Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jako dobrou hudbu může hrát velký symfonický orchestr či jeden bluesový muzikant se starou kytarou, tak i dobrý film může vzniknout ve velkých producentských společnostech nebo jen za mizivé náklady. Druhou cestu zvolil kameraman Martin Duba. Vzal svoji ženu, děti, zvířata, kamarády a všichni společně natočili příjemný celovečerní film za rozpočet doslova a do písmene rodinný. Rodina Martina Duby hraje rodinu pana Kuby a jejich kamarádi hrají jejich kamarády. Kubovi žijí přes léto na statku, v němž provozují hospodu, chovají koně. Otec podniká, ale očividně se mu nedaří. Statek chátrá. Až příchod záhadného mladíka Františka obrací všechno k lepšímu a příběh se dále nese v atmosféře umožňující každý den zázrak. Film, který diváka zaujme především pozitivním pohledem na svět, v sobě nezapře svého tvůrce, jednoho z nejlepších českých kameramanů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ale nemáš rukavici !! Bez rukavice to nejde.." Ale ono to jde, jen to celkem bolí.. Docela mě bolí hlavně skutečnost, že Správce statku neplatí za vůbec špatný filmeček, jakkoli jako snůška banalit vypůjčující si bizarně westernový archetyp tajemného hrdiny vyznívá spíše do žánru filmů rodinných, tj. pro mládežníky, které však i přes svoje motivace, či spíš právě pro ně, dokáže zaujmout jen ztěží.. Zásadní potíž snímku však leží právě v těch motivacích a poselstvích, která výtečný kameraman Martin Duba jako samo(jediný)tvůrce divákovi předkládá, když se do značné míry vlastně samy popírají.. Proč šel podobný snímek natočený takřka jako homevideo do kin, když hranice samotného homevidea vyjma kameramanského řemesla vlastně ani nedokáže překročit, se mi jeví navíc dosti pokrytecké.. A tak Dubovi lze přičíst k dobru snad jen to, že dává žánru rodinného filmu vlastně nový rozměr, protože rádoby lyrický Správce statku coby poloamatérský projekt Duba natočil jen s vlastní rodinou a přáteli.. ()

Lish84 

všechny recenze uživatele

Léto. Sluníčko, koupání, projížďky na kole... Zní to možná strašně banálně, ale přesně taková atmosféra bezstarostných prázdnin z filmu vyzařuje a dokonale přesvědčí, že snad není lepší způsob trávení léta než tento někde na polorozpadlém statku kdesi na samotě. Že takové hospodářství vyžaduje spoustu práce a obnáší mraky starostí pomiňme :) Správce statku je vlastně poloamatérský film, ovšem to mu spíše pomáhá - působí tak víc přirozeně. Lehce mě zklamal akorát v jednom: v myšlence, že statek a hospodu může zachránit U rampa pro skateboardisty a bruslaře - to mi přišlo docela naivní. Pozitivní dojem z filmu to však nezkazí. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film Martina Duby, jeho rodiny a přátel působí spíš dojmem kvalitnějšího domácího videa. Scénář není nijak zvlášť zajímavý. Z herců je nejlepší Adam Stivín a z Dubovy rodiny manželka Jarmila, nejhorší určitě sám režisér. Metoda udělej si sám má své limity a naráží na ně i Robert Rodriguez, takže sotva lze čekat, že zrovna Martin Duba bude úspěšnější. Ale po ospalé první třetině to alespoň přestalo nudit. ()

Bukiet 

všechny recenze uživatele

Filmeček malý, ale milý. Pohádkové polaskání o tajemném Františkovi, který s sebou na zašlý statek přinese pocit radosti a lásky. Jinak musím říct, že mne český film už dlouhá léta nezajímá a takto jsem přistupoval k tomuto podomácku udělanému filmu. Zpočátku jsem si musel zvyknout na neherce v hlavních rolích, ale po chvíli tady začalo působit to, co známe z filmů šedesátých let. Lidé prostě mluví a jednají normálně, jak jste zvyklí slyšet a vidět v běžném životě, pokud kolem vás ovšem nežijí samí divadelní herci, ale ani ti mnohdy mimo jeviště nemluví jinak. Šťastnou ruku měl režisér s obsazením Adama Stivína do klíčové role Františka. Zkrátka tenhle jednoduchý příběh mě vzal víc než většina české filmové produkce za posledních dvacet let. Na nic si nehraje. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

jedná se o dost zvláštní film. Ukazuje život na statku, který ovlivní svým příchodem mladý pomocník. Hlavním znakem, který čouhá z každého políčka je amatérské provedení. Je však vidět chuť jakým byl dělaný, takže určité kouzlo má. A ve výsledku působí film dokonce pohádkovým dojmem. S hodnocením je u mně na hraně mezi 2 až 3 hvězdičkami a nakonec u mně obsah vyhrává nad formou, takže se přikláním k lepšímu hodnocení. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama