Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický príbeh z prostredia nápravno - výchovného ústavu pre mladistvých. Mladý Jakub sa z falošnej solidarity nechá odsúdiť za krádež namiesto "šerifa" ich partie. Dúfa, že "šerif" jeho gesto ocení. Toto presvedčenie mu dodáva silu vydržať neznesiteľné pomery v ústave. (oficiální text distributora)

Recenze (16)

mchnk 

všechny recenze uživatele

S hrdostí přichází a se slzami odchází. Nekompromisní hierarchie mezi odsouzenými i morální dilema, které často přebije jednoduchá facka. Dějové je snímek lehce stabilní, nicméně se jedná o výbornou spolupráci českých a slovenských herců. I když třeba mladý M. Kňažko je filmu němý a skoro i neviditelný, plně ho zastoupí ostatní. V. Polónyi a jeho otcovský dozorce je vynikající. Skvělý hudební doprovod a dobová atmosféra. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Šerif za mrežami podává moralizovaný pohled na chybující mládež. Není to ovšem důrazné karatelství, snaží se spíše o dobromyslný sled slov a pozitivní motivaci, přesto trpělivé poučování stojí pevně rozkročeno nad celým filmem a důsledně na každého dohlíží. Tónové moralizování si naštěstí nestaví nepřekonatelné překážky a nejpůsobivějším důkazem jsou jeho mezihry, které nechávají vstoupit do samotného nitra agrese a ponížení. Atmosféru nejednoduchého soužití rozpolcených mladíků podtrhuje dynamická kamera i podmanivá strohost kompozicí a slov. Hlavní postavou kritické balady je Jakub Bartoš (velmi zajímavý Otakar Prajzner s hlasem Dušana Skokana), naivně důvěřivý mladík. Věří ve společenství a jeho hierarchické uspořádání vazeb, podléhá nepsaným pravidlům a nechává se unášet bezmocí. Přesto nikdy neztratí naději a optimismus. Na opačné straně stojí Viktor (pozoruhodný Jiří Sedlmayer), neurvalá autorita výchovného ústavu. Jeho cílem je nadvláda nad každým chovancem. Neštítí se ničeho, přetvářky, intriky a násilí jsou na denním pořádku jeho vlastní vize disciplíny a poslušnosti. Postava Tadeka Šolera (zajímavý Štefan Kapičák) deklaruje poslušnost nepsanému řádu a podřízení se nevyhnutelnému utrpení ve jménu zachování vlastní cti a fyzické bezúhonnosti. Důležitou postavou je Karol (velmi zajímavý Martin Štěpánek s hlasem Jána Mistríka), Jakubův kamarád a souputník. Nezajímá ho falešné kamarádství a podřízenost nesvobody. On má být symbolem prohlédnutí a také si svojí vlastní cestou kráčí. Z dalších rolí: výraznější chovanci Slávek (Petr Svojtka), koktající Fred (velmi zajímavý Jiří Ornest), Franta Ošadlík (František Hromada), poslušný Ivan (Milan Kňažko), Mário Fiala (Pavol Mattoš) a Julek (Peter Vršanský), otcovský a trpělivý vychovatel Frajer (zajímavý Viliam Polónyi), do duše promlouvající náčelník ústavu (Zlatomír Vacek), neodbytný psycholog (zajímavý Karol Spišák), laskavý ústavní lékař (Slávo Záhradník), či vyčítavý vyšetřovatel kriminální činnosti (Vladimír Ptáček s hlasem Ela Romančíka). Sonda do společenstva převychovávaných mladíků zvýrazňuje faleš a pokrytectví samozvaných vládců. Nechtějí dát komunitě řád, jen z ní prospěchářsky těží a uspokojují své životní frustrace. Tam, kde vládne násilí, je nutné překonat nejdříve sám sebe a vlastní strach. Moralizování má vzestupnou tendenci, naštěstí autentická působivost je zachována v dostatečně uspokojivé míře. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Socialistická balada o bonzování. 1) Pseudorealistický vzhled snímku může diváka zpočátku zmást. Nenajdeme tu dobové socialistické fráze ani uvědomělé úderníky, a to ani mezi dozorci. Musíme také vzít v úvahu, že jde o mladistvé delikventy, jejich provinění většinou spočívá v krádežích, vloupačkách či rvačkách._____ 2) Nicméně je to falešná selanka. Čestní a chápaví, i když přísní, dozorci s přehledem a s rozsáhlými znalostmi delikventských duší mají před sebou v podstatě hodné, jen trochu pomýlené chlapce, kteří se nedovedou vzepřít jedinému skutečnému gaunerovi mezi nimi._____ 3) Uhlazená vizáž snímku (jazyk, chování delikventů, ignorance dozorců) je, předpokládám, dána dobou, která by zřejmě plnou pravdu nesnesla. Co je žána, to je pána. I tak film strávil nějaký čas v trezoru._____ 4) 43letý režisér a spoluscénárista Dimitrij Plichta se problematikou mladistvých zabýval ve více svých filmech._____ 5) Zajímavé je herecké obsazení - mix herců a neherců. 20letý Otakar Prajzner (hlavní hrdina Jakub) je namluven Dušanem Skokanem, ale netuším, proč. 19letého Petra Svojtku (Jakubův kamarád Slávek) jsem ani nepoznal. Ještě se zmíním o 19letém Jiřím Ornestovi (Fred), 20letém Milanu Kňažkovi (Ivan) či Jiřím Sedlmayerovi (vůdce Viktor), jeho věk jsem nezjistil._____ 6) Filmaři využili prostor nápravněvýchovného zařízení v Libkovicích (okres Most). Mezi léty 1987 - 2002 bylo vězení i vesnice srovnány se zemí kvůli těžbě hnědého uhlí, k níž však nedošlo._____ 7) Zaujala mě bonzovací schránka na chodbě s označením: Prosby a hlášenia. ()

zona 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film z vězeňského prostředí, jaký jsem kdy viděl. Žádné krvavé zápletky ani schematický boj dobra se zlem, maximálně autentické herecké výkony (je zážitek vidět mladého Štěpánka, Ornesta nebo Kňažka nepznamenané pozdější rutinou) a nádherná černobílá kamera, která nepřetržitě kouzlí nenápadné, ale dokonalé kompozice. Opravdový utajený klenot slovenské kinematografie! ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Film "pro mládež" z vězeňského prostředí, o kterém se nám dnes ani nesní (kdyby u nás někdo dnes natočil něco aspoň z poloviny tak kvalitně, byla by to událost roku). Trochu problematické je ztvárnění vychovatelů a vyšetřujících, ale v té době to asi ještě jinak nešlo (jiné by to bylo v roce bez jakékoli cenzury a autocenzury - 1969). Všechny role mladých odsouzených jsou naopak zahrány úchvatně. Psychologie. Soucit. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Nápravně výchovný ústav ve filmu představují bývalé sklárny v obci Libkovice. Pro potřeby vězeňské služby byl objekt využíván od roku 1956, kdy byl převzat od ČSLA. Od roku 1960 tu začali vykonávat trest odnětí svobody i odsouzení mladiství, kteří sem byli přemístěni ze zrušeného ústavu v Zámrsku. Takto se obec Libkovice stala jediným zařízením pro výkon trestu mladistvých. (Cucina_Rc)
  • Milan Kňažko se při natáčení filmu seznamuje s děvčetem z Mostu, které si později bere za manželku a mají spolu dva kluky, Michaela Kňažka a Martina Kňažka. Vztah však nevydržel. (sator)
  • Pôvodná filmová poviedka, na báze ktorej Šerif za mrežami vznikol, sa volala "Kriminálnici". (Raccoon.city)

Reklama

Reklama