Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická pohádka, ve které zvítězí přes všechny úklady láska nad zlobou a touhou po moci. Mladá královna (M. Steinmasslová) se zamiluje do prince (D. Vejražka), zakletého v pavouka, a je za to potrestána. Ze zakletí musí princi i královně pomoci její malá sestřička (K. Urbancová) svou čistou láskou a neohroženou oddaností. Pohádku o dvou sestrách, které se musí vypořádat se smrtí otce a se záchranou zakletého krále, natočila v roce 1986 režisérka Věra Jordánová. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

choze 

všechny recenze uživatele

"Dítě urozené, dceruško králova..." Lehce strašidelná studiová pohádka o zvědavé princezničce, tajemném nočním návštěvníkovi, zapečetěné galerii našeptávajících portrétů a královně (půvabná Milena Steinmasslová) chycené do pavoučí sítě Zla. Papírový zámek a plyšový pavouk v ceně. Jako dítě jsem ji asi viděl, je mi to nějaké povědomé. Ideální do dvojprogramu s podobnou Berenikou, taky s Urbancovou. ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Zajímavá pohádka s působivou atmosférou a na svůj žánr docela netypickými prvky (šílenství královny). Paradoxně se mi na ní nejvíc líbilo to, co tady někteří považují za nedostatek – že se divák vůbec nedozví, jak to bylo s těmi divnými portréty ani s královým zakletím. Kdybych ji viděla jako malá, možná bych ji hodnotila i výš, ale takhle mi tam příliš vadily některé herecké výkony (pořád se nemůžu rozhodnout, jestli byl horší král Jan nebo ta malá sestra). ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka se mi naprosto vykouřila z hlavy a nebýt dnešního opakování v televizi, asi bych si na ní nikdy nevzpomněl. Což je škoda, protože je postavena na dobrém nápadu a má skvělou temnější atmosféru, pro děti skoro hororovou. Škoda, že nebyl příběh více rozvedený, jak to bylo s otcem králem, co zakletý král Jan a odkud se vzala Květa Fialová a ostatní ženštiny. Jak tak koukám, napsal jsem skoro to samé co Jezinka.Jezinka, Nojo, co se dá dělat. Každopádně bych si to uměl velmi dobře představit natočené jako celovečerní pohádku. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Tajemství, dobrodružství, intriky, předsudky, kouzla, láska a sourozenecké vztahy na malém prostoru kulis tří místností královského hradu. Krásná rozvážná královna a její malá sestra, která všechno zamotá do klubíčka, aby to potom zase rozmotala, moudrý zakletý král Jan a tajemné (z)rádcovské portréty. Kdyby tam byla nějaká vysvětlení, jako třeba co ty báby představující živé portréty byly zač, proč se vzepřel král otec a proč byl král Jan zakletý, tak je ta pohádka dokonalá. Takhle jí nějakých pět minut vysvětlení k dokonalosti chybí. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Na bohatost děje je pohádka dost krátká, a tak mnohé zůstává jen v náznacích. Zajímavý je tu vztah královny a její sestry - o dost mladší princezny, který je vystaven mnoha zkouškám. Další zajímavost: když si nechával muž radit od ženy, vedlo to k jeho záhubě, ale když si nechává žena radit od muže, království vzkvétá :-) Moudré rady pavouka se smaragdovýma očima by naši dnešní politici (a spolu s nimi i my) také potřebovali - ale ruku na srdce, nechali bychom si poradit? Zajímavý komentář: Jezinka.Jezinka ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama