Reklama

Reklama

Metro

Trailer

Londýn. Půlnoc. Chladný zimní večer. Kate (Franka Potente) nemůže sehnat taxi, a proto zamíří na metro. Když mírně opilá čeká na poslední vlak, na chviličku jí spadne hlava... a když se probudí, zjistí, že není sama. V panice se pokusí utéct, ale metro mezitím zamkli. V tu chvíli přijede vlak a Kate, stále ještě nervózní, nastoupí. V soupravě je zdá se jediným cestujícím. Její úleva se však změní v děs, když uprostřed tunelu vlak zastaví a její vagon se ponoří do tmy. To, co číhá v černočerném bludišti metra, je něco nepředstavitelného. Něco, co nazývá skrytou laboratoř domovem... Něco, co nechce nechat Kate na pokoji. Metro je děsivým seskokem do temného podzemí Londýna, noční můrou ukazující krajní meze holého přežití. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (344)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor z európskej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o mladej žene, ktorá zaspí počas čakania na metro a následne zistí, že je na stanici zamknutá a tak začne hľadať cestu von. Ale niekto ju začne prenasleduje, zanechávať za sebou mŕtvoly a v tomto rozsiahlom systéme podzemných chodieb má svoj domov. Spracovanie je celkom slušné, celý film je prakticky jedna dlhá naháňačka s pár statistickejšími scénami na určitom mieste, v prvej polovici ešte v kľudnejšom tempe, kedy hlavná postava len hľadá cestu von a občas na niekoho narazí, pričom ju prenasleduje len nejaké neznáme zlo, ktoré až také problémy nerobí, ale keď sa už v polovici filmu stretne s predstaviteľom zla zoči voči a to teda skutočne doslova, tak zase pokračuje dlhá naháňačka už v dynamickejšom a krvavejšom štýle. Síce dejovo to až tak výnimočne nepôsobí, ale o úroveň ho povyšuje výborne zvolené prostredie, metro, kanalizácia, uzavreté priestory kliniky a podobne majú niečo do seba a z filmu to robí relatívne originálne pôsobiaci horor. Samotných krvavých scén tu až tak moc nie je, ale som s nimi celkom spokojný. Zabitých je tu len pár, ale celé to pôsobí tak správne surovo a reálne, niektoré úmrtia sú výborné a obzvlášť to posledné. O atmosfére sa tu vôbec hovoriť nedá a ani napätie nie je moc výrazné, ale v tomto filme to ani moc neprekáža, dobre funguje aj bez toho. Veľkú pochvalu si zaslúži samotný zabijak, síce nie je originálny, podobný typ sa už objavil vo viacerých filmoch, ale tento typ mi v takomto filme sedí asi najviac. A čo sa týka hereckého obsadenia, tak väčšinu času tu vidno prakticky len hlavnú hrdinku a Franka Potente mi tu sadla, ale ani tých pár menej dôležitých postáv nie je zlých. Réžia a technická stránka sú bez problémov. Metro by som normálne označil za mierne nadpriemerný horor, ale dobrý výber prostredia, záporáka a aj ten surový štýl ho v mojich očiach povyšujú o úroveň vyššie. Objektívna kvalita filmu- 62%, film sa páči mne na 72%. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Jak já na těchhle rutinních slasherech miluju, když postavy vraždícího maniaka (který musí asi zvládat reinkarnaci, neboť jsem ho již spatřil asi v padesáti filmech a ne všechny byly horory (Pán prstenů, Sin City apod.)) nedodělají, on sípe na kolenou, ale ne, nechají ho být a rychle pryč, on se mezitím vzpamatuje a my se můžem těšit na další fight. Jako já toho tvůrce nechápu. Když nemám prachy a neumím psát, tak se aspoň snažím využít atmosféru zajímavýho prostředí. Nebo z toho udělám aspoň gore (to mě napadlo při té promarněné scéně na chirurgii). Ne, že zabiju nadějné intro i nadějný tajuplný začátek na perónu totální exhibicí klišé a lekaček, u kterých víte s desetisekundovým předstihem, že přijdou, čili jaksi postrádají onu podstatu. Film snad stojí za zkouknutí možná kvůli prostředí a také kvůli překvapivé morální facce v závěru. ()

Reklama

lola3121 

všechny recenze uživatele

Že prý mysteriozní thriller... no tak jsem asi přehlédla, že první je psaný horor. Nejdřív to vypadalo na takovou nezávaznou nadháněčku, vlastně jsem čekala něco ve stylu Revizorů, ovšem pak se tam objevil ten pištící kříženec Voldemorta s Glumem a rázem to bylo v čudu. Vrcholem byla pak scéna na operačním sále, kdy už jsem vážně přemýšlela o tom, že to nedokoukám. Nakonec jsem vydržela a jenom kvůli France dávám tu jednu hvězdu, jinak by tohle dílo skončilo v propadlišti dějin. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Někdo si hold rád hraje na doktora i v dospělosti. Celkem podařený, televizní Horůrek, podobný Pachu krve, ovšem tady s jedním mutantem a odehrávající se v podzemních tunelech metra a kanalizace. Je tu sice pár úsměvných, nelogických scén, ale převládají spíše pozitiva. Atmosféra tunelů samozřejmě výborná, mutant vypadal děsivě, s nikým se nesral a mordy docela povedený - top scéna - s černochem. Určitě jeden z těch lepších, brutálnějších Hororů, na který můžete narazit v noci v televizi. Každopádně, kdo chce vidět ještě o stupeň lepší a krvavější podívanou, tak sáhne po Půlnočním vlaku. ()

Subjektiv odpad!

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, pan režisér Smith se před lety díval na Lolu, kterak běží o život. Film se mu líbil, radoval se z něj a tleskal rukama jako malé dítě: "Ach, ta krásně běhá, ale punčochy, chybí jí punčochy. A žluté květované šaty. A lodičky." Byl to muž činu, oslovit dámu, Franku Potente, a získat ji do svého filmu pro něj nebyl žádný problém. Chtěl být originální a tak si řekl: "Lola utíkala za něčím o život, Kate poběží před něčím o život." V roce 2003 se díval na další film, Revizory, a řekl si: "Ach vy komunističtí neznabozi, vy houby víte, co je to peklo, protože jste v zajetí bludu, že horor je pokleslý žánr. Já vám ještě ukážu, jak se užívají symboly." A skutečně, svůj film naplnil k prasknutí všemožnou promyšlenou symbolikou. Vrcholem je scéna, ve které si vrah umývá ruce před vraždou/operací. Režisér ho chytře postavil do role Piláta a nechal ho tím jednoduchým gestem pokrytecky říci: "Já nejsem vinen krví té slečny, to vy jste, páč se na to díváte a přesně tohle chcete." Tak v prosté zkratce vyjádřil, na co Haneke potřeboval celý film Funny Games. Třešničkou na dortu je, že se k onomu výkonu navlékne do operačního pláště. Tím staví k výše popsanému významu antitezi, jež zní: "Tento výkon je nezbytný. Tím, že zabiju tuto ženu, zbavím společnost i jedince zanícené rány touhy po krvi, aniž by bylo komukoliv ublíženo." Nebo jiný příklad, ve kterém Kate opouští prostor označený nápisem "Danger - High Voltage" a dvěma blesky. Divákovi je tak naznačeno, že konečně vstupuje do bezpečí, do zóny, ve které není místo pro sdílení tužeb s vyšinutými jedinci z SS. Divákovy zvrácené choutky jsou ukojeny a může se opět stát člověkem, stejně jako Kate. Její náhle znejistělý výraz však naznačuje, že ne každý opustil řady virtuálních vrahů. Postmoderna, která všechny "vznešené pravdy", boha, vědu, filozofii, přesunula tam, kam patří, mezi více či méně sofistikovaná vyprávění, totiž právem vzala člověku jistotu. Dala mu však peníze a domácí mazlíčky - a v těch spočívá pravé štěstí. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • Franka měla celkem šest žlutých šatů s různým stupňem zašpiněnosti. (Chatterer)
  • Scény v metru byly natočeny ve dvou stanicích Londýnského metra, a to v Aldwych Underground Station a Charing Cross Underground Station. Ostatní scény byly natočeny v Three Mills Studios, která se nachází v Londýně a Kolíně. (Stanleyyyy)
  • Alternativní názvy filmu jsou "Runt", "Cellar Dweller", "Horunder", "Here Kitty Kitty", "One Track Mind" a "Piccadilly Nightmare". (Chatterer)

Reklama

Reklama