Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Berlín, 1942. Friedrichu Weimerovi je sedmnáct a právě ukončil školu. Pochází z chudých poměrů, přesto však sní o tom, že v životě něco dokáže. Jediné, čemu se intenzivně věnuje, je amatérský box. Šanci dostává v okamžiku, kdy se setkává s chápavým Voglerem, který sdílí jeho boxerskou vášeň a učí na elitní nacistické střední škole Nationalpolitische Erziehungsanstalt (Napola). Ten zajistí, aby tam byl Friedrich přijat, a stává se jeho mentorem. Friedrichovým novým přítelem se stává syn vysoce postaveného nacistického pohlavára Albrecht Stein - citlivý mladík, který před ním neskrývá své pochybnosti o ideologii, kterou si ostatní studenti nechávají bezmyšlenkovitě vtloukat do hlavy. V každodenní konfrontaci s tvrdým a námitky nepřipouštějícím drilem se Albrecht stále zřetelněji dostává do konfliktů. Friedrich pochopí, že kamarád si svůj osud zvolil i za cenu sebezničení. Rozhodne se, že využije posledního zbytku svobody, který mu osud nabízí, a pokusí se žít čestný život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (259)

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Průměrné TV zpracování, které nevybočuje od jiných filmů na podobné téma. Není tam nic zvláštního - ani atmosféra, ani emoční dopad (na to je to příliš odtažité a banální), ani herecké výkony... Asi dvě postavy tam byly zajímavé, ale byly jen povrchně načrtnuté, takže se zase nedostáváme pořádně pod kůži. Hitlerova elita má pár silnějších okamžiků, celkově však na mě film působil spíše laciněji. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Od tohto filmu som veľa nečakal, ale musím uznať, som milo prekvapený. Jednoznačne môj najlepší nemecký film. Je veľké umenie stvárniť vo filme fanatizmus a jeho dôsledky v akejkoľvek podobe. A tu sa to podarilo. S kľudným svedomím môžem Napolu zaradiť medzi ostatné kvalitné filmy tohto žánru a s touto tématikou, ako sú napr. Agora alebo Pápežka Jana. Filmu možno na kvalite trochu uberá pár inscenačných sekvencií, ale v konečnom dôsledku to až tak nevadí. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Bouzov potažený nacistickými prapory aneb Princové zakletí v čase. V pár jednotlivostech se to dostane pod kůži (tělocvik s granátem, kazatelovy ruce na ramenech pozůstalých), někdy to zase i kvůli předvídatelnosti vyšumí do prázdna (plavání pod ledem). Myšlenka, že když se má přejít od slov k činům, tak ti zdánlivě slabí můžou patřit k nejsilnějším, je patřičně nosná, ale to nic nemění na tom, že období nacismu ve spojení s prakticky jakýmkoliv námětem dává filmařům už při startu náskok a ten by měl být kompenzován vyššími nároky na celkový výsledek.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Elitní nacistická škola jen pro ty nejlepší, nejoddanější a nejsilnější. Každého tam čekal tvrdý a nelítostný dril, ideologické vymývání mozků, špehování, tvrdé tresty pro ty, kteří spáchali sebemenší provinění proti pravidlům školy. Žádné místo pro slabé jedince. Do takového prostředí se dostal i Fiedrich, chlapec s hlavou plnou ideálů. Hitler myslel skutečně na všechno, když si takovým způsobem vychovával budoucí pilíře své říše. Při některých scénách jsem ztrácela dech. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Keď môj otec kúpil dvdčko s týmto filmom, zaujal ma akurát obal, ale veľa som od neho nečakal a tým viac ma prekvapil. Život nacistickej mládeže ma normálne vtiahol do deja a začal som rozmýšľať nad konaním postavy a nad tým, čo je správne. Vykreslenie mi pripadalo veľmi hodnoverné, najmä ma zaujal dej. Nemeckú tvorbu príliš nemusím, ale toto v Európe bol kvalitný počin. Boj ideológie a správneho konania je tu očividný. Do filmu vložili aj trocha športu a najmä mrazivý záver ma dostal, film som si užil. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (21)

  • Režisér Dennis Gansel se tady nechal inspirovat životními osudy vlastního dědečka a právě na jeho vyprávění založil hlavního hrdinu. (Karlos80)
  • Jídelna hradu byla natočena ve staré tělocvičně v Praze. Některé záběry, jako projíždějící německý vůz pod mostem, byl točen hned vedle. (Rodriguez)
  • Na interiérech bylo spotřebováno 15 kubíků dřeva. Celé to dávalo dohromady 15 truhlářů, malířů, štukatérů a zámečníků. (Rodriguez)

Reklama

Reklama