Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudoba slovenských dělníků v době velké hospodářské krize za masarykovské republiky dosáhla takového rozměru, že vedla k dobře organizované stávce. Kapitalisté a jejich přisluhovači se všemi prostředky pokoušeli zlomit ji. I ti dosud nevyhranění dělníci tak záhy poznali, kde je jejich místo, a podpořili iniciativu komunistů, kteří se obětavě postavili do čela stávkového hnutí. Plakátovitá, ryze ideologická historka se poddává papírově znějícím dialogům i zápletkám, vypravěčské ztvárnění sotva přesvědčí o hodnověrnosti celého příběhu. Na scénáři dosti nepochopitelně spolupracoval i nestor slovenské kinematografie Paľo Bielik. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Příběh pravděpodobně popisuje události na Horehroní ve vesnici Polomka, kde byli zastřeleni 16. 11. 1932 Ján Pohorelec a Ján Piliar při nepokojích kvůli exekucím. Nijak nezpochybňuji bídu a těžký až zoufalý život v některých částech bývalé republiky v dané době. Tehdejší exekuce měly s těmi dnešními pramálo společného. Problém ale je, že k události došlo poté, co byli četníci napadeni vidlemi, holemi a kameny, když na ně zaútočil početný dav, protože k obyvatelům Polomky se přidali i lidé z dalších pěti obcí. To vše se stalo za stanného práva.  V tomto kontextu je tím pádem film, tak jak je natočen, jen další propagandisticko-manipulativní sračkou, která těm, kterým by měla pomoci, spíše škodí a navíc se jim posmívá. Viz galuškovská scéna s advokátem, nesmyslný střih na Cirkus Kludský se šaškem Krajíčkem těsně po tragickém úmrtí matky tří dětí...  Pikoškou je, že roli správňáckého a hodného policajta dostal význačný straník Moučka, který musel předtím ve stěžejním policejním seriálu vzít zavděk rolí drbana. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku, ako som tento film objavil a začal pozerať to vyzeralo nádejne, no vykľula sa z toho boľševická a komunistická propaganda. Ako ušitá. Ale potešil ma Július Vašek a na chvíľu aj Ivan Rajniak, na druhej strane ma nepotešili prehrávajúci Krajíček a prehrávajúca Strnisková. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Nie terorizmu, nie komunizmu, nie propagande. Sociálne drámy môžem, lenže nemôžu byť podkuté silnou propagandou a demagógiou. Komunistická úderka v Česko-Slovensku musela ešte aj na sklonku 70. rokov točiť takéto nechutné propagandistické filmy, kde slová ako buržoázia, prisluhovačctvo či vety ako "Četníci nás idú zatvárať, lebo nemáme čo žrať" boli bežnou súčasťou slovníka každej postavy a kde zúfalstvo hladujúcich mohlo mať právo zdvihnúť ruku, a to aj ruku terorizmu. Budovateľským filmom z 50. rokov ide ešte čo-to odpustiť, navyše keď sa v nich väčšinou objavovala pjejáda našich kvalitných hercov (tu držia pomyselnú zástavu iba Kvietik a Bindas, tradične v zápornej roli), tým neskorším už iba sotva. Celkom sa divím menu na scenáristickej stoličke. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pro mě neznámý československý film, který svým dějem i obsazením připomínal některé jiné, leč profesněji zpracované. Při pohledu na jméno pana režiséra se mnohé vysvětlí Tendenční drama, které příliš nenadchlo. ()

Pštros 

všechny recenze uživatele

Právem zapomenutý film, jenž (pokolikáté už) recykluje oblíbené komunistické téma, kterak tatíček Masaryk nechal střílet do dělníků. Velmi patrná je zejména urputná snaha zesměšnit prvorepublikové představitele a některá buržoazní povolání (vyčúraný advokát zastupující obě strany v sousedském sporu pobavil). Podle zdejšího hodnocení ale většina uživatelů patrně viděla úplně jiný snímek nebo se nechala ošálit krásnou přírodou Horehroní. Tohle je na hranici odpadu. ()

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie snímky prebiehalo v Bratislave, Juri pri Bratislave, Donovaloch, Brezne, Podbrezovej, Hronskej Dúbrave a Liptovskej Osade. (dyfur)

Reklama

Reklama