Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mary Rafferty (Greer Garson) pochází z chudé dělnické rodiny a pracuje jako služebná v nobl rodině, jejíž hlavou je šéf dolu, v němž pracují téměř všichni lidé z chudé dělnické čtvrti. Mary přiroste brzy celé rodině k srdci, obzvláště nejstaršímu synovi Paulu Scottovi (Gregory Peck), který se do ní zamiluje. Jejich romance je ovšem podrobena tvrdé zkoušce nejen zahořklým Maryiním otcem, ale i žárlivou sokyní a nespokojenými důlními dělníky, kteří se jednotně proti rodině Scottů postaví. (MacGuffin)

(více)

Recenze (11)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Továrna je jako lidská bytost. Má srdce a duši... a odumřou, jestli to změníte." Malé dějiny dvou podnikatelských rodin, doba a zvyky nepřející lásce mezi továrnikem a prostou služkou, na pozadí bouřlivá stávka. Celkově je Údolí rozhodnutí hodně podobné příběhům ze Sňatků z rozumu, akorát jsme svědky historie z jiného, irského prostředí... snad proto jsem tam občas podvědomě očekával nějakého vypravěče (ve stylu V. Vosky z onech Sňatků :)), který by romantický příběh posunul do více historických souvislostí, přiblížil okolnosti poměrů a dělnické stávky. Ale chápu, že pro tehdejší diváky v anglicky mluvených zemích nebylo potřeba. Určitě z mé strany spokojenost, podobné stařičké příběhy ve stylu komorních inscenací mám rád, dokonce jsem z toho nenabyl ani pocit červené knihovny. Greer Garsonová, mladý Gregory Peck i ostatní byli výborní... a příběh mohl být ještě napínavější, kdybych si předem nepřečetl kousek z prvního komentář (Dale), který prozradil nezvyklý (nebo opravdu nevyhnutný?) láskyplný happyend. Ano, vše k němu nakonec opravdu směřuje, jenže hodně klikatými cestičkami trvajícími několik let. A vyvrcholení je především o různých lidských charakterech, které se zde u příležitosti dědictví projevují navenek bez přetvářky. 80% (# Challenge Tour – 52 roků filmu za 52 týdnů) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Romantický film, na který je radno se kdykoli podívat - myslím tedy jednou. Mám pocit, že takové žánry, divácky vděčné a jinak nepříliš náročné. se kdysi točili lépe než dnes. Giallo, noir, romantika i western, byly dříve jiné, nechci přímo říct lepší. I tenhle film má všechny parametry dobrého filmu, dobrého filmu pro všechny. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Vztahové drama o tom, jak jsou rodiče někdy pořádná osina v zadku, ale jak si za problémy někdy můžeme i sami. Myslel jsem, že hvězdou bude Gregory Peck, ale ukázalo se, že snímek "The Valley of Decision" táhne Greer Garson, která mi přišla živelnější, ale přitom přirozenější. Skvělá herečka, o které zatím mnoho nevím. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Keď sa do seba zamilujú slúžka z chudobnej rodiny a syn majiteľa továrne, hneď očakávate kopu prekážok, ktoré budú musieť prekonať, aby sa dopracovali k nevyhnutnému happyendu. No prekvapujúco ako rodičia, tak aj zvyšok rodiny Gregory Pecka, tento vzťah celkom prijali a nekládli páru prekážky, problém bol práveže na opačnej strane, u otca Greer Garson (skvelý Lionel Barrymore). Ale tá dlho očakávaná prekážka predsa len príde asi pol hodiny pred koncom, ktorá všetko riadne zamotá, aj keď dosť zbytočne... Ide o kvalitnú vzťahovú drámu, ktorá mala silné okamihy, no ako celok až tak vo mne nezarezonovala. No hlavne, vôbec mi do hlavnej úlohy mladej slúžky nepasovala Greer Garson, jednak preto, že už mala vtedy po 40ke a s mladým Peckom im to moc nepasovalo a navyše jej výzor, učes a všetko ju predurčuje skôr do úloh paničiek z lepšej spoločnosti. Tým, nechcem nijako znižovať jej herecký výkon, ktorý bol výborný, no v tej slúžkovskej uniforme mi z nej bolo smiešno, v druhej polovici, keď sa jej postavenie trochu zmenilo, to už bolo ok. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Bez kvalitného spracovania a zobrazenia druhej polovici 19. storočia v oceliarskom Pittsburghu by sa jednalo o plytkú romancu, kde všetko funguje podľa zaužívaných postupov. Tvorcovia však zvolili ťažšiu cestu, takže vzniklo kompaktné dielo, kde sa romantická linka vyvažuje s dramatickými osudmi rodiny. Vďaka hereckému ansámblu je o zážitok postarané. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen podle románu „The Valley of Decision“ (1942), který napsala americká spisovatelka Marcia Davenport a který vyšel také v českém překladu. (ilclassico)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama