Reklama

Reklama

20. 4. 1814, Fontainebleau. Napoleon Bonaparte je po porážce u Lipska donucen svými maršály k abdikaci a nucenému vyhnanství na ostrov Elba. Odtud se ale po necelém roce vrací a nastává období posledních sta dnů jeho vlády. Období bouřlivé, které začalo obnoveným slibem věrnosti jeho bývalých vojáků, pokračovalo vyhnáním krále z Paříže a skončilo rychlým tažením do Belgie a závěrečnou osudovou bitvou u Waterloo. Italský koproducent snímku Dino de Laurentiis pojal záměr zadat tuto látku právě režisérovi Sergeji Bondarčukovi po zhlédnutí jeho velkolepého zpracování Vojny a míru – a Bondarčuk nezůstal své pověsti nic dlužen. Historicky věrné zpracování, epická výprava, dokonalé kostýmy, skvělý hudební doprovod Nina Roty a hlavně 17 000 statistů ve strhujícím zpracování samotné bitvy činí ze sledování tohoto filmu-monumentu skutečný zážitek. (Česká televize)

(více)

Recenze (148)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Vskutku velkolepá a poctivá filmařina. Nejdříve jsem si posteskl, že Napoleona nehraje Herbert Lom, který ve Vidorově verzi Vojny a mír (tu Bondarčukovu paradoxně neznám) byl právě v této roli výborný, ale brzy mě Rod Steiger přesvědčil o tom, že on je ta pravá volba a jeho velmi uvěřitelné herectví si plně získalo moje sympatie. Jeho souboj s Christopherem Plummerem stál zato, ale šlo tu především o bitvu monstrózních rozměrů, ktetá nemohla žádného příznivce válečné filmové tvorby nechat chladným. Kvůli trochu rozvleklé zhruba první půli to na plný počet není, ale poctivé 4* jsou to každopádně. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Čtyři a půl - leč tady zaokrouhlím nahoru. Vrcholná éra skvělých "sovětských" filmů. Velkolepé, rusky viděné a pojaté. Mnoho lze vyčítat - ale u těchhle filmů ptám se PROČ? - - - P.S. Kdysi v první půli >sedmdesátek< pouštěli tyhle historické veleskvosty (spolu s filmem "Vojna a mír" od téhož) ze 70mm promítaček na obrovské plátno i v tuzemských kinech, v Brně konkr. v kině Panorama Jadran... Úžasné filmové zážitky... Jojo, chtělo by se to všechno vidět znovu, leč v dnešních >multikinech< už na něco takového holt nejsou zařízení... :-/ . . . Fyzicky ani duševně... ;-) ()

Reklama

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu nás len pripravuje na to, čo sa bude diať v druhej. Prvá polovica opisuje v skrátenej forme Napoleónove vyhnanstvo, jeho návrat a opätovné zasadnutie na trón. V tejto časti sa len objasňujú udalosti, ktoré predchádzali práve konečnej bitke pri Waterloo. Akonáhle sa začalo s bojom rozbil som si sánku o podlahu. Film má už pár rokov, ale tak kvalitne natočené bojové scény ma skoro donútili prehodnotiť svoje predchádzajúce hodnotenia historických filmov na ODPAD!. Toľko komparzu, tak realistické zábery, skutočné bojové formácie a reči typu "...máme k dispozícii 140 000 vojakov, odhadujem že padne 40 000..." to všetko robí tento film úžasným zážitkom. Rod Steiger však nedokázal vo mne navodiť pocit vodcovstva, naproti tomu z Christophera Plummera ako Wellingtona vyžarovala charizma na kilometre. Toto je Historický Veľkofilm. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Válečný film s pacifistickým poselstvím, jak to umí jen Rusové. Bonadrčuk je mistr nad mistry ve velkofilmech, ještě působivější, než Vojna a Mír. Mám pocit, že po jistém období velkofilmů nebo minulosti obecně žili filmaři, dnes máme (většinou) pouze trapné producenty hrající si na filmaře, spěchající k apdaptaci kdejaké hrůzy, přípdaně jsou neschopní zpracovat těžší látku. Něco takového už dnes neuvidíte! I já děkuji sovětské armádě, že učinila tento film možným. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tento film rozoberá život jedného z najväčších stratégov Napoleona, aby som bol presný, len jednu časť jeho života a nie tu najšťastnejšiu. Narodil sa aby vládol a viedol vojny a viedol ich asi z každým. Film sa venuje všetkému možnému ako napríklad aká je nálada vo vojsku alebo plesové radovánky a vojnový konflikt nikde až do hodiny dvadsať kde prišla jedna z najdlhších vojnových scén aké som videl, lebo trvala skoro hodinu. Je jasné, že film sa pripravoval na ňu a len ona bola najdôležitejšou častou vo filme. Tá scéna bola veľkolepá a mala úžasnú výpravu, parádne kostýmy a pri niektorých pasážach tuhla krv, také boli dojemné. Ako to vyzeralo na 3* tak postupom sa stupnica zasekla na silných 4*. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (14)

  • Na historickou přesnost filmu dohlížel technický poradce Willoughby Gray, který vsadil na rozsáhlé poznámky svého pradědečka, jenž u Waterloo bojoval na britské straně. (Hans.)
  • Komparzisté, představující britské jednotky, při natáčení útoku kavalérie opakovaně panikařili a opouštěli formace. Když selhali veškeré pokusy, jak je uklidnit, včetně přesného označení prostoru, kam až se mohou jezdci přiblížit, musel režisér danou scénu prostě vypustit. (Pompaj)
  • Pro film bylo vyrobeno 29 000 kostýmů. (ČSFD)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama