Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I do dětských filmů pronikaly ekologické prvky. Parta malých děcek se tu snaží prosadit vyčištění řeky, zamořené odpady z blízké továrny. Znečištěná voda totiž proniká i do dětského koupaliště. Jenže mnozí rodiče, kteří v dotyčné továrně pracují, nejsou příliš nadšeni pomyšlením na jakékoli změny. Film v komediální nadsázce, s nezbytnou státotvornou naivností, odsuzuje lhostejnost všech, kteří by se mohli zasadit o nápravu. Přehnaná didaktičnost celého vyprávění přitom oslabuje zvolené téma, které závažný problém přebírá jako atraktivní kulisu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Flego 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý príbeh partie pubertálnych detí, ktoré chcú zachrániť jazero pred vypúšťaním odpadu z neďalekej fabriky. Komediálny aspekt to trochu "poľudšťuje", inak ide o silne naivný film hoci s peknou myšlienkou. Tretí komentár. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Príliš nevyrovnaný zlepenec detských túžob a emócií, ktorý je navyše prikutý akousi enviromentálnou agitkou. Ale v značnú falošnú a odvrátenú tvár a s umelými post-synchrónmi. Vzťahy a reakcie nemajú žiadnu výpovednú hodnotu a nenahradia to tie, niektoré spomínané dejové obraty zla na dobro. Film má to "šťastie", že je adresne určený mladým, ale neviem si predstaviť, že toto by deti dokázali pozerať. A tým nemyslím na ich generačne prevrátené priority, ktorými sa netaja, ale neschopnosťou precítiť daný obsah. Tento. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Marne si nemohu vzpomenout na zadny slovensky rodinny film, ktery by vyrazneji oslovil divaky. Pomsta mrtvych ryb neni vyjimkou, myslim, ze nedokaze zaujmout deti, mladez ani dospele. Zde se nepovedla ani uvodni pisnicka. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Tak nám teda vyrátaj, čo máme robiť. Potom si nad posteľ namiesto Hammela zavesím tvoju fotografiu." Mládežnícka úderka, podmieňujúca členstvo množstvom podkožného pigmentu, prekypuje radosťou nad novozbudovaným kúpaliskom na miestnej rieke (ono je to vlastne len mólo na brehu), až kým nezistia, že im ho lokálna bordel vypúšťajúca fabrika urobila nepoužiteľným. Stanú sa teda ekoaktivistami a pretože nie sú organizovaní v SZM, konajú na vlastnú päsť. Na rozdiel od dneška sa neprilepujú k vozovke (sekundové lepidlo ešte nebolo vymyslené), neničia renesančné obrazy (na návštevu Louvre nedostali devízový prísľub), ani nevynechávajú v piatok školu (školská dochádzka je povinná). Ich aktivity spočívajú v poškodzovaní súkromného majetku predstavenstva fabriky, poštovej distribúcii uhynulých pstruhov, pantomíme, sebapoškodzovaní, kontaktovaní masovokomunikačných prostriedkov a nezastavia sa ani pred vydieraním, aby dosiahli svoje. Nejedná sa o žiadny zázrak, ale nejaké vtipné momenty táto osemdesiatková kombinácia detského filmu s eko-agitkou s rozumnou stopážou má. "Práve som vyrátal, že v roku 2000 ovládnu pehavci organizáciu sveta." ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Když jsem si přečetl první tři komentáře, bylo mi jasné, že autoři hledí na příběh spíše s hlediska dospělých. Já vždy upřednostňuji dětský pohled - a tento příběh mne upoutal a vtáhl do děje. Zejména mne zaujal výkon hlavního hrdiny Pehavého, kterého skvěle zahrál Richard Stanke, budoucí herec, který měl v té době za sebou již několik rolí ve filmu. Příběh je možná jednoduchý, ale to nic nesnižuje jeho působivost a dojem. Film vznikl v době, kdy se o ochraně přírody a vody začalo čím dále více mluvit a myslím, že dal dobrý příklad dětem té doby, aby se nebály bojovat za dobrou věc. To je velký klad filmu, zrovna jako kamarádství party Pehavců. Proto dávám - a viděl jsem, že nejsem v hodnocení 56 diváků sám, plný počet bodů za tento slovenský snímek. ()

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v Liptovskom Hrádku, Liptovskom Mikuláši a Dovalove. (dyfur)

Reklama

Reklama