Reklama

Reklama

Dnes již klasický western režiséra Vincenta McEveetyho z roku 1968 nás zavede do odlehlého městečka „Firecreek“. Tam přijedou jednoho dne podezřelí dobrodruzi, kteří mají zřejmé problémy se zákonem. Parta nájemných vrahů ze severu napáchá ve městě spoustu zla. Místní šerif a šéf bandy, dvě silné osobnosti, se střetávají tváří v tvář. Ač jsou si v mnohém podobní, stojí vlivem nejrůznějších okolností na opačné straně zákona. Ve hře je nejen čest šerifa Johnnyho Cobba, ale i bezpečí všech obyvatel městečka. V hlavních rolích dvou nesmlouvavých mužů uvidíme Jamese Stewarta a Henryho Fondu. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Spíše slabší western, který sice dokázal zaujmout, ovšem něco mi v něm chybělo. A tuším co ;) Postrádal jsem buď více akce nebo více nějakých myšlenkových odkazů na úkor té akčnosti. Celkově se totiž něco děje až na samém konci. Ale k tomu závěru, vrcholu, pěkně stoupáme. Henry Fonda, opět charismatický záporák (v tomto snímku trochu netypický záporný hrdina) posunuje spolu s Jamesem Stewartem celý film na 3*. Byť píšu komentář, který působí spíše v neprospěch tohoto westernu, musím i pochválit několik scén, které měly "grády" a udržovaly diváka v nejistotě, jak to celé dopadne. Přiznávám, že závěr jsem čekal zcela jiný, ovšem jsem za něj rád...Právě tato nejistota konce filmu mě dost zaujala. A také oceňuji vzhled Brooke Brundy, která je tu poměrně hezká a je tedy jakousi ozdobou oněch 104 minut. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

James Stewart a Henry Fonda by mohli být zárukou výborného westernu, ale bohužel to režíroval neznámý McEveety a výsledkem je děsivá nuda. Je to podobné jako předchozí Fondův western Vítejte do zlých časů. Do městečka o pár domech přijíždí banda lumpů. provokují, dělají brajgl a lidi z města jsou zbabělí a neschopní se jim postavit. Největší zbabělec je místní "šerif" v podání Stewarta, za toho jsem se až styděl. Vůdce lupičů v podání Fondy to moc nezachrání, protože je to víceméně klaďák, proleží půlku filmu zraněný a banda se mu vymkla z rukou. Nakonec tedy dojde k střetnutí, které je výborné, ale dojem z ultra pomalého a "zbabělého" westernu to nezachrání. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Takze rozhodne nezdielam nadsenie miestnych 4 a 5 hviezdickovych uzivatelov ohladom tohto "super genialneho" westernu. Samotny James Stewart mal v 60. rokoch uz lepsie filmy za sebou /Man Who Shoot Liberty Valance, Shenandoah/ a z roku 1968 je u mna jednoznacne vyssie film Bandolero Andrew V. McLaglena tiez zo Stewartom. No a nepresvedcil ma svojim hereckym vykonom a nedostatocne sa vlozil do roly, co sa ludovo da volne prelozit aj ako "James Stewart hral hovno"! Samotny Henry Fonda uz tiez mal to najlepsie za sebou /Dvanact Rozhnevanych Muzu/ a z roku 1968 su u mna Madigan a Tenkrat na Zapade stale vyssie nez tento podpriemerny western. Reziser Vincent McEveety /serialy Dallas a Columbo/ sa tiez velmi nepredviedol. Nuda dostala neprirodzene vela priestoru, pribeh je umely az strach a ledva drzi pohromade + az prilis poznat lacne televizne kulisy. Takze jo, jo : aj samotny Stewart hral tuna hovno, dej to nemalo,prilis poznat lacne televizne kulisy a prestrelka az samoucelna. A ked vidim hodnotenia 4 a 5 hviezdickovych mentalov, musim pripustit nasledovne : zase je to film pekny, jo, taky farebny, furt sa tam nieco hybe, su tam kulisy, stromceky, travicka, vystrelilo sa a dokonca herci rozpravaju v ucelenych, rozvinutych suvetiach, ktore nielenze na seba logicky nadvazuju, ale aj davaju logicky zmysel! No a tak : 20 % ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Do koho, čeho?¬         Tento western byl shledán nudným. Slušný scaénář a výborné až slušné herectví nezachránily nenápaditou režii a kameru, a tak výsledný dojem odebral se do kopru.¬                 Sluší se připomenouti, že u westernu snese se i nedůslednost ve scaenáři, pakliže je překryta dostatečnou dávkou napětí a tasených coltů pistolníkův. (To je případ vynikajícně vybudovaného westernu S. Leoneho "Tenkrát na západě", kterémuž snímku jakýsi uživ. maq vytýká slaboduchost scaénáře a podle toho hodnotí celý film jako podřadný; přitom ty chyby ztrácejí na důležitosti tím více, čím lépe je celý snímek vybudován a režisérem veden.) ()

burina 

všechny recenze uživatele

Psychologický western, ktorý ma postupne dostával. Zo začiatku mi vadila istá nelogickosť v konaní postáv, na konci som ale pochopila, že práve tak to malo byť. Dokonca aj James Stewart na konci zahodí všetku apatickosť a záver je vskutku napínavý. A len tak naokraj - postava Arthura je priam šitá na Jamesa Deana a Robert Porter sa na neho aj neuveriteľne podobá. Nenechajte si tento film v TV ujsť, tých 62 percent vôbec nevypovedá o jeho skutočnej kvalite. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama