Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poeticky laděný film chce zprostředkovat dětské vnímání závažných společenských událostí, které se odehrají v roce 1938. Na Slovensku tehdy dochází k prvním protičeským i protižidovským výpadům. Malou hrdinkou je děvčátko, téměř symbolicky narozené ve smíšeném česko-slovenském manželství. Většinou pobývá se svým moudrým dědečkem, který ji učí, jak se vyrovnat s předsudky, s projevy nadřazenosti, ba nenávisti, jimž ještě nedokáže plně porozumět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Film v televizi jsem viděl po listopadu 1989 a před rozdělením ČSFR. Častečně mi to připomína pozdější Vrácenky a Malého zradce či Vlak štěstí a naděje. S tímto seriálem to má podobný předvalečný čas, býť v užším časovém úseku, a to že hlavní hrdinkou je malá dívka. Chybí tu však vypravěčský hlas, což není až tak na škodu - nahrazuje ho dědeček truhlář a idealistický tatínek komunista. Konec se vzhledem k bližící se válce spíše od ostatních vyše jménovaných filmových děl spíše pesimistický. Překvapilo mne, že film vzniknul před rokem 1990. ()

clubland 

všechny recenze uživatele

Ako vtedajší študent kežmarského gymnázia som bol pri nakrúcaní tohoto filmu. Nebyť tej hroznej nemeckej výslovnosti v celom filme, dal by som mu aj 4*. Takto je to len za tri. Celý film je pomerne nevýrazný a treba sa naň pozerať s určitým nadhľadom. V každom prípade oceňujem snahu a námet. ()

Reklama

jakoby 

všechny recenze uživatele

Mela to pekny zivot tahle mala divenka. Milujici prarodice i rodice, dobreho ucitele i dobreho kamarada tusim Tea ,klidne detstvi , jen na zachod musela pres dvur. A pak se zacnou ztracet lidi a ji je jen vlevana nadeje, ze se vsichni jednou vrati. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Choď radšej domov, ty sa s nami nevieš hrať." Skoro až idylické prvorepublikové detstvo v zmiešanej česko-slovenskej rodine s múdrym dedkom stolárom kdesi na Spiši je narušované pozvoľna hustnúcou atmosférou blížiacej sa vojny. Muži sú povolávaní do armády, mestom pochodujú uniformovaní mládežníci, ľudia prichádzajú o prácu kvôli národnosti a presvedčeniu, pribúdajú nenávistné reči z úst dospelých aj deciek. Detváky pýtajú od židovského spolužiaka cukríky, ale inak si z neho len robia srandu, jeho horenosná mať pozerá zvrchu na gojimov, babka hlavnej hrdinky občas utrúsi niečo smerom k vnučkinmu nepokrstenému kamarátovi. Pekne zachytená multikulti atmosféra, miešajú sa tu slovenčina, čeština, nemčina, jidiš aj maďarčina, najprv mi chýbali titulky, ale potom mi prišlo, že tak nejako by to vnímala detská hrdinka, ktorá by tiež nerozumela každému slovu. Slušná výprava, dobré herecké výkony (miestami predabované) a trochu prekvapenie, že sa to natočilo ešte pred osemdesiatym deviatym. Veľmi dobré. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo v Kežmarku, Jure pri Bratislave, Bernolákove, Borinke i Bratislave. (dyfur)

Reklama

Reklama