Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čítankové pojetí nedávných dějin ovládlo i slovenskou kinematografii. Základní položkou bylo sdělení, že meziválečná republika byla krajně nespravedlivá, Slovensko zůstávalo zaostalé a pokrokoví lidé naráželi na samé potíže. Pozná to na vlastní kůži i obětavý učitel na vesnici, který chce dětem z chudých rodin sdělovat pravdu a připravovat je na těžký život. Pro svou čestnost se dostane do konfliktu s místním boháčem, jenž si myslí, že peníze a vliv rozhodují o všem. Vznikl snímek s jasně nalinkovanými charaktery, které jednoznačně podmiňuje třídní původ. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Elisson 

všechny recenze uživatele

klasický film s hercami, čo ešte boli hercami.... o učiteľovi, ktorý sa snaží presadiť lásku ku vzdelaniu v chudobnej kopaničiarskej dedine v roku 1920 a o gazdovi, ktorý má radšej kone, než životy svojich "poddaných".... len to, že všetci hovorili dnešnou spisovnou slovenčinou mi tam nejak nesedelo, ale aspoň budete rozumieť, ak si tento film pozriete ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

Nelehké časy nastávají učiteli když se pustí po návratu z války do vyučování dětí na vesnici...tamní páni rodiče si totiž myslí že je nejlépší, aby děti zůstali blbé jako oni sami a hákovali na ně jako bulhaři...pro rodiče a jejich pupíčky asi jó,ale ne pro děti samotné...dobrý výkon předvedl Július Pántik v roli statkáře Klenca...60% ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

No, takže za prvé - popisky hovoří o mladém učiteli, zatímco tady tomu lehce táhne na pade, ale budiž. K tomu to závaní normalizační levicovou rétorikou, jakože pan učitel je nositelem pokrokových zásad, které mimo jiné pochytil v Rusku, jak jinak. Zdatným protipólem je ale tmářský bohatý gazda, i když nutno přiznat, že i jeho argumenty nepostrádají logiku. K tomu pubescentně vzdorující Marošek Kramárek a v 80. minutě vážně silný moment. Takže, i když to občas zavání 18. stoletím, s tímhle filmem jsem ochoten uvěřit tomu, že na slovenském venkově to na začátku první republiky takhle nějak mohlo chodit. Solidně natočený příběh se znamenitě vybranými exteriéry. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

moja zaujímavosť : Nakrúcanie snímky prebiehalo v Plaveckom Štvrtku, Pezinku, Sobotišti a Podbranči. (dyfur) ()

Zajímavosti (1)

  • Nakrúcanie snímky prebiehalo v Plaveckom Štvrtku, Pezinku, Sobotišti a Podbranči. (dyfur)

Reklama

Reklama