasy, a když se mi příliš nelíbil Zuřící býk, tak tohle sotva bude. Naštěstí se režisér držel stejnojmenné knihy Budda Schulberga a více než o box samotný šlo o vliv médií na lidské životy. V tehdejší době byli všichni pobouřeni nekalými praktikami v boxerském průmyslu a Mark Robson chtěl kousek pravdy ukázat na plátně. Rok před svou smrtí si Bogart vystřihl roli nepotřebného a stárnoucího novináře Eddiho Willise, kterého od živoření zachrání dávný kamarád Nick Benko (nastupující Rod Steiger). Nabídne mu funkci tiskového mluvčího jeho nového jihoamerického objevu. Má to háček....boxer Toro Moreno neumí vůbec boxovat a zápasy vyhrává tak, že Nick jeho soupeře podplatí. Bogart musí pomalu, ale jistě slevovat ze svých zásad férového novináře a propadá se stále hloub nejen v očích své manželky. Nicméně jak dokáží být jeho postavy padouchy s velkým P, tak sympaťáci se taky nikdy nezapřou. Bogartův poslední film nebyl jistě jeho nejlepším, cítila jsem velkou únavu, jak fyzickou, tak psychickou. Svůj vrchol si vybral o rok dříve. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Skvělý pohled do zákulisí světa boxu, do špinavých her a intrik, které stojí za zrody hvězd i pády jiných boxerů. Exkurze do prostředí, kde nehraje roli život, ba dokonce ani zdraví sportovce, ale pouze peníze a těžba maxima z minima, dokud to jde. Humphrey Bogart v perfektní roli výborného filmu, který je s blížícím se koncem lepší a lepší. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé sportovní drama s působivým nahlédnutím pod pokličku, jak se vaří a pečou intriky v boxerském světě i podsvětí.. Humphrey Bogart je pro mě osobně stále „nedefinovatelný“, má ohromné charisma, působí na mě velice dobře, přesto nedokážu napsat, že by se mi líbil, zvláštní úkaz.. Nicméně hlavní rozporuplná postava mi byla svým způsobem sympatická a moc jsem si přála, aby z toho nějak vybruslila.. Závěr mě potěšil.. ()

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart skončil na vrcholu. Jeho poslední filmová role sice nepatří mezi ty nejikoničtější, ale rozhodně si zaslouží pozornost. Je vcelku symbolické, že završil svou kariéru takovouto rolí – Bogart v mnoha ohledech ztělesňuje archetyp svých klasických postav a dává tím sentimentální tečku za svou kariérou, která bohužel skončila dříve, než bychom si všichni přáli. Bogie byl srdcař a makal do posledního dechu, i s vědomím brzkého skonu dal svému herectví maximum a za to před ním navěky smekám. Boxerská dramata mám v oblibě, tohle však řeší spíš zákulisní machinace než úskalí zápasníků, i když i to je zde silně zastoupené v postavě Tora Morena. Jeho vztah se sportovním novinářem Eddiem Willisem, který se nejprve podílí na jeho vykořisťování, aby posléze svedl boj se svým svědomím a učinil zásadní rozhodnutí, které bude morálně správné, avšak k němu samému nepřívětivé, je stěžejním prvkem celého filmu. Závěrečná scéna je pak krásným epilogem skvostné kariéry jednoho z největších filmových velikánů všech dob. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (3)

  • Vo filme si zahral aj bývalý svetový šampión ťažkej váhy v boxe Jersey Joe Walcott. V čase natáčania filmu bol už 3 roky neaktívny. (MikO_NR_1909)
  • Jedná se o Bogartův poslední film, dotáčel jej už těžce nemocný a říkalo se, že jeho hlas musel být předabován. Pravda to však nebyla. (Sfinkter)

Reklama

Reklama