Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je věnován postavě amerických dějin generálu Custerovi (Gary Cole), který toužil po vojenské kariéře, jenže za kázeňské prohřešky byl z akademie málem vyloučen. Po ukončení studia se v letech 1861 až 1865 účastnil občanské války. Již ve svých 23 letech byl povýšen a vedl svou kavalérii od vítězství k vítězství. Nakonec se stal generálem a vedl svou armádu i ve své nejslavnější bitvě v červnu 1876 u Little Big Hornu, kde bohužel padl. Ačkoliv Custer se svými vojáky nezacházel právě v rukavičkách a jeho bojové akce byly často ukvapené, tisk na něho stále pěl samou chválu. (Sifaka)

(více)

Recenze (14)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Naprosto nejlepší kdy natočená věc na téma generál (vlastně plukovník, generálská hodnost mu byla pouze propůjčena po dobu občanské války) Custer a 7. kavalérie. Na televizní film vynikající výprava, skvěle popsaný Custerův život a kariéra, sled rozhodnutí v osudný den, průběh událostí, omyly a chyby ve velení. Doufám, že bude ještě někdy opakován. Viz: https://www.youtube.com/watch?v=mp0Pu2zute8 ()

Lefty86 

všechny recenze uživatele

Skvele zpracované, vyprávěné pohledem ženy Custera a zaroven indiánské dívky! Přesně vidíte proč v ten den selhali bledé tváře. Custer s dvěma stovkami můžu přepadl vesnici indiánů, v domnění že je to klasická víska. Ale bojovníků tam bylo po boku Splašeného koně a Sedícího býka ( který tam ovšem fyzicky nebyl ) na 2-3000! I přes dlouhou stopáž jsem se nenudil. Ale na plný počet to není až tak uchvaceny taky nejsem. Rozhodně koho bitva a nejen ta zajímá , je to skvělý film. ()

Reklama

LucyW. 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o daném tématu a jelikož mám ráda, jak to téma, tak i tenhle způsob filmu, je mým nejoblíbenějším. Líbí se mi, jak si divák na základě konfrontace dvou subjektivních názorů může udělat názor objektivní. Oceňuji zejména podobu herců se skutečnými postavami, aniž by to snižovalo kvalitu hereckého obsazení (myslím, že Gary Cole zvládl svou úlohu lépe než Kevin Costner, který byl na hlavní roli v tomto snímku zvažován, zvláštní pozornost si zaslouží i David Strathairn). Naprosto souhlasím s Jere, i co se kvalitní hudby týče. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Nejvěrohodnější film o Custerově selhání, který vůbec můžete sehnat. Pokud se alespoň základně zajímáte o toto období a bitvu o Little Big Horn, pusťte si tento televizní film s úžasnými kostýmy, komparzem a realistickými scénami, než hollywoodské sračky na identické téma, které z Custera dělají hrdinu ve jménu amerického patolízalství a z indiánů divokou zvěř, která "drze" pozabíjela vojáky, kteří s čistou shodou okolností přijeli tradičně vyvraždit celou vesnici (toto je zcela dokonalým příkladem amerického mýtu o Custerově posledním boji http://youtu.be/sXeAspbDCWc?t=4m22s). Film neskutečně potěšil závěrečným popsáním bitvy, ale těší vlastně skoro po celé tři hodiny stopáže díky věrnému popsání historických událostí a uceleným obrázkem o tamní době a přístupu k indiánům. Možná právě celková stopáž tak trochu kazí dojem z filmu, protože do závěrečné půlhodiny se budeme muset doslova prokousat i skrze nudnější scény. Výsledný efekt ovšem stojí za to! 80% ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si na tento film ještě jako kluk. Tenkrát mi to moc neříkalo, ač jsem vyrůstal na indiánkách a miloval to prostředí. Ale tenkrát jsem to prostě nechápal, nebyl to klasický dobrodružný film, ale dalo by se říct z dnešního ohledu hraný dokument. Po létech jsem se k tomu filmju přinutil. Měl jsem z něho strach. Generál Custer, indiáni, bitva, western, ale televizní formát? To nemůže dopadnout dobře. Nu, ale pustil jsem si to. Překvapil mě už nejeden televizní film, který byl lepší jak kdejaký komerční film: např. V pravé poledne, part 2. Po prvních sekundách, které začínají vlastně osudným koncem, krásnou hudbou, jsem byl unešen. Říkal jsem si, jak se mi to tenkrát nemohlo líbit? Něco se v té hlavě opravdu musí vyvíjet a něčemu se opravdu musí dát další šance. Navíc zde máme pohled z obuu stran, a to jak z pohledu vojáků Unie, tak indiánů, kdy příběh je vyprávěn dvěma ženami, indiánskou, skoro příbuznou a bílou sqaue, manželkou. Tak na památku skvělého filmu a ambiciózního generála nejde nedat než plný počet. Howgh! ()

Zajímavosti (3)

  • Ve filmu vystupuje v roli vypravěčky a komentátorky příběhu postava Kate Bighead (Buffy Sainte-Marie). Tato Indiánka z kmene Šajenů opravdu žila a osobně se zúčastnila bitvy u Little Big Hornu. Zemřela v požehnaném věku v roce 1959 jako jeden z posledních pamětníků této bitvy. (raininface)
  • Filmovalo sa na viacerých miestach v Montane a Južnej Dakote. (MikaelSVK)
  • Pôvodne bola úloha kapitána Toma Custera ponúknutá Tomovi Berengerovi, ten ju ale odmietol. Neskôr priznal, že toto svoje rozhodnutie oľutoval. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama