Reklama

Reklama

Obsahy(1)

K 75. výročí konce druhé světové války v Evropě uvádíme snímek mapující poslední dny ze života fašistického diktátora a jednoho z vůdců Osy. Benito Mussolini vládl Itálii po dvě dekády a jeho působení dodnes zanechává na Apeninském poloostrově své stopy. Když se na počátku 20. let dostával k moci, dokázal na jedné straně umlčet své oponenty paramilitárními oddíly Černých košil a na té druhé hlásat přestavbu země, jež strhla značnou část obyvatelstva. Během několika let se Mussolinimu podařilo zcela převrátit strukturu státu, justice i společenského života tak, aby se vše podřídilo fašistické doktríně s ním v čele. Hitler se později nijak netajil tím, že Mussoliniho vzestup mu byl velkým vzorem. V dubnu 1945 je však někdejší sen o obnově Římské říše v troskách, stejně jako většina Itálie. Sesazený Duce se opevnil na severu země a už se nemůže spoléhat ani na podporu nacistů. Od řeky Pád se přibližují spojenecké oddíly generála Clarka, z druhé strany pak postupují partyzánské jednotky nesoucí rozsudek smrti pro bývalého diktátora. Mussoliniho jediná šance je opustit Miláno společně s ustupující německou armádou a pokusit se překročit hranice přes Alpy. Smyčka se ovšem rychle stahuje... Italské válečné drama natočil Carlo Lizzani, který se za druhé světové války už jako student římské filmové školy zapojil do protifašistického odboje. Téma partyzánské války pak zpracoval už ve svém celovečerním debutu Pozor, banditi! (1951). Před samotným natáčením Posledních dní Mussoliniho (1974) využil Lizzani zevrubné historické zkoumání svého filmového kolegy a novináře Fabia Pittorruho, společně pak napsali scénář s ambicemi věrné historické rekonstrukce. Do hlavní role Duceho obsadil režisér amerického herce Roda Steigera, který detailně odstínil přerod sebevědomého vůdce k uštvanému starému muži, který ani není schopen se zpříma ohlédnout za svou minulostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Důsledná a podle všeho faktograficky věrná rekonstrukce  konce italského fašistického diktátora a někdejšího podporovatele našich legií snese srovnání s Vávrovými DNY ZRADY i SOKOLOVEM a zjevně je převyšuje, protože nebyla nucena zápasit s cenzurou na rozhraní autoritativnosti a totality. Kvalitní režie, dobré a v hlavních rolích i velmi kvalitní herecké obsazení (Rod Steiger) ozvláštňují i podpisy Italského výboru pro osvobození, mezi nimiž nechybí ani spoluzakladatel Evropského hospodářského společenství Antonio de Gasperi, který kdysi býval Masarykovým kolegou v rakousko-uherské říšské radě. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Kulky mizí a Mussolini zůstává..“ Všeho do času, Benito. Všeho do času.. Rekonstrukce stahující se smyčky kolem Duceho trpí třemi neduhy. Nepřehledností (pokud tedy nejste historik se specializací na brigády, tajné služby a partyzánská hnutí operující na sklonku války v Itálii), přemrštěnou stopáží a taky tím, že na můj vkus seděl Lizzani na režisérské sesli až příliš nahnutý doleva.. P.S.: Rod Steiger je ve své další roli vůdce naprostým protikladem samopalu plukovníka Djanga (čili spolehlivý). Mít o něco východnější rysy, dal by hravě i Pol Pota.. ()

Reklama

Litvicek 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro starší válečné filmy. Byly poctivé, dějově zajímavé a nabité. Řemeslně zvládnuté na jedničku. A tenhle film není vyjímkou. Sledovat již poraženého vůdce Itálie, který ví, že se konec blíží, bylo fascinující - hlavně, když to porovnáme s těmi archivními záběry, kdy je na vrcholu moci. Takže, vynikající film. Bravůrně herecky zahraný a byla radost to sjet do konce. Nicméně, považuji to za jednorázovou záležitost. Takový Norimberský proces můžu sledovat každý rok a nikdy neomrzí. Tohle si dlouho znovu nepustím ale zanechalo to výborný dojem - 4 hvězdy. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Z filmu trčí komunistické (nebo aspoň silně levicové) zaměření tvůrců-těch neustálých narážek na to, jak se Angličané a Američané snaží domluvit s fašisty, aby s jejich pomocí zvládli poválečné nebezpečí bolševismu! A když se na scéně objeví komunističtí partyzáni s obřími rudými šátky, vypadá to rázem jako bojovka přerostlých pionýrů. Ale R.Steiger je opravdu dobrý, jestli film stojí za pozornost, tak jedině kvůli němu. ()

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Poľovačka na Mussoliniho, tak by bolo možné nazvať tento film. Výborné stvárnenie posledných dní talianskeho diktátora. Nebyť toho, že každý vie, aká to bola beštia, ktorá mala na svedomí státisíce životov, skoro by som ho ľutoval. Mussoliniho, ktorý sa z oslavovaného duceho stal už len vystrašeným bojazlivým chudákom, nespoľahlivým nemeckým spojencom, ktorý sa snaží zachrániť si svoj život, prenasledovaný nenávisťou posadnutými komunistami (v tých červených pionierskych šatkách vyzerali dosť trápne), nakoniec opustia aj jeho nemecký spojenci a vymenia ho za voľný odchod z Talianska domov. Chýbala už len záverečná historická scéna - obesenie Mussoliniho aj s jeho milenkov dolu hlavou na námestí v Miláne. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • 30. apríla 1974, pri premietaní filmu v Savone, prebehol prvý bombový útok neofašistickej teroristickej skupiny Ordine Nero (Čierny rád). Bombové útoky potom pokračovali až do mája 1975. (Arsenal83)
  • Rekonštrukcia popravy Mussoliniho (Rod Steiger) a Petacciovej (Lisa Gastoni) vychádza z oficiálnej verzie, ktorú vtedy poskytla Komunistická strana Talianska, ktorej členom bol aj ich údajný kat Walter Audisio. Odvtedy sa objavilo viacero konkurenčných teórií o tom kedy a kde presne došlo k popravám. (Arsenal83)

Reklama

Reklama