Reklama

Reklama

Nikdy viac

  • angličtina Never More
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dobově podmíněný dokument zatracuje členy Hlinkových gard, kteří zejména v době Slovenského národního povstání měli pronásledovat a vraždit bojovníky proti fašismu. Snímek vychází ze soudních procesů, které probíhaly v roce 1958, přinášejí výslechy někdejších gardistů, jejichž někdy obhajobná tvrzení zpochybňují autentické záběry, zvláště otevírání masových hrobů, průhledy do koncentračních táborů. Nikdy viac! se ani v nejmenším nesnaží pochopit složitou situaci na válečném Slovensku, vytváří zjednodušené, politickou objednávkou podmíněné konstrukce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Flego 

všechny recenze uživatele

Nikdy viac je autorský projekt Ctibora Kováča a nedá sa nazvať inak ako len angažovaným príspevkom k zastrašeniu obyvateľov. Nikto nepochybuje, že ľudácky režim za Slovenského štátu kolaboroval a profitoval z paktu s Nemeckou ríšou. Dokument však skresľuje mnohé fakty, pozerá na udalosti zjednodušene, presne v duchu komunistickej ideológie. Spájať klérofašistický štát s americkými imperialistami a tajnými agentmi je bohapustá lož a svedčí, že tento projekt mal v úmysle niečo iné, ako pravdivo informovať divákov. Snímok používa autentické zábery z procesov s prívržencami Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy, ktorí síce pôsobia ako ochotníci, v každom prípade skutočne páchali zverstvá s nemeckými fašistami. V tomto je film hodný pozornosti. Horšie dopadli kvetnaté reči komentára ( opäť Kováč ) o spomínaných nezmyselných konštrukciách o američanoch a výdobytkoch socializmu, ktorí si nikdy nedáme vziať. Z tohto pohľadu sa mi natíska myšlienka: Nikdy viac. Ani fašizmus ani komunizmus. ()

Volodimir2 odpad!

všechny recenze uživatele

Obnovenie Československa bolo pre prívržencov organizácii spojených s ľudáckym režimom dobou neistoty. Je známe, že sa dopúšťali zverstiev, ale kto a v akej miere bolo verejným tajomstvom a tak aj dopadli prvé procesy s príslušníkmi 5. poľnej roty HG v roku 1947, kde bolo odsúdených len pár gardistov. Iný už bol politický proces s členmi POHG v roku 1958, ktorý svojou prepracovanosťou ponúka obraz o stave slovenskej justície, ktorá bola len poslušnou slúžkou režimu. ()

Reklama

backi odpad!

všechny recenze uživatele

Súdny proces s členmi POHG z roku 1958 naozaj pôsobí ako nacvičené divadlo. Bol zmanipulovaný, i keď niektorí z uvedených členov sa skutočne dopustili viacerých vrážd a ako takí si súdny proces určite zasluhovali. Napriek tomu proces i samotný film ukazuje skôr na podstatu komunistickej justície - za každú cenu obžalovaného obviniť a odsúdiť podľa vopred pripraveného scenára. Film plní aj dobovú "vychovávateľskú" úlohu, mieša zábery jeden cez druhý, s cieľom poukázať na zločinnosť fašizmu a ľudáctva (bohužiaľ medzi nimi vôbec nerozlišuje - ďalšia propagandistická fraška z dielne budovateľov krásnych zajtrajškov). Spojenie imperializmu, fašizmu, USA a západu pôsobí ako zlý žart. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

2/10 Prestoze se jedna o "dokumentarni" film o Hlinkovych gardistech pusobi to pred soudem jako secvicene ochotnicke divadlo. Zatocime s reakcionari a byvalymi fasisty, kteri ted stoji napriklad ve vedeni NATO a snazi se nasi republiku rozvratit. Smychali tam na objednavku hrusky s jabkama, kazdopadne opravdove dokumentarni zabery z radeni HG jsou pomerne silna kava i v rukou komunistu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ta ideologická omáčka je hodně výrazná a Kováč tu občas vrší nesmyslné konstrukce charakteristické pro bolševický režim, takž se to tu vedle nacistů hemží západními imperialisty, zrádnou domácí buržoazií a samozřejmě kolaborujícím klérem. Nicméně pokud dojde na pasáže ze soudního líčení s pachateli masakru v Kremničce, které jsou tu vlastně ústředním motivem, má film celkem zajímavou vypovídající hodnotu a to i přes tendenční vedení celého procesu. V některých momentech mi šel mráz po zádech. Bohužel ta negativa převládají a celkem bych uvítal, kdyby se daného tématu chopil někdo ze současných dokumentaristů nezatížených rudým pohledem na svět. 40% ()

Zajímavosti (2)

  • Prvý slovenský celovečerný strihový film. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama