Reklama

Reklama

Krabi

  • angličtina Crabs (festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní / Sci-Fi / Horor
Československo, 1976, 11 min

Obsahy(1)

Jsou tyto původně biologické zbraně hromadného ničení z oceli nebo z titanu? (oficiální text distributora)

Recenze (34)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Oficiální text distributora končí otázkou, zda z oceli, nebo z titanu. Škoda že nenabízí možnost uhlíku. Atmosféra na jedničku, taktéž hudba i zpracování - s jedinou výjimkou, která se u mě u české animace objevuje docela často a to s podobou lidských aktérů, kteří jednoduše neladí se zbytkem jak kresbou, tak barvou... (I s touhle nechutně subjektivní kaňkou je to ale pořád vynikající záležitost, která si nezaslouží být zapomenuta). Taktéž škoda přespříliš krátké stopáže. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážní protiválečný film.¬         Krátkometrážních (tj. do 21 minut) snímků s protiválečným záměrem či náměrem viděl jsem hned několik. Hned na začátku uvedu jejich výčet, neboť je budu později porovnávati. Pořadí je od nejlepšího podle mě po nejslabší.¬                 Chromophobia; Belgie 1966.¬                 Krabi; Československo 1976.¬                 Poligon; Sovětský svaz 1977.¬                 V hlavě; Francie 2008.¬¬¬                 Srovnám-li 'Krabi', o vyvíjení zbraně hromadného ničení na ostrůvku v oceánu, s jinými uvedenými výše krátkometrážními snímky s protiválečným záměrem, které jsem viděl, vychází mi jako jeden z nejlepších z nich. Použito bylo mdlejší, měně prokreslené pozadí s přesněji vyvedenými postavami včetně krabů. Dramaturgie je vskutku horrorová. Pro použití případnější a tím účinnější techniky zpracování námětu se domnívám, že Chromophobie je o něco lepší.¬                 Příběh dílka 'Chromophobie', podobenství o společnosti jako koncentračního tábora, je stejně silný jako Krabi a také je velice dobře zvýtvarněn. Použitý způsob animace je zjednodušení se zachováváním nosných podrobností — pro "výchovný" záměr snad nejúčinnější způsob provedení. Symbolika šášuly je nad míru trefná, neagresivní, ve spojení s malou holčičkou dokonalá. Animace a vyvedení vojáků zrovna tak. Od zcela mimořádného počinu (a tedy hodnoceného nejvýše) odděluje Chromophobii pouze jednoduchoučkost a prvoplánovost příběhu.¬                 'Poligon' je podobenství o vědci, který použije svůj vynález, aby se pomstil. Použit je zde málo účinný způsob animace ztvárňující postavy jako živé herce, pozadí a zbraně jsou prokreslovány podle potřeby; proti Chromophobii nebo Krabům vyvedení nejméně nápadité a nejméně účinné. Dramaturgie za zmíněnými snímky pokulhává také, celkový dojem není silný.¬                 Případem samým o sobě je ateistická slátaninka 'V hlavě'. Nenápaditá "klasická" animace ukazuje potíže, které má mrtvý vojáček s přijetím do nebe. Nápad opravdu hloupý a hodný frantíků, kvalita zpracování zcela průměrná, bez nápadu.¬                 Nakonec uvádím nyní funkční odkaz (některé dříve zde uvedené odkazy už nejsou platné): Krabi (Youtube, volně k přehrání). ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsme se tvůrci nějak nepotkali... ani s Merglem, ani s Dněprovem. Je to škoda, protože atmosféra je nádherně tíživá, bezútěšná i bezvýchodná, očekávatelná pointa slušná, sci-fi hudba to jen podtrhuje. Tak proč to dokážu jen ocenit, ale nikoli už si to užít? Kvůli poselství, jež je však (podobně jako další pacifistické utopie) maximální klišé? Kvůli stereotypu kraťounkých deseti minut? Nevím proč. A štve mě to. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

klasika mezi českými animovanými filmy. Víc než animace upoutá vytvořená atmosféra a příběh, který má silné poselství. Rozhodně stojí za pozornost v každé době. Připomenout si ho můžete tady - http://www.youtube.com/watch?v=F4R2nHgfFts [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl jako desetiletej v kině jako předfilm a naprosto mě dostal. Dlouho jsem ho sháněl (nesehnal) až jsem se nakonec s panem Merglem měl čest seznámi přes bonsaje a kruh se uzavřel. Bylo krásné moci mu říct, že jeho film mě v dětství tak oslovil, že jsem ho 25 let nevypudil z paměti. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama