Reklama

Reklama

Harry Potter a Kámen mudrců

  • Velká Británie Harry Potter and the Philosopher's Stone (více)
Trailer 1
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Mysteriózní
Velká Británie / USA, 2001, 152 min (Special Edition: 159 min)

Obsahy(1)

Před deseti lety položili čarodějové Brumbál, Hagrid a McGonagallová na práh domu Vernona a Petunie Dursleyových miminko s jizvou na čele. Je to malý Harry Potter, syn Petuniiny zemřelé sestry. Dursleyovi se o něj sice starají, na rozdíl od vlastního syna Dudleyho mu však neprojevují příliš lásky. Když se blíží Harryho jedenácté narozeniny, zjistí ke svému překvapení, že dokáže mluvit s hadem. V den narozenin mu čaroděj Hagrid doručí dort a dopis. Harry se dozví, že jeho rodiče byli čarodějové a nezahynuli při obyčejné autonehodě, ale v boji se zlým Voldemortem. Jizvu na čele si odnesl z tohoto boje. Nyní má právo nastoupit do učení ve Škole kouzel a čar v Bradavicích. Hagrid mu pomůže nakoupit školní pomůcky, včetně kouzelnické hůlky, a potom ho pošle na nádraží, kde z tajného nástupiště 9 3/4 odjíždí expres do Bradavic. Ve vlaku se Harry skamarádí se sympatickou Hermionou a dobráckým Ronem. Společně se pak dostanou na prestižní kolej Nebelvíru. Díky mimořádnému talentu k létání se stane novým chytačem nebelvírského famfrpálového mužstva. Po zápasu čeká žáky Vánoční volno, kterého Harry, Ron a Hermiona využijí k pátrání po tajemství, které střeží v podzemí školy trojhlavý pes. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 218)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle me fakt mile prekvapilo. Kdysi davno jsem videl kus dabovanej v televizi a prislo mi to jako vcelku blbost a ostatni dily jsem nijak neresil, ale az ted jsem se k tomu konecne dostal v originalnim zneni a v plny delce a fakt jsem spokojenej. Samozrejme je to uvodni dil a zaroven jsou deti jeste maly, takze takova pohadka. Jenze 150 minut neni ani jedno hluchy misto a od zacatku do konce jsem se bavil. Pribeh sice neni nejkomplikovanejsi, deti se v podstate tvari furt stejne a libovy herecky obsazeni dospelejch v podstate nema zadnej prostor, triky uz jsou dneska zestarly a vetsina leteckejch scen vypada jak animovanej film, ale na to kaslat, je to proste zabava. Jediny, co bych filmu vytknul, je, ze se chvilku hraje na zahadnou atmosferu, aby nasledne vzdy nekdo prispechal a vse hezky vysvetlil, aby nahodou nebyl nekdo zmatenej. Jenze vetsinou to je v podani super sympataka Coltranea, kterymu to clovek musi odpustit. Celkove to sice rozhodne neni cistejch 5*, ale tak nejak nemam duvod je nedat. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Otrocká, nenápaditá a rutinní adaptace, která má nevděčný úkol se celou první polovinu topit v otrockém, nenápaditém (jaká škoda vzhledem k magické povaze) a rutinním představování postav i světa. Není tomu moc co vytknout, ale je to také naprosto bez invence či vlastního nápadu. Ostatně jako většina Columbusových snímků. Jediná originálně natočená scéna, zajímavý úhel kamera; prostě nic. Jak kdyby to točil robot, stránku po stránce. A prodloužená verze je horší o to, že scény navíc jsou nejen úplně zbytečné, ale jsou nemlich tak rutinérské jako všechno ostatní. Obsazení dětských herců se docela vyvedlo, herecky je to horší, ale přeci jen se to pomalu lepší s každým následujícím dílem. Dospělácké "křoví" je bez výjimky skvělé. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Uprimne, Potterovska filmova seria si mohola len tazko priat lepsi start. Nieje sice prekvapenim, ale zato splna vsetky polozky, ktore by takyto film mal mat. A to hlavne rozpravkovu-magicku atmosferu, ktorou je film prepleteny od zaciatku az do konca (mnoho krasnych momentov ako napr. Hagridov prichod po Harryho, ci . kupovanie kuzelnickej palicky). Aj s odstupom casu a v porovnani s ostatnymi dielmi velmi podarene. (8/10) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Po všetkých stránkach je film kvalitne zvládnutý, no po stránke vecnej mi proste nesadol. Tak isto ako mi nesadla ani kniha! Ak má byť toto budúcnosť rozprávok, tak pre mňa to bude obrovská strata. Nerád by som však na Harryho zanevrel, takže do ostatných častí mu dávam šance. Len dúfam, že budú menej detské a viac dobrodružnejšie/napínavejšie. 70%. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Perfektní zobrazení Potterova kouzelnického světa.. nebýt Chrise Columbuse, bůh ví jak by nynější Harryho království vypadalo. Nikdo už mu neodpáře, že hlavně díky němu Harry Potter vypadá tak jak vypadá. Knižní předlohu jsem nečetl a ani to neplánuji, pochybuji, že změním názor a něco si přečtu (i když celá knižní série u sourozenců v pokoji na mě den za dnem pokukuje). ()

Galerie (234)

Zajímavosti (262)

  • Když je hodina levitace, tak sedí nad Hermionou (Emma Watson) zrzavá dívka. Ale když se Hermioně podaří její pero vznést, tak nad ní sedí kluk. (orkadimenza)
  • Voldemortův obličej, který v závěru filmu můžeme vidět na temeni hlavy profesora Quirrella (Ian Hart), měl být původně mnohem hrozivější a podobal se více jakémusi zdeformovanému hadovi. Ovšem vzhledem k tomu, že se jedná spíše o film pro děti, producenti zvolili více lidštější podobu Voldemorta tak, jak ji známe. (Nick321)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

HBO Max se mění

HBO Max se mění

12.04.2023

Sbohem HBO Max, seznamte se s Max. Šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav si protlačil svoji a streamovací služba HBO Max, jež se v květnu spojí ještě s obsahem právě Discovery+, ponese v Americe od… (více)

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

04.04.2023

Tohle už bohužel není apríl. Server Bloomberg totiž přes noc přišel s nečekanou zprávou, že se HBO blíží k uzavření dohody ohledně nového seriálu vycházejícího z knižní série Harry Potter od… (více)

Reklama

Reklama