Reklama

Reklama

Experiment na válečné lodi Philadelphia odstartuje cestu desetiletími, cestu ze čtyřicet let vzdálené minulosti do rozžhavené současnosti Nevadské pouště. Podaří se ovládnout čas a změnit historii...? (LARS, spol. s.r.o.)

Recenze (56)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem čekal něco trochu jiného, než jen blbé cestování v čase, které je naroubované na známý experiment Philadelphia. Asi jsem měl spíš sáhnout po nějakém dokumentu. Tohle je prostě jenom sci-fi na motivy událostí, kdy nikdo pořádně neví, co se tenkrát v roce 1943 stalo. Nemůžu jinak, tohle mě prostě nezaujalo, jen důvod, jak udělat časovou smyčku. To už se ani z historických událostí vycházet nemuselo. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Ej tí namorníci. Nielenže nejaká tá štabajzna v každom prístave, ale i v každom storočí. To je potom Mišovi hej, keď si môže vybrať ktorá je rajcovnejšia a nestrachovať sa, že bude prichytený inflagranti. Ohľadne filmu je to samozrejme bieda. Jednak že sa jedná o snímok už viac menej pre pamätníkov, ale i dejovo sa nemá čím vytiahnuť. Samozrejme, že nejakí tí konšpirační fanúškovia nájdu vo filme kus viac, no pre bežný divák sleduje len tie isté opajcnuté efekty 16 rokov po kubrickovej odysei. A presne tak ako to skončilo u nej skončilo to aj tu! Nuda! ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Experiment Philadelpia jsem docela dlouho sháněl a rozhodně mě nezklamal. Základní námět - otevření časového mostu mezi lety 1943 a 1984 rozhodně nezklamal a dalo by se říct, že tvůrci z něj vytěžili maximum co mohli. Nechybí tu údiv cestovatelů času nad moderními vymoženostmi (ale není to ve stylu, že by se na ně vyvalilo hned to nejhorší a nejnevkusnější z celých osmdesátek); je tu pěkná romance, nějaké ty akce i katastroficko/hrdinské finále, ale hlavně se na to moc příjemně kouká a je tu takové to napětí a zvědavost, jak to vlastně dopadne. Nejvíce mi to opravdu připomíná Tajemnou záři nad Pacifikem, proto nechápu, proč tenhle film snad nikdy neběžel v televizi. Jo a mimochodem - efekty jsou docela fajn, člověk to musí porovnávat s rokem vzniku a ne z dnešní CGI efekty. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Snaha o druhou Tajemnou září nad Pacifikem se zde minula účinkem. Zajisté, Experiment Philadelphia nabízel značné množství zajímavé látky, kde se experimentuje s moderní technologií i cestuje časem, ovšem pojetí tohoto filmu je natolik béčkové, že o výrazné kvalitě přesahující dobu vzniku zde ani nemůže být řeč. K čemu jsou ty zajímavější pasáže týkající se experimentu, když 2/3 filmu jsme stejně uvězněni s béčkovými hrdiny na jejich road movie, aby si srovnali své soukromí, které stejně nikoho nezajímá. K čemu je vědecké vysvětlování časového paradoxu, když scénář tím nejdementnějším způsobem pracuje s lidskou logikou, kdy osoba A zmizí doktorům před očima, vír na obloze nasává zemi a ruka vojáka B je jako sithská zbraň, ale o pár minut dál, záhy tyto samé postavy argumentují tím, že všechno je kravina a má to racionální vysvětlení. Evidentně zde tvůrci buď chtěli dělat z lidí debily, nebo sami debilové se na scénáři podíleli. Je to škoda, protože nebýt těchto značných vad, Filadelfský experiment by měl na to vyrovnat se Tajemné záři nad Pacifikem. Žel, legenda z něj nakonec nebyla a ani nebude. O to smutnější je pak fakt, že tento film na tématiku filadelfského experimentu patří k tomu nejlepšímu, co jsem měl dosud možnost vidět. Hold kvalitní zpracování zřejmě stále čeká kdesi v době budoucí (psáno v koronavirové současnosti, březen 2020). 50% ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

a) nostalgie, b) otření se o "skutečnou událost", c) obsazení. Díky tomuto všemu prostě dávám víc než standard a to bez ohledu, že samotný "Filadelfský exeriemt" je tam vyobrazen jen na začátku a na konci (zbytek je jen vycpávka smyšleného fantasmagorického děje). Na film je tedy se třeba dívat hodně s nadsázkou a nostalgií :). ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Trailer premietaný v Austrálii prevzal hudobný doprovod z filmu Blue Thunder (1983). (beso74)
  • Vo filme si je možné všimnúť letecká základňu Wendover v Utahu, kde 509. americká letecká divízia vrátane posádky Enola Gay do mája 1945 nacvičovala atómový útok na Japonsko. V máji sa skupina presunula na ostrov Tinian a následne 6. augusta 1945 o 8:15 zhodila svoj smrtonosný náklad na Hirošimu. (beso74)
  • Vo svojej dobe to bol film, ktorého cesta z filmového plátna na pulty video požičovní bola najrýchlejšia. Kinopremiéra sa konala v auguste a videopremiéra už koncom októbra. (beso74)

Reklama

Reklama