Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama muže, který účtuje se svým dávným proviněním. Na motivy novely Ferreira de Castro napsal František Pavlíček.  Děj inscenace se odehrává se v jižní Francii v době těsně před kapitulací v roce 1940. Představený kláštera váhá označit sídlo misie červeným křížem, který by sice misii chránil, ale zároveň navedl nacistické bombardéry na nedalekou továrnu. Zvažuje, zda uchránit životy desítky mnichů a vystavit tím smrtelnému nebezpečí celou dělnickou kolonii, která továrnu obklopuje. Problém musí řešit i příslušníci řádu, každý po svém. Ukazuje se, že zdaleka nejsou ve svém názoru jednotní. Začíná se odvíjet dramatický příběh o konfliktu svědomí, rozumu a odpovědnosti… Podle novely Ferreira de Castro scénář napsal František Pavlíček. V režii Pavla Háši uvidíme v hlavní roli Jaroslava Satoranského, dále pak Borise Rösnera, Petra Kostku, Václava Postráneckého, Svatopluka Beneše, Zdeňka Řehoře a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Tento výborný film bol spracovaný podľa novely José Maria Ferreira de Castro, portugalského spisovateľa, pod názvom Misia (A Missão, 1954). Dej filmu sa odohráva tesne pred francúzskou kapituláciou a počas obsadzovania nacistami. A celý dej sa točí okolo možného nápisu "Misia" na streche kláštora, čo by malo zabrániť prípadnému bombardovaniu lietadlami luftwaffe. Ale je tu háčik, podobný objekt má aj neďaleká továreň s priľahlými obytnými domami robotníkov s rodinami. A dilemu či, ochrániť 9 mníchov a obetovať rodiny s deťmi alebo bez nápisu riskovať možné bombardovanie kláštora, mnísi nie sú schopní vyriešiť. Nakoniec všetko sa vyrieši pri obsadení kláštora nemeckou posádkou. Výborne je vykresľovaný pohyb (správy BBC v rádiu) francúzskej vlády pod predsedníctvom Paula Raynauda, ktorá 10.6.1940 bola nútená sa premiestniť do Tour, odtiaľ do Bordeaux až nakoniec 16.6.1940 tento predseda s vládou podal demisiu a do Vichy sa už sťahovala nová kolaborantská vláda na čele s Pétainom. Francúzska pravidelná armáda bola vo svojich kolóniách, utekala z Dánska a posledná časť utekala z Dunkirque a kto sa mal postaviť wehrmachtu na odpor (nevycvičení robotníci, roľníci alebo inteligencia)? Preto 14.6.1940 vstúpili nemecké vojska do Paríža bez boja. ()

FISSSH 

všechny recenze uživatele

Myslím, že téhle inscenaci takovýhle malý formát prospěl a taky by to asi bylo dost zajímavé divadelní zpracování (pokud je a já o tom nevím, tak se omlouvám) Hlavní pozornost na sebe zcela zasloužené strhává Boris Rösner, Jaroslav Satoranský vedle něk působí jen lehounce nevýrazně. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Portugalský prozaik José Maria Ferreira de Castro (1898 – 1974), jeden z nejvýraznějších představitelů soudobého neorealismu, nabízí ve své povídce A Missão (Misie) zajímavý konflikt strachu, odpovědnosti a lidského svědomí. Tím, že nositeli těchto kontroverzí jsou příslušníci francouzského církevního řádu se zároveň obnažují i základní principy víry a nedotknutelnost vlastního přesvědčení. Výběr hereckých představitelů, z nichž lze připomenout alespoň vynikajícího Borise Rösnera, Petra Kostku nebo Jaroslava Satoranského, nenápadně souzní s celkovým pojetím této skromné televizní inscenace. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama