Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve filmu, natočeném dle úspěšné divadelní hry (Pulitzerova cena), exceluje v hlavní roli James Stewart. Vystupuje zde jako Elwood P. Dowd, dobrosrdečný člověk ve středních letech, jehož nejlepším přítelem je šest stop vysoký králík Harvey, kterého vidí pouze on. Jeho sestra, které se nelíbí, že jí dělá ostudu, se rozhodne umístit ho do ústavu pro choromyslné, ale v tu chvíli začíná ohňostroj komických situací a zvratů... (Javert)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

tempus 

všechny recenze uživatele

Normálně by to byli 4, ale když přihlédnu k roku vzniku a jednotlivým epizodkám (a taky za pohodářství hlavní postavy), tak je to 5 *. Začátek by se dal shrnout do hlášky z naší komedie: "Náš ústav, pane Hudečku, se vám mými ústy co nejsrdečněji omlouvá za toto politováníhodné nedopatření, k jakému dochází maximálně jednou za deset let." PS: zajímavé, že já zrovna, aniž bych věděl, že půjde v tv tento film, jsem se včera podíval na vybrané scény Donnieho Darka. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Klasický utopistický Hollywood, do ktorého James Stewart zapadne ako nikto iný. Vlastne je to dobre, pretože s ním tento subžáner nie je vôbec otravný, ale veľmi príjemný. Prostredie je kúzeľné, aj keď sme často na psychiatrii, postavy sú postavičkami, ktoré aj napriek nejakým tým chybám toto prostredie vyplňujú ako vymalovánku. A niektoré ani nemusíme vidieť a na konci môžeme byť na pochybách, že ako to vlastne celé bolo myslené. S podobnou zápletkou sme sa omnoho neskôr stretli napríklad vo Svete podľa Prota a vážne by ma zaujímalo, či sa tu spomínaný Donnie Darko naozaj inšpiroval Harveym. Niektoré situácie sú vážne vtipné, ako celok však Harvey nestrhne. ()

Reklama

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Myslím, že žáner komédia tu nie je úplne adekvátny. Aby ste náhodou neboli sklamaní, že tu Stewart nesype hlášku za hláškou a celkovo vtipných scén je tu pomenej. Rozhodne majú humorný podtón, ale namiesto hlášok je tu niekoľko myšlienok, ktoré vás donútia pozastaviť sa. Stopercentne sa o tom uistí netrpezlivý taxikár v závere filmu, kedy vám ju doslova naservíruje na striebornom podnose, keby ste si ich pri tom úpornom hľadaní komédie nevšimli. Jimmy tu hrá jednu zo svojich najcharizmatickejších postáv; celý príbeh sprevádza jeho priateľkosť, milý úsmev a pekné slová. Ja sa ho jednoducho neviem nabažiť. Harvey ale nie je iba filmom, ktorý vás zahreje pri srdci. Jednoducho a trefne polemizuje nad pomyselnou hranicou bláznovstva. Pretože kto má právo zadefinovať ju? Keby bolo takých bielych zajacov (dobre, nemuseli by byť iba bieli!) ako Harvey viac, svet by bol oveľa príjemnejší. A čo keby boli iba imaginárni. :) Krásna záležitosť, ktorá mohla byť natočená snáď iba v tej dobe. Dnešná produkcia by mohla zbytočne skomplikovať to, čo je naopak veľmi jednoduché. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Harvey je staromódní konverzační komedie o čistém bloudovi - příběh o muži, který jako jediný vidí velkého bílého králíka, lidech kolem něj a nesnázích, do nichž se kvůli tomu králíkovi dostanou. - Ach jo... Můžete si říct, že trpím nevyléčitelnou melancholií a nostalgií, a budete mít pravdu. Tenhle příběh o bláznovi, který je mnohem rozumnější než normální lidé, mi zalezl pod prsty. James Stewart tak trochu připomíná Jirku Dušína a tak trochu Hugo Haase (Ikdyž je mnohem pohlednější). ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Ten pozitivní feeling, který z filmu sálá, je tak nakažlivý, že by před ním příušnice zahanbeně sklopily uši. Největší zásluha však putuje za Jamesem Stewartem, jehož zasněný a usměvavý sympaťák je Forrestem Gumpem 50. let - škoda, že příběh už tak objevný není a posledních 20 minut se plácá na místě, aniž by nezměrný potenciál imaginárního kamaráda, jenž učí lidi vážit si života a rozeznávat důležité hodnoty, nějak zajímavě vypointoval. 70% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (10)

  • Na návrh Jamesa Stewarta (Elwood P. Dowd) zmenil režisér viaceré zábery na širšie, aby Harvey mohol byť v obraze. (shimik77)
  • Josephine Hull ztvárnila stejnou roli, jako ve filmu, již předtím v divadelní verzi Harveyho na Broadwayi. (Javert)
  • Film obsadil v roce 2008 v žebříčku nejlepších fantasy Americké filmové instituce 7. místo. (TheDude)

Související novinky

Z Enterprise za piáno

Z Enterprise za piáno

02.02.2010

A z Abramsových do Spielbergových rukou. Zachary „Spock“ Quinto minulý týden vyděsil všechny trekkies prohlášením, že má pronásledování fanoušky plné zuby a několik let nechce mít se Star Trekem nic… (více)

Halo žije – u Spielberga

Halo žije – u Spielberga

10.08.2009

Kolem Stevena Spielberga je poslední dobou neobyčejně rušno. I na čsfd jste četli, že hodlá produkovat adaptaci špiónských thrillerů o Mattu Helmovi a režírovat remake komedie Harvey. Je očividné, že… (více)

Reklama

Reklama